6.10.2011

Tietolaari: Kynsienleikkuun tärkeys.

Silloin tällöin näkee whippetejä, joilla on silmiinpistävän pitkät kynnet. Tähän ilmiöön törmää lähinnä näyttelypuolella; näyttelykehiin asti tuodaan erittäin pitkäkyntisiä koiria, mutta myös pienillä pennuilla näkee leikkaamatta jääneitä, jo hyvin pitkiksi kasvaneita kynsiä.
Leikkaamattomuuteen on varmasti monia "syitä". Unohdus, kiire ja kenties se, ettei asiaa yksinkertaisesti koeta tärkeäksi? Joskus myös kuulee, että "koirani ei pidä siitä" tai "se inhoaa kynsienleikkuuta". Joku voi myös sanoa, että "ei se anna leikata niitä".
Whippet on kaunis ja muotopuhdas rotu ja omaan silmääni sen kauneus suorastaan kärsii pitkistä kynsistä, koirasta itsestä puhumattakaan. Oletko joskus yrittänyt itse kävellä liian pitkillä varpaankynsillä? Niinpä. Kipeää tekee.

 Kaunista?

On äärimmäisen tärkeää opettaa jo ihan pieni pentu kaikenlaiseen käsittelyyn; johon myös kynsienleikkuu kuuluu. Omassa laumassani säännöllinen manikyyri ja pedikyyri kuuluu arkeen;  kaikkien viiden kynnet leikataan säännöllisesti n. 1,5-2 viikon välein.

Netistä löytyi oivaa materiaalia tälle Tietolaari-kirjoitukselle:

Kynsienleikkuu on tärkeä osa koiran hyvinvointia.
Lyhyillä kynsillä koiran on mukava olla. Toisilla koirilla leikkausväli on viikko - toisilla pari kuukautta. Kynnet ovat jo selvästi liian pitkät, jos ne osuvat maahan (!) koiran seistessä tasaisella lattialla. Jos kynnet ovat jo niin pitkät, että koiran ranteet ovat vääntyneet, kannattaa koira käyttää eläinlääkärillä näytettävänä. Tarvittaessa ne leikataan rauhoituksessa. Näin pitkäksi kynsiä ei saisi koskaan päästää!
Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa tassujen vääntymisen väärään asentoon ja jopa kynsien kasvamisen ihoon sisälle, varsinkin etukannusten, jotka eivät kulu lainkaan luonnollisella tavalla. Kynnet voivat myös liian pitkinä haljeta tai katketa. Liian pitkinä ollessaan kynnen ydin kasvaa liian pitkäksi ja kynsien leikkaaminen alkaa olla todella hankalaa. Liian pitkät kynnet aiheuttavat koiralle kipua.

Koira on 99% susi, mutta koirat eivät asu 100% luonnossa.
Kuoppia kaivaessa ja asvaltilla kävellessä koiran kynnet kuluvat luonnollisesti. On kuitenkin harhaluulo, että asvaltti olisi ratkaisu pitkiin kynsiin. Kynnen rakenne, askellustapa ja koiran paino voivat olla sellaiset, että asvaltti ei kuluta kynttä juuri ollenkaan.

Koira ei anna leikata kynsiä.
Jos koira käyttäytyy kynsiä leikatessa rimpuillen, huutaen tai purren, ensimmäinen arvio käytökseen on usein se, että koira pelkää kynsienleikkuuta tai sitä sattuu. Monesti syy on kuitenkin kynsienleikkaajan tai avustajan hermostuneisuus, pelko ja epävarmuus käsitellä koiraa ja kynsisaksia. Sekä yksinkertaisesti se, ettei koiraa ole totutettu em. toimenpiteeseen jo heti pentuaikana.
Koirat elävät hetkessä. Ne eivät mieti, mitä tapahtui viime kerralla, kun kynsiä leikattiin. Jos ihminen on tilanteessa epävarma, koira ei luota tähän, eikä anna itseään käsiteltävän. Jos joskus kynnestä on leikatessa tullut verta, ei koira sitä muista seuraavalla kerralla. Ihmisten hössötys saa koiran epäilemään ja pelkäämään tilannetta.
Joskus myös kuulee koirasta, joka on esim. eläinlääkärillä pelästynyt jotain sen tassulle tehtyä toimenpidettä ja "nyt se pelkää, kun sitä koskee tassuun". Tässä yhteydessä olisi äärimmäisen tärkeätä, ettei omistaja itse jää menneeseen ja ruoki omalla epävarmuudellaan ja "säälivällä ymmärryksellään" koiraa kohtaan jo viisi vuotta sitten tapahtunutta. Ihmisen tehtävä on osoittaa, että "kaikki on ok ja nyt kynnet leikataan".

Koirien psykologiaa koskien kynsienleikkuuta.
Koirat eivät ymmärrä ihmisten tapaa rauhoittaa tilannetta puhumalla. Koira tulkitsee energiaa, joka ihmisessä on ja mikä ihmisestä kulloinkin huokuu. Älä siis hyssyttele ja rauhoittele koiraa kynsien leikkuun aikana. Jos koira on pelokas tilanteessa, äänet yhdistyvät pelkotilaan ja huomaamattasi vahvistat koiran pelkotilaa. Kun olet itse aidosti rauhallinen ja päättäväinen, koira luottaa sinuun ja ottaa tilanteen vastaan aivan erilailla, kuin ennen. Kokeile!
Toki koiralla voi olla todellisia traumoja kynsienleikkuusta ja saksista. Näissä tapauksissa koira tulee totuttaa leikkaustilanteeseen -samalla kun omistaja itse opettelee rauhallisen ja päättäväisen lähestymis- ja leikkaustavan.
Koiralle on luonnonmukainen reaktio vetää tassua poispäin, kun joku tarttuu siihen. Opeta koiralle, että kiinni pidettäessä rimpuilu ei auta vaan tilanteesta pääsee pois, kun itse rentoutuu. Olennaista itse leikkaustilanteessa on, että leikkaaminen ei lopu siihen, että koira riuhtoo itsensä pois tai kiljahtaa (kiljahtelu on usein esitystä). Koira voi oppia hyvinkin nopeasti, että tilanteesta pääsee tempomalla pois -ja harjoittelemalla, että se EI pääse venkoilemalla pois.



Lopuksi viisi vinkkiä sujuvaan kynsienhoitoon:
1. Pennun kanssa harjoittelu on tärkeää. Harjoittele kynsienleikkuuta HETI pennun tultua kotiin tai jo noin viikko kotiintulon jälkeen. Tee leikkuusta säännöllinen toimenpide, vältä hössötystä ja ole itse rauhallinen, kärsivällinen ja päämäärätietoinen.
2. Käytä koira pitkällä lenkillä ennen aloitusta. Kun koira on väsynyt, se antautuu leikkaustilanteeseen helpommin.
3. Leikkaa kynsiä usein, vaikka kerran viikossa. Mieluummin vähän, kuin paljon kerralla, jotta kynnen sisällä oleva hermo ei pääsisi kasvamaan (liian) pitkäksi.
4. Kun koira on ollut rauhallinen leikkuun aikana, palkitse se toimenpiteen jälkeen namilla.
5. Jos kynnestä alkaa vuotaa verta, älä tee asiasta isoa numeroa. Koiralle ei jää tilanteesta traumaa, jos olet niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan ja pysyt rauhallisena.

jutun lähteenä käytetty seuraavia sivustoja:
http://www.trimmaussalonki.fi/
http://www.koirakoulukompassi.com/

Ei kommentteja: