21.5.2011

Hyvin sanottu - juttulainat!

Taas on lukaistu lehtiä ja poimittu jotain lainattavaa tännekin:
HeSa 7.5.2011 Mielipide -sivulta poimittu pätkä, kirjoittajana Emilia Cedercreutz:
"Yhdysvaltalaiset korvani järkyttyivät kuullessaan, että "koko kansa iloitsee yhdessä bin Ladenin kuolemasta", yhtä paljon kuin suomalaiset korvani järkyttyisivät, jos kuulisin ulkomailla, että Suomessa "koko kansa iloitsee perussuomalaisten voitosta".
Jos murto-osa populaatiosta saa "kansan" statuksen, mihin joukkoon me muut sitten kuulumme? Minun nähdäkseni kansa ei iloinnut. Tunteet olivat ristiriitaiset -kuten aina".
----------
Minä: Tämä kommentti tiivistyy niin äärimmäisen hyvin; tunteet olivat ristiriitaiset, kuten aina. Juuri näin ja nimenomaan. Sitä tikulla silmään, joka yleistää. Asiat eivät ole mustavalkoisia, ja vaikka media kuinka yrittää saattaa meitä putkinäköiseen ajatteluun, kuten nyt vaikka yksioikoisesti paheksuessaan Leijonamiehistön drinksuttelua, niin asioilla -onneksi- on aina monta puolta. Meidän tulee vain osata nähdä ne. On liian helppoa mennä mukaan valtaväestön ajattelutapaan, jota media ohjaa; "Ai kauheeta, kun ne Leijonat oli tuiterissa". "Lapsetkin kärsii ja pissii alleen, kun niiden idolit on humalassa". Hohhoijaa. Eikös ne vanhemmat voisi opastaa lapsiaan, että "Kun 16 vuotta yrittää kultaa, niin voi vähän oluttakin ottaa sitten". Samoin kun lehdistö voisi kirjoittaa sensijaan; "Kun monta vuotta kiekkoa räiskineet nuoret ja MM-kisoissa skarpanneet ja parastaan panneet ilmaveivaajat saavat mustaa mötikkää pussiin kullan arvoisesti, voi sitä rinksutteluakin katsoa vähän niin kuin asiaan kuuluvaksi. Tarviiko sitä nyt päivätolkulla päivitellä ja presidentin kansliaankin soittaa"??
----------
HeSa 11.5. 2011 Toimittaja Heikki Kemppainen oli haastatellut Tommy Wireniä koskien TV:n eri koiraohjelmia.
"Wiren kertoo, ettei pahemmin ehdi koirankoulutusohjelmia katsoa, mutta Millanista hänellä on vankka mielipide: hän kieltäisi Koirakuiskaaja-sarjan esittämisen. Televisioyhtiö ei tiedä, mitä se syytää pihalle. Tuollaista sarjaa ei pitäisi julkisesti esittää. Ohjelma on hyvin tehty, mutta sisällöllisesti se ei tuota mitään hyvää".
Wiren moittii Millanin kovia konsteja, jotka perustuvat koirien pelotteluun ja kivun aiheuttamiseen, jopa potkaisuun arkoihin paikkoihin. Sillä tavalla ei ratkaista ongelmia lopullisesti, vaan hankitaan niitä lisää. 15 viime vuoden aikana suhtautuminen koiriin on muuttunut väkivaltaisemmaksi. Lenkkipoluilla pyöräilijä saattaa yrittää ajaa koiran päälle tai sauvakävelijä pistää kepillään.
Suorituskeskeisyys on päällä. Sävynä tuntuu olevan, että pois alta kaikki.
Wiren neuvoo koiriaan kouluttavia muistamaan, että koira on älykkyystasoltaan kuin kaksivuotias lapsi. Se on hyvä pitää mielessä, kun alkaa ratkoa ongelmia.
----------
Minä: Kieltämättä Millan hämmentää minuakin. Tuntuu, että hän puhuu järkeviä ja tuntuu ymmärtävän koirien sielunmaisemaa, mutta kun hän ryhtyy toimimaan, toiminta on sellaista, ettei sitä oikein haluaisi katsoa. Jos perheen koira pelkää perheen toista lemmikkiä, joka on marsu, se pakotetaan väkisin alistamalla marsun viereen. Millan odottaa, että koiran psyyke murtuu ja se alistuu voimakkaamman alla ja se pakottamalla pakotetaan hyväksymään marsu. Koiran silmät muljuavat päässä, se tärisee ja läähättää, mutta lopulta alistuu ja ikäänkuin "asettuu", kun ei se pääse pakenemaankaan saati reagoimaan voimakkaamman otteessa oikein mitenkään muuten kuin "lopettamalla hengityksen".
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että omistajan tulee olla johtaja ja osoittaa kaikilla teoillaan, ilmeillään, eleillään ja äänenpainoillaan johtajuutta ja kyettävä ilmentämään koiralle, että "MINÄ tiedän, mikä sinulle on hyväksi ja minä olen oikeassa", mutta jos koira on paniikissa, en ole ihan varma Millanin taktiikasta.
Koiraa kun kuitenkin pitäisi osata lukea ja tukeakin sen "omien rattaiden pyöriessä ja hakiessa uusia ajatuskuvioita". Pakottaminen ei voi olla ainoa oikea tie.
Kallistun sittenkin enemmän Stillwelliin ja nameihin. Positiivinen vahvistaminen on mielestäni ehdottomasti oikeampi tie.
Tällaista tällä kertaa. Päätän lehdistökatsaukseni tähän.

Ei kommentteja: