4.10.2011

Juttulainat: HeSa 4.10.2011

Toimittaja Arja Kivipelto kirjoittaa tämänpäiväisessä Helsingin Sanomassa otsikolla Mitä koiran katse kertoo. Juttu on pitkä ja mielenkiintoinen ja siinä viitataan mm. Outi Vainion johtamaan tutkimukseen Helsingin yliopistossa. Sanni Somppi, Heini Törnqvist ja heidän työtoverinsa osoittivat, että koirat katsovat kuvia. Ne kiinnittävät huomionsa kuvien informatiivisiin alueisiin, kuten kasvoihin.
a.
Allaoleva osa jutusta oli kuitenkin ajatuksia herättävä:
Koira voi olla onnellinen tai onneton
Vaikka moni asia koiran tunne-elämässä on yhä mysteeri, yhden asian tutkijat ovat selvittäneet: koira voi olla pitkäaikaiselta mielentilaltaan onnellinen tai onneton.
Brittiläisen Lincolnin yliopiston tutkijat selvittivät tämän kekseliäällä kokeella. Heidän oletuksensa oli, että eläimilläkin alakulo ja pessimismi liittyvät yhteen, kuten ihmisillä.
Tutkijat pitivät yhtä koirien ryhmää pari viikkoa mukavissa, säännöllisissä oloissa, joissa ruoka ilmestyi eteen vipua painamalla.
Toinen joukko joutui ikävään paikkaan: arki oli häilyvää ja muonaa tuli milloin sattui.
Kaikki koirat totutettiin rataan, jonka päässä valkoinen laatikko sisälsi syötävää, musta oli tyhjä.
Kun sinne ilmestyi harmaa laatikko, hyvin pidetyt koirat näkivät sen valkoisena ja tarkastivat, mitä hyvää se kätki. Kaltoin kohdelluille loota oli niin musta, etteivät ne edes lompsineet mokoman luo.

Kuvituskuvassa huomisen syntymäpäiväsankari Luxi "lehden kannessa" kauniine katseineen.

1 kommentti:

Sanna R kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo laatikkotesti.

Meidän Napero osaa ainakin peilailla itseään. Olen viime aikoina tavoittanut sen useasti diivailemasta peilin edessä :D