27.8.2009

Uusi blogitunniste: Tietolaari. (Whippetin pukeminen)


Tänään lenkillä vastattuani jälleen erinäisiin rotuani koskeviin kysymyksiin päätin avata (taas) uuden tunnisteen blogiini. Ehkäpä siitä olisi apua rotua miettiville ja samojen kysymysten ääressä painiville?

Ensimmäinen vastaus Tietolaari-osioon lähtee whippetin "pakkaskestävyydestä". Huom. antamani vastaukset pohjautuvat omiin kokemuksiini ja näkemyksiini eivätkä ole mitään kiveen hakattua lakia.

Tänään siis kaksi nuorta tyttöä ihmettelivät, että "Miksei niillä ole takkeja"?

Rotua harrastavat jakautuvat varmasti kahteen leiriin sen suhteen, että tarvitseeko whippet välttämättä takkia ja jos, niin milloin. Toiset pukevat koiransa varmasti herkemmin, toiset vain äärimmäisissä olosuhteissa. Toiset varmuuden vuoksi ja toiset perustaen pukemisen lämpömittaria katsomalla ja riippuen esim. sään tuulisuudesta ja kuinka viimaisaa tuuli on.

Oma kokemukseni on, että takki on hyvä pukea päälle silloin kun pakkaslukemat huitelevat -10 asteen huitteilla ja varsinkin jos on muutenkin erityisen tuulista ja raaka ilma. Itse olen huono pukemaan poikiani ns. varmuuden vuoksi tai silloin, jos pakkaslenkki on lyhyt ja se on pääasiallisesti reipasta lenkkeilyä. Jos lenkillä on tarkoitus piipahtaa kaupassa tai kioskilla eli koirille tulee seisoskelua paikallaan 5-10 min. puen pojat pitkälti sen vuoksi, että ne paikallaan täristessään (värinä pitää niiden lämpöä yllä) näyttävät säälittäviltä ja viluisilta.

Jos olemme menossa juoksemaan lähimaastoon en myöskään näe pukemista kovin tarpeelliseksi. Siihen on pääasiallinen syy se, että juostessa takit tuppaavat aukeamaan tai "pyörimään" koirien päällä ja mahdolliset hammastelut tekevät niihin herkästi reikiä.

Vaikka siis jäänkin lenkillä helposti suustani kiinni ihmisten kanssa, vältän sitä pakkasilla. Ja vaikka koirillani olisikin takit päällä, ne alkavat herkästi nostella tassujaan kovilla pakkasilla, mikä on tietysti ymmärrettävää. Ja tähänhän ei edes takki auta.

Whippet on siis omasta mielestäni pakkastakin kohtuullisesti kestävä rotu, mutta sen kanssa ei ole tarkoitus seistä viimassa ja tuiskeessa paikallaan. Olen kuullut yksilöistä, joiden korvat paleltuvat herkästi kylmässä. Itselläni ei -toistaiseksi- tällaista ongelmaa koirien kanssa ole ollut, joten omassa laumassani ei ole käytössä ns. huppuja, jotka peittäisivät koiran korvat. Sen sijaan olen hankkinut takkeja, joissa on jonkin verran poolokaulusta ja pitkähköt helmat, jotka suojaavat erinomaisesti whippetin reisiä (ja lihaksia niissä).

Liekö nämä nuoret tytöt nähneet lyhytkarvaisia koiria jo syystakeissa? En osaa sanoa sitä, miksi joillain koirilla ilmenee herkästi esim. nielutulehduksia tai ihmisen flunssaan verrattavaa röhää ja nuhaa, mutta liekö omani sitten sen verran karaistuneita, että olemme -kop kop kop- välttyneet omassa laumassani tällaisilta ikäviltä "koiran flunssilta"?

En siis puolla koiran "turhaa" pukemista. Takit ovat oiva apu esim. talvella tai syksyisin käytävissä juoksukisoissa joissa ne toimivat lämmitysmantteleina -> ts. pitävät pitkien kisapäivien ajan koiran lämpimänä ennen juoksustarttia. Edes sateella en pue koiriani vaan kastuvat sen, minkä kastuvat. Ja kuivuvat kotiin tultua sangen nopeasti.

Jos koiraa välttämättä haluaa pukea aina viimeisimmän koirien takkimuodin mukaan ja ripustaa "siihen" erilaisia päähineitä ja kaulaliinoja -suotakoon se heille jotka sitä tekevät, mutta whippetin kanssa pärjää koleillakin keleillä -kunhan vain pysyy liikkeessä eikä jää kadunkulmiin seisoksimaan.

Ei kommentteja: