28.10.2010

Lelun kanssa lääkärissä


Oli aika Lelun "vuosihuollon", eli verinäyteanalysoinnin. Pojalta seurataan Barbivet-lääkityksen (epilepsialääke) takia maksa- ja munuaisarvoja. Lisäksi verestä analysoidaan ulkopuolisessa laboratoriossa Barbivet-pitoisuus, koska Lelulla oli 13.10. lenkillä sattunut epilepsiakohtaus.

5.8. 2009 on veri analysoitu ensimmäisen kerran em. asioiden osalta ja tuolloin on alkaalinen fosfataasi ollut 31 (viitearvo 19-106), 5.11.2009 arvo oli noussut 240:een, joka on "normaalia" nousua lääkityksestä johtuen.
Tänään, 28.10.2010, arvo oli 243, pysynyt siis liki samanmoisena vuoden takaiseen. (tällä kertaa tulosliuska antoi viitearvoksi 10-118, se ilmeisesti vaihtelee koiran iän mukaan?).
ALB-arvo oli sekin hienosti viitearvojen sisällä, 36, kun viitearvot ovat 25-44. Tämä arvo kertoo lääkärin mukaan juurikin maksan kyvystä tehdä töitä; sitä miltä sitä toivotaankin nyt, kun lääkitystä edelleen luonnollisesti jatketaan ehkäisemään kohtauksia. Kaikenkaikkiaan verestä analysoitiin eläinklinikan laboratoriossa 14:sta eri asiaa, ja kaikki muut arvot olivat hienosti viitearvojen sisällä -paitsi tuo ALT-arvo.

Sydän kuulosti edelleen "pahalta", mutta toistaiseksi Lelun sydän kompensoi hyvin voimakasta systolista sivuääntä; joka siis tarkoittaa sydämen vajaatoimintaa. Eläinlääkärin mukaan Lelu oli muuten hyvässä kunnossa ja varmasti lenkkeily ja koiran painon pitäminen kurissa edesauttaa sen jaksamista ja vointia.

Lisäksi koko köörin anaalirauhaset käytiin läpi ja Virillä ja Hupilla olikin hieman "kertymää" takalistossaan...
Niin, ja toki puntarillakin käytiin! Hupi 18,9 kg, Hula 15,6, Viri 20,2, Luxi 18,8 ja Lelu 14,2.

Lelu on satunnaisesti viime aikoina hieman kompuroinut portaissa ja lenkillä näkee välillä sen liikeratojen epäpuhtauden. Tassut olivat ell:n mielestä hieman kylmät joka viittaa ääreisverenkierron puutteisiin. Nämäkin "normaaleja" vanhenemiseen liittyviä oireita. Leluahan takitan huomattavasti varhaisemmin jo syksyllä, ja enemmän kuin muita koiriani.

Toistaiseksi kaikki siis kohtuullisen hyvin Lelun kanssa ja toivotaan, että Lelu jaksaa olla ilonamme vielä pitkään!

Eläinlääkärin mielestä muuten laumalla on tässä positiivinen vaikutuksensa. Vanheneva, jo hieman vaivainenkin koira pysyy virkeämpänä ja eloisampana laumassa, kuin jos se olisi ainoa koira. Hyvä niin. Hyvin jaksaa tosiaan Lelu vielä lenkkeillä mukana, ja aika-ajoin innostuu leikkimäänkin!

Ohessa tuore, 18.10., otettu kuva Lelusta.

1 kommentti:

Cilla kirjoitti...

Rakas LELU-hauva on antanut meille paljon ihania elämyksiä' ja toivomme hänelle vain leppoisia eläkepäiviä ja tosi pitkää ikää. Tsemppiä vaan! Toivoo Carelca