21.2.2010

Koirien sisäinen kello?


Viimeaikoina on koirien ruoka-aikaan tullut tiettyä lisäpainetta. Siitä on pitänyt huolen Lelu! Lelun lääkityksellä (epilepsia) on ruokahalua LISÄÄVÄ vaikutus (sivuvaikutuksissa se mainitaan erikseen) ja ainakin Lelun kohdalla se näkyy selvästi. Lelu on ollut aikaisemminkin melkoisen tarkka ruoka-ajasta ja Lelun ikääntyessä huomasin tuon sisäisen kellon toiminnan yhä selvemmin.

Omassa laumassani koirat ruokitaan kerran päivässä. Toki ne saavat aamulla pientä naksua, mutta ei erikseen mitään "annoksia". Ruoka-aika on iltasella 16-17 aikaan. Jos satun istumaan tässä koneella iltapäivästä, alkaa Lelu ympärilläni hyörimisen jo n. klo 15. Se reagoi jokaiseen liikkeeseeni; "no nyt se lähtee laittamaan meille ruokaa". Jos näin ei kuitenkaan ihan vielä tapahdu, se vaivoin malttaa mennä pedilleen maate. Ja reagoi taas seuraavaan liikkeeseeni -ehkäpä tuolissani kohottautumiseen- singahtamalla samantien ylös ja tulee viereeni tuijottamaan minua syvälle silmiin pää kallellaan.

En ole aivan varma onko muulla laumallani ns. sisäistä kelloa, varmaankin, mutta ne eivät niin selvästi näytä sitä kuin Lelu!
Olen myös huomannut, että esim. viikonloppuna tapahtuva aikainen nousu -tänään klo 07- saattaa sotkea Lelun sisäistä kelloa. Ruokaa on vaadittu tässä jo n. tunnin-parin verran ja äsken laumani saikin hieman aikaistetun illallisen.

Jokaisella on oma ruokapaikkansa (kts. kuva) ja ruoka annetaan aina samassa järjestyksessä. Lelu vanhimpana saa ruokansa ensin, sitten Viri istumisen ja rauhoittumisen jälkeen, kolmantena Hupi, sitten Luxi ja rauhallinen Hula saa ruokansa viimeisenä.
Ai kuka on syönyt ensin? No kyllä se on Hupi, sitten Lelu, Luxi ja Hula ja vihoviimeisenä kuivamuonansa saa nakerrettua Viri.

Ei kommentteja: