14.9.2012

Hulan MUSCH-kokemuksia!

Olemme Hulan kanssa päässeet Muschaamisen makuun. 
Palautetaanpa mieliin: pari kuukautta sitten ostin Mustin ja Mirrin Outletista violetin säkin Nutra Nuggetsia. Sotkin sen edellisten papanoiden joukkoon, 15 kilon ruokaämpäriin. Koko lauman pakit menivät sekaisin. En ihan ensimmäiseksi epäillyt ruokaa, koska laumani on syönyt vuosien varrella useita erilaisia kuivamuonia ilman minkäänlaisia masukurinoita. Tapanani on ollut myös useasti sotkea eri ruokia keskenään.
Siispä riisipata porisemaan:


Masut rauhoittuivat ja palasin kuivamuonan pariin. Masut uudelleen löysät! Sitten legendaarinen usean tunnin (!) nappuloiden erottelu, siinä sitä meni tunti poikineen kun nypin NN -nappulat muiden krokettien seasta. Mitäpä sitä ei koiriensa hyväksi tekisi. Mustiin ja Mirriin meni ruoasta näyte, vielä ei ole kuulunut raporttia.

Kattila on 10-litrainen, siellä on puolikas vihannesliemikuutio, 3 pussia pakastevihanneksia ja reilu 6 dl riisiä. 
Hulan vatsaa väänsi edelleen (ostin sille jopa erikseen Senior-ruokaa, minkä luvattiin olevan "huippusulavaa"). Poika herätteli yöllä, joskus jopa kolmeen kertaan (kahden tunnin välein!!) ja olipa hän asioinut myös saunan lauteiden alla, jos ei ollut saanut meitä kaksijalkaisia herätetyksi. Ulostetta tuli melkoisia läjiä!?
Nyt piti oikein pähkäillä, että missä vika piilee.
Onko Hula kehittänyt 10-vuotispäivänsä kynnyksellä imeytymishäiriön, joista toki silloin tällöin koirilla kuulee. Lähdin siitä olettamuksesta, että kuivamuonailu on tullut Hulan kanssa tiensä päähän, enkä lähde kokeilemaan edes ell-asemilta saatavia I/D -ruokia, sellainen toki olisi voinut Hulalle sopia.

Apu löytyi lähempää kuin arvasinkaan.
Naapurini Arita Lindblad työskentelee MUSCH-koiranruoan parissa ja hän kehoitti minua kokeilemaan raakaravintoa. Pakastimeen hankittiin lajitelma erilaista lihaa; oli sikanautaa, broileria, kalkkunaa ja lohta. Pötköt ovat 500-grammaisia ja 15-kiloisen koiran päiväannos on n. 400 grammaa, toki koiran linjoja seuraten. Hulan tapauksessa lihan määrää sanelee toki riisilisä; jokaisessa annoksessa (aamu- ja iltaruoka) on seassa pari kauhallista myös riisiseosta:


Keitän riisin melko "kuohkeaksi", ts. missään nimessä se ei minun ja Hulan (!) mielestä saa olla tahmaista, vaan lohkeavaa, irtonaista. Meillä suositaan Rainbow -riisiä, ihan tavallista ruoka-sellaista. Ei siis puuroriisiä. Vihannessekoitukset ovat/kattilallinen 1 suikalevihannespussi ja 2 kuutiovihannespussia. Näin on Hula minulle sanonut ja toivonut. Ja hyvin maistuu!
Yksi kattilallinen kestää Hulalla n. viikon, joten viikon välein porisee uusi kattilallinen. Helppoa kuin heinänteko. Kiehautus ja puoli tuntia liedellä. Jäähdytys ja rasiaan. Asiaa!

Ruokahetken ollessa käsillä, keittiön pöydällä näyttää tältä:


Teen aina kerralla kaksi annosta. Etualalla oikealla on MUSCH-broilerin jauhelihaa, josta jaan aamuannokseen, taustalla olevaan kuppiin, jossa onkin jo riisi valmiina. Joskus jommasta kummasta annoksesta tuppaa tulemaan hieman iso (alan kyllä jo oppia oikean annostuksen!) jolloin sitten miksailen kahden kupin välillä tai laitan ylimääräisiä muiden koirien kuppeihin. Jokainen koira saa kyllä myös herkkuruokalusikallisen raakalihaa nappuloidensa joukkoon. En siis säilö enää kerran avaamaani pötköä; vaan meillä menee yksi lihapötkö päivässä. Jääkaapissa on aina valmiiksi yksi jo sulanut pötkö, josta teen päivän pääannoksen ja aamulla otettu toinen pötkö, joka on sulanut seuraavaksi päiväksi.

Joskus pötköt hieman vuotavat, mutta sulatan ne aina muovipussissa, parin serlan sisällä. Varsinkin sikanauta saattaa vuotaa hieman verta, mutta jääkaappi on pysynyt puhtaana tämän pussitussysteemin kanssa.

Lohimix ei Hulalle oikein putoa; veikkaanpa, että johtuu ruoan koostumuksen ylenmääräisestä kosteudesta. Hulahan ei halua kirsuaan työntää mihinkään kovin vetiseen ja löllöön, lohi on siis pitänyt sille syöttää erikseen (lusikalla!). Lohimixin tuoksu on myös erittäin voimakas, joten Hulan toivomuksesta emme osta enää lohta, vaan kombo on aina riisin kanssa joko sikanautaa, broileria tai kalkkunaa. Olen ostanut nyt myös joitakin Maukas-aterioita (M&M oma tuotemerkki, Musch valmistajana), mutta niitä emme ole vielä kokeilleet. Odottavat pakastimessa vuoroaan. Näissä aterioissa "kaikki on mukana", joten täytynee syöttää niinä päivinä kun riisi on loppumassa tai jo loppunut.

Valmis ateria näyttää sitten tältä:


Broileri-MUSCH, riisi ja vihannekset sulassa sovussa.

Ja hyvin maistuu:


Mitä mieltä Hula on MUSCHista?
Kupit syödään tyhjiksi ja uloste on suorastaan MINIMAALISTA! Jopa niin minimaalista, että sitä on joutunut ähistämään luisen kalkkunan ollessa kyseessä tovi jos toinenkin. Koska minä ja Hula emme halua, että kakkaa joutuu ähistämään, olen lisännyt ruoan joukkoon myös 3 ruokalusikallista vehnälesettä. Uloste tulee näin jouhevasti ulos, on kiinteääkin kiinteämpää ja yhä pientä.

Minulla ja Hulalla on pelkkää positiivista sanottavaa MUSCH-ruokakokeilusta, joka eittämättä on tullut jäädäkseen. Luulin aluksi homman olevan huomattavasti hankalampaa kuin se onkaan. Pakastimen alaosa - yksi laatikko- on Hulan ruoan valtakuntaa, kaapissa on aina paketti riisiä ja vihannespussitkaan eivät paljoa paina kauppakassissa neljästi kuussa.
Sanovat, että raakaruoan kanssa tulisi antaa vitamiineja. Olen kuitenkin ollut huomaavinani, että Hulan turkki kiiltää ja koko koira on ikäänkuin kiinteytynyt ja erittäin timmissä kunnossa. Se on myös iloinen, reipas ja innostunut vanhoilla päivillään jopa leikkimään ja spurttailemaan ollessamme niityillä ja pelloilla, joten en ihan äkkiä osaa alkaa antaa sille vitamiinilisiä. Voisin kuvitella, että vitamiinit olisivat tähdellisempiä nuorempien koirien ollessa kyseessä.

Hulan suosikki?
Se on broileri. Sikanauta on myös pop, mutta broileri tuntuu suorastaan lentävän sen suuhun!

Kuvituskuvat oma 1g.



2 kommenttia:

Jyyni kirjoitti...

Meillä ollaan syöty jo useampi kuukausi kuivamuonan lisäksi lihoja.Olen kokeillut kaikenlaisia ja varsinkin mahalaukussa joka on koirien ehdoton suosikki, on kennelpakasteen paljon tiiviimpää js myös koirille maistuvampaa kuin Muschit. Mua vähän noissa musch ruuissa häiritsee juuri se löysyys josta koirat ei niin pidä. Mutta saman oon huomannut,nyt kun koko lauma syö enemmän raakaa kuin kuivamuonaa,niin ulosteiden määrä on vähentynyt.

Jaana kirjoitti...

Kuulostaa niin Hulanpoika Eppasen kokemukselta. Meillä mennään melkeimpä samalla lailla, tosin varta vasten valmistetut riisi&kasvikset on korvattu lapsen (suolattomia, vain mietoja mausteita) ruuanjämillä kun niitä jää paljon. Siis puuroa mustikoilla, kasviksia, joskus pastaa yms koirillekin yhtä lailla terveellistä. Lisänä meillä menee Teräs-Rekku, merilevä ja kuurina lohiöljy.
Ja yhtäläisiä merkkejä koirien hyvinvoinnista olen huomannut - iloisuus (rasvan määrän lisääntyminen!), turkin kiilto, lihasten kehittyminen ihan eri lailla, kiinteytyminen eikä ripulia, ei hajuhaittoja enää! Hyvä Musch! Lohi ei mene meilläkään alas ellei anna lusikalla, Epulle siis. Lohiöljypursaus menee jos sekoittaa lihaan, aika voimakkaan tuoksuista on. Samat muutokset olen kyllä huomannut muissakin koirissa, olen tosi tyytyväinen. Ostan kerralla 20kg erilaisia lihoja säästöpakkauksissa ja sitten haen Maukkaita vielä kaveriksi plus kanankauloja ja Muschin rustoja Halpa-Hallista jossa ne on PUOLET halvempia kuin esim. Oscarit, wink wink!
Meillä tulee ruuista aika kiinteitä vaikka osa lihoista on verevää ja löysempää. Epulle kun pitää olla aika tiivistä tavaraa, ei limaista eikä märkää eikä höntöistä missään nimessä. Ja todella avara ruokakuppi, ei mikään syvä ettei nokka kastu :D

Terkkuja isikoiralle ja koko laumalle täältä tyytyväisiltä lihansyöjiltä Sonkajärveltä!