24.10.2011

Koirassani asuu 19.300 geeniä!

Takana on erittäin mielenkiintoinen, antoisa ja raskaskin viikonloppu. Olen ollut Helsingin seudun kennelpiirin Kasvattajakurssi 1:llä. Vielä pitäisi käydä kakkoskurssi, joka onkin edessä huhtikuussa.
Jos nyt satut ihmettelemään, että olenko alkamassa kasvattajaksi, niin en. Tämä on vain yli 25-vuotisen koiraharrastukseni jatkumoa, ja katson nyt, mihin rahkeet ja kyvyt riittävät.
a.
Kurssilla oli kaikenkaikkiaan 154 osallistujaa (!) ja mielenkiintoiset luennot, joista Kirsi Sainion osuus oli minua innostavin.
Eläinlääkäri Nina Mennan luento oli myös ajatuksia herättävä, siitä ehkä oma tiivistelmänsä tuonnempana.
a.
Mutta ne geenit! Tiesitkö, että koiralla on 19.300 geeniä! Ja 2,5 miljardia emäsparia!
Suurin koirien haplotyyppien monimuotoisuus on löydetty Aasiasta. Kun taas tutkittiin eurooppalaisia koiria havaittiin monimuotoisuuden vähenevän.
Lähinnä sutta olevia rotuja olivat mm. basenji, afgaani, samojedi, saluki, dingo ja akita. Yhdessä Sainion esitelmäkalvossa oli vinttikoirat mainittu roturyhmänä ja kyllä, koko roturyhmän takaa -ja voidaan siis tulkita kaikista vinttikoirista- löytyi ripaus sutta! Tutkimusryhmä oli siis tutkinut ihan "kotikoirien"  DNA:ta.
Rotujen syntyyn on myös tarvittu takaisinristeytyksiä. Kesy narttu on voinut paritella uudelleen villin suden kanssa.
a.
Vielä tuosta geenimäärästä (kohta löytyy muistiinpanoistani uudelleen); koiralla siis 19.300 geeniä kun ihmisellä on 20.000.
Geenien eri versiot = alleelit, määräävät periytyvistä ominaisuuksista. Sainio toivotti kaikille uusille kasvattajille "onnea kasvatustyöhön" kertoessaan koiralla olevan 274 877 906 944 mahdollista yhdistelmää sukusoluissa!!
Homotsygotiasta Sainio kertoi:
Homotsygotia merkitsee sitä, että kanta muuttuu geneettisesti yhdenmukaiseksi ja resessiivit alleelit häviävät. Sukukadon ja kasvavan sukusiitosasteen myötä kanta muuttuu geenialleelien suhteen homotsygoottisemmaksi.
Voi olla, että myös resessiiviset sairausalleelit saadaan näin häviämään, mutta tilalle voi rikastua uusia tai homotsygotian muut haitat tulevat tehokkaasti kannassa näkyviin.
Homotsygotia voi aiheuttaa mm. pentuekoon pienenemistä, autoimmuunisairauksien kasvua sekä siitoskyvyn- ja halun vähenemistä.
Sainio myös totesi, että puhtaita linjoja ei ole olemassa. Mutaatioita syntyy kokoajan.
a.
Tiesitkö, että koiralta puuttuvat solisluut? Koiran koko etuosa on pelkkien lihasten varassa.
Luuston rakenne vaikuttaa eniten liikkeisiin, mutta lihaskunnolla on suuri merkitys.
Rotumääritelmistä Sainio sanoi; ne on helppo oppia ulkoa mutta ymmärtämiseen menee vuosia.
Sainio käytti rotumääritelmäesimerkissään whippetiä ja totesi; "rodun pysyneen "luojankiitos" suunnilleen samanlaisena". Aihe tosin käsiteltiin hyvin nopeasti, joten tarkempi vertailukohta jäi saamatta. Jutellessani luennon jälkeen hetken hänen kanssaan hän totesi nähneen paljon todella suuria whippetejä, mutta nyt näyttäisi siltä, että asiaan on alettu kiinnittää huomiota ja se myös näkyy. Hän on itse terrierituomari, mutta on kiinnostunut whippeteistä ja seuraa rotuamme.
Loppukoe käsitti 40 kysymystä, 5 vastausta meni metsään. 28 oikeaa vastausta oli läpäisyraja, joten kotiinviemisinä oli hyväksytty kurssitodistus.

Jätän jatkossakin geenitieteilyn sen osaaville ja keskityn hämmästelemään koiriemme geenistön monimuotoisuutta johon mutaatiot tuovat lisäjännittävyyttä.
Koira on totisesti "rikas" ja elämäämme niin monin tavoin rikastuttava!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi olkoon että läpäisit kokeen niin hienosti! Cilla