17.9.2009

Mitä se kertoo minusta?


Lempiharrastuksiini on aina kuulunut pohtia ihmisten vaikuttimia ja pontimia. "Miksi" on lempikysymyksiäni jo muutenkin.

Käänsin asiat vaihteeksi toisinpäin ja mietin lujasti maanantaina sattunutta välikohtausta. Mitä se kertoo minusta?
Olin koirieni kanssa ns. joutomaalla juoksuttamassa niitä irti. Koska havainnoin jatkuvasti ympäristöäni, niin kuin nytkin, lähdimme poikien kanssa sivupolulle jotta pääpolkua kävelevä sauvakävelijärouva pääsee rauhassa ohi.

Rouvan ohitettua meidät reilusti, palasimme päätielle. Mutta kappastavain, Luxi otti ja lähti juoksemaan rouvan luokse ja pompsahti häntä vasten. Komensin Luxin pois ja olin juuri aikeissa pyytää anteeksi ja pahoitella Luxin käyttäytymistä, kun rouva alkoi kiljua suoraa huutoa. Hänen vartalonsa jännittyi kaarelle ja sauvat heiluivat hänen ympärillään kun ns. vanha virsi alkoi kuulua: "Koirat kiinni". Huusin takaisin minkä jaksoin ja pahoittelin hänelle lähinnä hänen perin ikävää suhtautumista luontokappaleisiin. Vastaus oli "Ämmä! Senkin ämmä!".

Jäin sitten tosiaan miettimään tässä tapauksessa sitä, että MIKSI minun käämini paloivat totaalisesti ja alta aikayksikön?

Siihen on olemassa varmasti ihan selkeitä (?) ja järkeenkäypiä selityksiä.

Itsestä kun tuntuu, että kaikki lenkit menevät muiden huomioonottamiseen ja muiden väistämiseen. Silmät on täytynyt kehittää myös selkään, jotta "näkee" esim. takaa tulevat polkupyörät. Pää viuhuu ja ympäristön havainnoiminen on jatkuvassa käynnissä. Reittivalintoja pitää pystyä nopeasti vaihtamaan jos esim. suunnitellulla kapealla tienpätkällä on seitsemän sesseä tulossa vastaan.
Ja "alla" oli juuri sangen väistämishenkinen viikonloppu. Ja sitähän me teimme nytkin, väistimme häntä ja odotimme, mutta suunnitelma ei (tällä kertaa) toiminut.

Mikään kovin mukava tunne ei ole myöskään se, että vastapuoli aloittaa välittömästi suoran huudon; siihen on helpompi provosoitua mukaan. Anteeksipyyntö tehdään ikään kuin mahdottomaksi.

Mitä tulee koirien kiinnipitämiseen, pitäisi alkaa opetella vastaamaan tuohonkin. Koirani ovat kiinni 99,99%:sti. Katson hyvin tarkkaan milloin ja missä niitä päästelen irti. Ja koska koirani eivät mene loikkimaan ihmisten luokse, niitä on ollut "hyvä" pitääkin irti. Toisinsanoen edellä kuvaamani tilanne tuli myös minulle yllätyksenä. En tiedä, miksi Luxi lähti rouvan perään ja loikahti häntä vasten?

Tein siis virhearvion eikä minun annettu pahoitella sitä. Tapanani ei ole tieten tahtoen hyppyyttää koiriani ihmisiä vasten.
Luxi on nyt erityistarkkailussa ja sen viikkoraha on jäädytetty toistaiseksi.

Ja sitten:
En harrasta kiertokirjeisiin vastaamista. Tapa on ollut minulla aina. Saan silloin tällöin koneelleni jotain hassunhauskoja vitsejä, joista suurimman osan deletoin. Ehkä kerran puolessa vuodessa laitan yhden mielestäni hauskan jutun eteenpäin.

Eräs meilin vastaanottajista kommentoi sitä mm. seuraavasti: "Jumalauta Anita! Kyseessä on tietoliikenteen HÄIRINTÄ ja RIKOS."

Replynä oli pitkä pätkä selitystä spämmäyksestä ja identiteettivarkaista. En yhtään epäile, etteikö kyseessä olisi vakava ja ikävä asia, mutta....

Taas lähtee mieli liikkeelle etsimään ehkä ontuvaa vertausta. Oletetaan, että kaverini on poliisi. Hän näkee, kun kävelen "lieventävien asianhaarojen vallitessa" punaisia päin Mannerheimintiellä keskellä kirkasta päivää ja ruuhkaa.

Kotona minua odottaa meili; "Saatanan Neiti! Millä erivapaudella katsot voivasi kävellä punaisia päin! Kyseessä on rikos ja siitä on säädetty Suomen Laissa kohta "Suojatien ylitys" alajae "Jalankulkijan käytös suojatiellä" alajakeen alajae "Valojen noudattamatta jättäminen". Tajuatko, että kun heilut siellä punaisia päin, joku auto, jolla ei ole turvaväliä toiseen tulee lujaa ja rysäyttää sun takia toisen perseeseen? Tajuatko, että kun hiihdät punaisia päin, näytät muille huonoa ja kyseenalaista esimerkkiä? Esim. lapset. Häiritset lakia noudattavia ja teit rikoksen.
Ei millään pahalla, no hard feelings, mutta koitahan käyttäytyä."

Asiat eivät ehkä ole verrannollisia mutta ainahan meistä jokainen voi kohdallaan miettiä tuntemuksiaan ja ajatuksiaan lukemansa jälkeen ja: "Mitä se kertoo minusta". ;)

Nyt tämä rikollinen ja koiriaan valtoimenaan juoksuttava häirikkö lähtee lenkille tekemään muutaman täsmäiskun sauvakävelijöitä VASTEN.

Ei kommentteja: