24.8.2009

Whippet on kilpajuoksija!


Whippet on ammoisina aikoina jalostettu kilpajuoksijaksi. Sen tehtävä on juosta kilpaa päivät pääksytysten ja mahdollisimman lujaa; sekuntikellojen tulee räjähtää ja äänivallien paukkua. Whippet EI ole whippet, jollei se ole TODISTANUT olevansa kilpajuoksija. Siksi vain näyttelyissä käyvä whippet ei ole whippet, koska se ei ole kilpajuoksija.

Kuten eräs harrastaja sen sanoiksi puki: Juoksevaksi aikoinaan jalostetun koiran tehtävä on pääasiallisesti juosta... muu on oheistoimintaa.

Oheistoiminnaksi voitaneen lukea esim. koiran nukkuminen, mitä koira, siis myös whippet, tekee päivästä noin 70%. Nukkuessaan whippetillä on lupa vain lepuuttaa lihaksiaan tulevia kilpajuoksukoitoksia varten.

Kun parhaimmallakin kilpajuoksukoiralla tulee vuosittain maksimissaan n. 20 kilpailupäivää on muu aika vuodesta täytettävä soveliaalla oheistoiminnalla. Kaikenlainen kantarellien haistelu ja verijäljillä haahuilu on tuomittavaa. On suositeltavaa, että jokainen aamu aloitetaan kilpajuoksijalle soveliaalla venyttelyllä, hieronnalla ja urheilujuoman lipityksellä. Tuoksukynttilän palaessa toistetaan joka ikinen aamu mantraa; "Koirani on kilpajuoksija, koirani on kilpajuoksija" ja kun tätä on toistettu 15 minuuttia toistetaan sen jälkeen seuraavat 15 minuuttia; "Ja se on todistanut sen. Ja se on todistanut sen".

Lisäksi joka viikon maanantaina ihaillaan kilpajuoksijaksi jalostetun ystävämme kilpailukirjoja puolisen tuntia. Niitä voidaan lukea myös ääneen. Ehkäpä hyvän musiikin säestyksellä myös räppäys on mahdollista.

Vastaavasti jokaisen viikon tiistaina soitetaan pari kaveripuhelua, joissa tuodaan jutustelun lomassa julki vähintään 20 eri kertaa koiran juoksukilpailuissa saatuja pisteitä ja sen rikkomia ennätyksiä.

Keskiviikot ovat sanan kilpajuoksija -painotteisia mm. seuraavin harjoittein; kun lenkillä Sinulta kysytään koirasi rotua, vastaat napakasti; "Tää on kilpajuoksija". Kun lapset kysyvät "saako sitä silittää" annat luvan sanomalla "Tää on kilpajuoksija. Paijaa vaan". Kun eksyt lenkillä paikalliseen koirapuistoon ja kohtaatte siellä esim. palveluskoirarotuisen koiran omistajan/omistajia, tuot jutustelun lomassa esiin kuinka kilpajuoksijakoirasi on todistanut kyvykkyytensä juosta ja vakuudeksi näytät mukaasi ottamiasi koiran juoksukilpailukirjoja.

Torstaisin annat kilpajuoksikoirallesi hierontaa, akupainantaa ja teette yhdessä joogaharjoitteita. Pidä kilpailukirjat esillä ja avoimina, jotta totuus, koirasi kilpajuoksija-status ei pääse unohtumaan missään oheistoiminnan harjoitusvaiheessa.

Perjantaisin voi tehdä vapaita harjoitteita ja parhaaksi katsomaasi oheistoimintaa. Sellaista voi olla esim. kilpailukirjojen katselu yhdessä koiran kanssa.

Joka viikon lauantaina käydään läpi koiran kilpailuvarustus. Pöly pyyhitään antistaattisella liinalla koiran kilpajuoksuun tarkoitetuista kuonokopista ja ne käydään läpi lanka langalta, että ovat kunnossa ja terässä tulevaa kilpailukautta ajatellen. Kisamanttelit käydään läpi ja poistetaan niistä mahdolliset likatäplät ja harjataan ne läpi teippiharjalla. Mahdolliset rypyt suoristetaan ja oiotaan. Kilpajuoksijan lämmitysmanttelit pöyhitään ja tuuletetaan joko pihalla tai parvekkeella.

Sunnuntaille soveliasta oheistoimintaa voi olla esim. vierailu läheisessä koiranäyttelyssä. Mukaan varaat koirasi kilpailukirjat, joita pidät kädessäsi viuhkamaisesti, kuten Herätkää-lehteä. Jos näet paikalla uusia whippetharrastajia käyt kysäisemässä kuin ohimennen; "Tiedätkö, mihin koirasi on alunalkaen jalostettu"? Jos vastaus on myöntävä, jatkat kyselyä; "Onko koirasi todistanut olevansa kilpajuoksija?". Jos vastaus on kieltävä, joudut teippaamaan koiran rekisterikirjaan valmistamasi tarran; "Ei whippet. Inte whippet. No whippet".

1 kommentti:

JaskaS kirjoitti...

Onpa typerää juttua. Oikeastiko rotumääritelmässä mainittu käyttötarkoitus ottaa noin paljon luonnon päälle?