11.10.2011

Kenzolan lehdistökatsaus - Helsingin Sanomat tänään 11.10.2011

Hesarissa oli tänään paljon mielenkiintoista ja silmiinpistävää.
Aloitetaan liki kokosivun mainoksesta otsikolla: Tervetuloa turkistilalle!
Mainos on Suomen Turkiseläinten kasvattajain liiton maksama ja siinä on iso värikuva, jossa iloisesti hymyilevä nuorimies pitää turkiseläintä sylissään.
Mainoksessa on listattuna useita turkistilojen vierailupaikkakuntia ja pyydetään ilmoittautumaan puhelimitse tilakäynneille.
"Turkiseläinten kasvatuksesta on monella ihmisellä mielipide, mutta aika harvat ovat omin silmin päässeet näkemään, miten ja millaisessa ympäristössä se tapahtuu. Nyt haluamme tarjota sinulle tilaisuuden siihen."
Mainos päättyy tekstiin:
"Turkistilat ovat perheyrityksiä, ja ala työllistää suoraan ja välillisesti yli 15 000 suomalaista. Turkisten vienti tuo Suomeen vuosittain 300 miljoonan euron tulot.
Ilmoittaudu vierailulle ja ota kamerakin mukaan - tilalla voit kuvata täysin vapaasti".
-----------------------------------------------------------------
En kyllä menisi, vaikka maksettaisi. Vielä vähemmän ottaisin kameraa mukaan ja kuvaisin eläimiä ja niiden oloja.
Ymmärrän turkistuottajien hakevan alalle nostetta ja varsinkin, kun monessa maassa tarhaus on jo kielletty ja tullaan toivottavasti pian kieltämään myös Suomessa.
Valitettavasti en tiedä mitään turhempaa, kuin turkki, turkispäähine, puuhka tai mitä niitä nyt onkaan. Ja vaikka olenkin toimittajahenkinen, ja vastustan mustavalkoista ajattelua, en yksinkertaisesti "halua" muuttaa mielipidettäni turkistarhauksesta. Ihmisellä on toki "oikeus" hankkia elinkeinonsa haluamallaan tavalla, mutta mieluummin ottaisin kutsun vastaan luomuvihannestilalle tai pajukoriyritykseen.
-----------------------------------------------------------------
Seppo Turunen kirjoittaa Mielipide-sivulla:
"Koiria arvioidaan olevan maapallolla 600 miljoonaa, kissoja tätäkin enemmän. Niitä myös villiytyy ja ne levittävät tauteja luonnonvaraisiin eläimiin. 
Maapallolla lisääntyvät nykyisin ennen muuta ihmiset, huonosti kierrätykseen sopivat jätteet ja lemmikkieläimet. Luonnonvaraisten eläinten lukumäärä vähenee. Yhtenä syynä siihen on valitettavasti juuri lemmikkiharrastus.
Ilmapiiri yhteiskunnassa on yksiselitteisen myönteinen lemmikkieläimiä kohtaan. Olemme siksi tavallaan sokeita asian kielteisille puolille. Media ylläpitää lemmikkimyönteisyyttä varmaankin myös siksi, että lemmikkibisnes on suuri taloudellinen vaikuttaja. Koirien ja kissojen tuotanto on liiketoimintaa, jolloin sen ongelmiin, kuten perinnöllisesti sairaiden rotujen tuottamiseen, on vaikea puuttua".
-----------------------------------------------------------------
En ole ihan varma, kuinka kieli poskessa yo. juttu (toki yllä siinä vain osa) on kirjoitettu. Onko todellakin tieteellisesti -tai muutenkaan- todistettu, että lemmikkieläimet ovat uhka luonnolle? Mitä tulee yhteiskunnan ilmapiirin myönteisyyteen lemmikkieläimiä kohtaan, en ihan allekirjoita tätäkään. Vaikka voihan olla, että Suomen Kennelliitto innostuu Suomen Turkiseläintuottajien tapaan tekemään mainoksen, jossa kehotetaan ottamaan kamera (ja laskukone) mukaan tarkalla seulalla valittuihin suomalaisiin kenneleihin? Harva kun koiraharrastuksesta ja niiden jalostuksesta juuri mitään tietää -ja nimenomaan sitä, kuinka rahaavievä harrastus koiraharrastus yleensäkin on.
a.
Mitä taas tulee mediaan niin silloin tällöin kun TV-kuvausryhmät ovat paikalla harrasteissa, syntyneet jutut ovat pintaraapaisuja, ja omistajat kilvan kertovat toimittajalle lyhyitä -ja nekin leikattuja- kommentteja. Esitysaika on aamulla kello 08.00, ohjelman pituus 15 minuuttia, tai sitten 10-uutisten kevennyksessä on katsojia huvittava pätkä konekarhusta ja chihuahuasta, joka sitä pontevasti haukkuu.
a.
Viimeiseen lauseeseen yhdyn jossain määrin, vaikka en koiraharrastusta liiketoimintana näekään. Rakentavaa kritiikkiä on äärimmäisen hankala antaa, yleensäkin osata antaa. Ei minullakaan siihen sabluunaa ole; yhtä paljon kuin on koiria ja rotuja, jotka eivät ole hanskassa ja joiden kasvatus on kyseenalaista, yhtä paljon on ihmisiä, jotka pilaavat koiransa ja kasvattavat koiria itsekkäästi.
Koiratietoisuutta olisi siis syytä lisätä ja median tuoda kaikkia alaan liittyviä ilmiöitä syventävästi esiin.
Avoimuus on koiraharrastuksessakin kaiken a ja o ja esimerkiksi tänäpäivänä monessakin rodussa tehtävät terveystutkimukset sellainen alue ja aihe, jota koirayhdistykset ilahduttavassa määrin painottavat ja tuovat esiin.
------------------------------------------------------------------
Niko Kettunen on tehnyt Tiede-sivulle laajan artikkelin otsikolla Miksi ihmisestä tulee homoseksuaali? Artikkelissa on haastateltu erityispedagogiikan dosentti Juhani E. Lehtoa ja filosofian tohtori Teemu Keskisarjaa. Juttu on pitkä ja lainaan tässä vain yhtä, mielenkiintoista kohtaa laajassa artikkelissa:
"Homomiehet ovat keskimääräistä enemmän tekemisissä taiteiden kanssa. Kun homo tuntee erilaisuutta lapsesta asti, hän alkaa nähdä elämää toisin, ja se voi olla myös taiteellisen inspiraation lähde. Taidepiirit ovat aina myös olleet suvaitsevaisia homoja kohtaan. 
Laveasti voi sanoa, että monet persoonallisuus- ja kykytekijät ohjaavat homoja naisvaltaisille aloille. Siellä myös ollaan suvaitsevampia homoja kohtaan".
------------------------------------------------------------------
Samaisella Tiede-sivulla on alaotsikon Tiedon jyvä -alla seuraava juttu:
Luonnonlääkkeitä saa vain tietyistä kasviheimoista
"Nykyään myytävistä lääkkeistä noin puolet ovat peräisin luonnosta. Lääkeaineet ovat löytyneet bakteereja, sieniä, lehtiä ja yrttejä tutkimalla.
Tällainen on esimerkiksi kaikille tuttu kipulääke Aspirin. Sen vaikuttava aine saadaan pajun kuoresta."
------------------------------------------------------------------
Aina sitä oppii uutta!
Päätän lehdistökatsaukseni tähän.

Kuvituskuva Mari Kääriäinen

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä että puutut näihin ilmiöihin. Olet rohkea ja rehellinen, niin sitä pitää! Cilla

Jaana kirjoitti...

Ihanan tyhjentävä tuo edellinen kommentti! :)