30.6.2012

Hypafix-tassuteippaus.

Olen saanut jälleen yhteydenottoja koskien whippeteillä ilmenevää kesäistä tassuvaivaa; kivi anturassa. Blogissani on useita juttuja aiheesta. Katso Tietolaariosiosta tai etsi hakusanoilla kivi tai kivi anturassa blogistani.
Tässä joitakin linkkejä aiempiin postauksiin: KLIK, KLIK, KLIK ja KLIK. Näiden lisäksi "kivi anturassa" antoi vielä kolme osumaa.

Tälle kevättä olen poistanut kiviä anturasta niin Hulalta, Luxilta kuin Viriltäkin. Koska jostain syystä Hulalla on suurin alttius imuroida niitä anturoihinsa, olen aloittanut keväällä ensimmäisen kivien poiston jälkeen sen kanssa säännöllisen teippauksen.
On vaikea sanoa, mikä olisi järkevin, mukavin ja helpoin "ratkaisu" ongelmaan, mutta Hypafix-teippaus vaikuttaisi sopivan minulle ja koirilleni. Jatkuva anturan ronkkiminen ei sekään ole "kivaa", vaikka koirani ovat toimenpiteeseen jo sangen tottuneita ja antavat kaivaa kiviä hyvinkin helposti.
Suurin ongelma kivien poistossa on lähinnä se, että saako anturasta kaikki kivet kerralla pois. Jollei, kiviongelma jatkuu ja jatkuu; koira ontuu yhä ja on vaikeata aina tietää ja analysoidakin johtuuko se kaivelun aiheuttamasta kivusta tai jäikö tassuun vielä tavaraa. Joskus jos kivi/kivet ovat kovin syvällä, tassu jää kipeäksi ja ontumaa ilmenee vielä jopa kahden viikon ajan, kunnes se laantuu. Joskus taas kivien poiston jälkeen ontuma häviää samantien.

Ja kun kivi anturaan asti pääsee, anturassa on hetken selkeä sisäänmenoaukko, joka on auki ja imuroi perään vielä pari lisäkiveä. Ne työntävät ensimmäistä kiveä syvemmälle ja poiston yhteydessä on oltava todella tarkkana, saako kaikki kivet pois. Joskus vain neulalla kokeilemalla voi tuntea neulan kärjen osuvan johonkin kovaan; silloinhan siellä anturassa vielä on tavaraa. Kivet -ikävä kyllä- ovat useasti olleet aivan värittömiä, jolloin ne on todella vaikea havaita anturan sisältä.

Olen nyt saanut kuulla, että joissain whippet-laumoissa joudutaan käymään kesäiseen aikaan useinkin ell:n vastaanotolla ja toimenpide on melko raskas; koira rauhoitetaan, ovatpa saaneet antibioottikuurejakin ja kivienpoistoaukko saattaa jäädä sangen suureksi. Omilla koirillani ei ole ilmennyt omatoimisen kivien poiston jälkeen mitään tulehdukseen viittaavaa!

Yhtäkaikki, jos vain on keino, jolla välttää ell-käynnit tai kotona tapahtuva kaivelu; kelpaa!
Pitkien ja monivaiheisien testauksien jälkeen havaitsin Hypafix-teipin kaikilta ominaisuuksiltaan parhaaksi.
Olen valmis antamaan kädestä pitäen teippausohjeita, tein kuitenkin tähän pitkähkön kuvasarjan ensihätään.

1 kpl Mesoft 5 x 5 cm haavataitos/tassu ja n. 15-kiloisella koiralla 7 kpl Hypafix-teippejä kestää 6-9 km mittaisen tepastelun. 20-kiloisella Virillä tarvitaan n. 2-3 extrateippiä vastaavalla matkalla.
Hypafix ei välttämättä kuulu jokaisen apteekin vakiovalikoimaan, mutta tilaavat sitä mielellään kun pyytää. Käyttämäni Hypafix on kokoa 10 cm x 10 m ja maksaa n. 12-15 euroa/rulla. Jos käytän sitä vain yhdellä koiralla, rulla riittää n. 3-4 viikoksi. Teippaan Hulan etutassut vain yli 3 km:n lenkeille. Mitä pidempi lenkki, sitä suurempi alttius saada kiviä anturaan. Näin olen havainnut. Kevyet, lyhyet iltajolkottelut mennään ilman.
2 kolmeruutuista palaa ja 5 kaksiruutuista vaikuttaisi olevan hyvä ja riittävä määrä/tassu.

Sitten aloitetaan. Haavataitos kolmeruutuisen Hypafix-teipin keskelle.

Teippi asetetaan tassun alle, haavataitos keskelle. Haavataitos saa tulla hieman yli, kuten kuvasta näkyy.

Seuraavaksi toinen kolmeruutuinen pala ylös, siten, että se liimaa haavataitoksen yläosastaan kiinni tassuun, melko korkealle.

Teippausta jatketaan pala palalta. Nyt liimataan etuosastaan hieman ulkoneva osa haavataitosta tiukasti kiinni tassuun. Näin vältetään kivien meneminen tassuteipin edestä sisään.

Edellinen teippi painetaan kynnellä kiinni koiran kynsien alle. Paketista tulee tiivis.

Lopuksi "korotus", jos teippaus jää liian alas, niin lenkkeillessä se saattaa alkaa valua ja koko teippaus putoaa, löystyy ja valahtaa pois. Tosin Hypafix ottaa kotimaista kilpailijaansa Mefix-teippiä paremmin kiinni, mutta olen silti tehnyt ylös vielä ylimääräisen korotuksen, jolla koko teippaus kiinnittyy takaosastaan mahdollisimman ylös ja teippi kiinnitetään vielä edestä ristiin olemassaolevaan teippaukseen.

Valmis tassuteippi koiran vasemmassa etujalassa.

Nyt on siirrytty oikeaan etujalkaan ja tässä vielä havainnollistava kuva, miltä ensimmäinen teippi, joka kiinnittää haavataitoksen, näyttää. Aloin käyttää haavataitoksia lähinnä siksi, että teipistä jäi usein anturan "ihoon" liimaa, tällä vältän sen.
Tassuteipit lähtevät todella helposti pois kotiintultua. Otan teippausta takaa ylhäältä kiinni ja vain "repäisen" sen, lähtee kokonaisena ja kivuttomasti.

Valmiit tassuteipit valmiina lenkille.

Ideaalitilanne. Pöydällä on kaikki tarvittava ja helposti käsiteltävä koira. Jos koiran opettaa alusta alkaen käsittelyyn, ja luottamus pelaa molemminpuolin kuten kuuluukin, koira liki nukkuu pöydällä. Tarvitaan toki myös tarkka lähinäkö, lisävaloa ja tavallinen neula, jolla kivien kaivelu sujuu. 

Olin kaivanut Viriltä ensin kaksi kiveä ja luulin anturan olevan tyhjä. Ontuma jatkui, vaikka Virillä on verraten korkea kipukynnys ja niin ylläolevasta rei´ästä löytyi vielä yksi kivi, melko syvältä. Ja anturan värinen!

 Viri ulkoili operaation jälkeen muutaman päivän teipissä. Tässä näkee kuinka tiivis teippauksen tulee olla.

Jos haluat tietää vielä lisää, älä epäröi ottaa yhteyttä!
Hypafix-teippailemisiin!


2 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Heippa! Itellä on toinen hippetti oikein kunnon kivi-imuri. Keväällä hiekoitushiekan kulta-aikaan ja talven kuivattamine anturoineen täyttä painajaista. No kengäthän ei pysy ja tossuttaakaan ei kokoajan voi. Iteltä löytyy yksi vinkki kuiville keleille noihin kivenkaivamien suojauksiin. Lasten froteiset sidoste-liukuestesukat. Sitä pienintä kokoa mitä marketeista saa, sitten vaan petflexillä ranteen ympäri kiinni. Pitää olla se vähän paksumpi frotee, ei niitä löysiä puuvillaisia. Ja pohjakuvio sitä tasaista, tiivistä nypylää. Tommonen yks sukka kestää pieniä lenkkejä monta päivää jos vaan pysyy suurinpiirtein kuivana, ja meillä on kestänyt hölkkälenkit hiekkatielläkin semmosen pari-kolme kertaa, ehkä reilu 20km yhteensä siis. Plussana ettei varpaat ole sidottu suppuun, ei tule hiertymiä. Ja näppärä laittaa paikalleen ja ottaa pois. Jos koira ei puske pupun perään tai astu sukan päälle niin minun ei ole tarvinnut kertaakaan korjata sukkaa. Ne ohuet ei sitten pysy taas juuri lainkaan. Ja sitten seuraava vinkki: Olen kokeillut ehkä liioittelematta ainakin viittätoista erilaista rasvaa ja vahaa ja suojasuihketta. Mutta se yksi ja ainoa on viimein löytynyt, se mistä on aidosti apua. Musher's secret -tassuvaha! Joutuu tilaamaan amazonilta, en ainakaan itse ole löytänyt suomesta. Tilaaminen kuitenkin vaivatonta. Olen käyttänyt kyseistä rasva/vahaa nyt pari kuukautta siten, että varmaan ensimmäisen kuukauden ajan laitoin joka ilta, nyt noin joka toinen tai joka kolmas ilta. Tassujen anturat ovat superpehmeät, pienet halkeamat ummessa, ja jopa reunakovettumat paremmat kuin millään muulla konstilla. Vaikka pahin kivi-aika on ehdottomasti kevään hiekoitushiekka sekä kesän helteet, täytyy sanoa että meillä niitä kiviä on aina eksynyt silti varmaan vähintään joka toinen viikko jalkaan, paitsi kun on kunnolla lunta, silloin vähenee radikaalisti. Nyt, lähes kahteen kuukauteen en ole kaivanut ainoatakaan kiveä enää koirien tassuista. Tuskin tuo kaikkia kiviä saa olemaan uppoutumatta, mutta väitän että pesee kaikki perinteiset rasvaus ja vahausviritelmät mennen tullen ja toimii ihan oikeasti. Ehdottomasti suosittelen! Odotan vaan talvea ja uskon että jopa pakkasen ja pakkaslumen kuivattamat anturat ovat taaksejäänyttä elämää tämän kanssa. Ihan mieletön tökötti. Muilla rasvoilla ja mömöillä en ole edes kokenut että niillä olisi kummoista eroa toisiinsa, apuakin vain hieman. Tämä on täysin toista maata, enkä todellakaan meinannut uskoa todeksi. Nyt uskon.

Anonyymi kirjoitti...

moikka, koirallani on myös anturassa ollut pitkäaikainen haava joka ei ota parantuakseen.olemme käyneet eläinlääkärissä ja tassua on laitettu pakettiin, haavataitos, kipsinalusvanu, sideharso ja liimateippi ja sukka ja lasten kurahanskat ulkona. vaiva parani ja kun otin pois paketin ja käytin pelkkää tossua..niin vaiva palasi. meillä iho mennyt rikki anturasta ja anturassa myös hyperkeratoosia..tätä konstia aion ehdottomasti kokeilla..että teippaan tassut ulos lähtiessä.

meillä on ollut käytössä myös pihkavoide joka on osoittautunut hyväksi haavojen paranemiseen.