29.8.2009

Tietolaari - Whippetin liikunnan tarve


Tähänkin kysymykseen törmää lenkillä usein; "Noi varmaan tarvitsee hirveästi liikuntaa"? Voisi sanoa whippetin liikunnan tarpeeseen liittyvän yhden rotuun liittyvistä sitkeistä vääristä uskomuksista.

Se, että koira on sangen sporttisen ja sprintterin näköinen, lihaksikas ja omaa selvästi kuroutuvan vatsalinjan -whippetillä ei siis koskaan vatsa roiku- ei tarkoita sitä, että sen kanssa lenkkeiltäisi päivittäin 25 km. Ei suinkaan. Whippet on siis selkeä sprintteri, sen ei ole tarkoituskaan jaksaa juosta kilometritolkulla jänistä jahdaten kuten esim. suomenajokoira tekee, vaan kilpamatkatkin ovat maksimissaan n. 800 metrin luokkaa (maastojuoksu). Radalla whippetin yleisimmät kilpamatkat ovat 280 ja 350 metriä. Pisin ratakilpailuissa juostava matka on 480 m.

Whippet pitää lenkkeilystä kuten mikä tahansa muukin koira ja esim. omassa laumassamme aamulenkki on yleensä n. 5-6 kilometrin mittainen ja iltalenkki 2-3 kilometriä. Päivittäinen lenkkiannoksemme pyörii viiden ja yhdeksän kilometrin välillä.

Sensijaan whippet on luotu juoksemaan! Olennainen osa sen liikunnan tarpeesta tyydyttyykin parhaiten koiraa irti pitämällä. Sellaiset harrastajat, jotka asuvat maaseudulla tai maaseutumaiset edut tarjoavissa olosuhteissa laajoine ulkoilumetsineen ja peltoineen, ulkoiluttavat koiriaan pääsääntöisesti irti pitkillä metsälenkeillä. Tunnin vapaana olo vastaa varmasti moninkertaisesti remmiliikunnan rasituksia ja olosuhteita. Itse asun alueella, jossa voi marssia kilometritolkulla niin remmissä asvaltilla kuin juosta iloisesti irti hiekka- ja nurmikentillä. JA; whippettejä asuu toki runsain mitoin kaupunkimaisissa olosuhteissa!

Usein koirani saavat juosta irti joko lenkin alussa tai lenkin päätteeksi. Huomaa selvästi, että jos irtijuoksutusmahdollisuuksia tarjoaa koiralle vain "vähän", esim. kahdesti viikossa, ne juoksevat tällöin kuin heikkopäät ympyrää aukeilla kentillä (niityillä ja jalkapallokentillä on sangen stimuloiva vaikutus whippetille!) kun taas useammin irti päästyään laukkaavat laiskasti ympyrän tai kaksi ja keskittyvät sen jälkeen lähinnä ruohon natusteluun. Intohimo juoksemiseen vaihtelee siis sekin päivän ja tilanteen mukaan. Olenkin vastannut liikuntaa koskeviin kysymyksiin lähinnä niin, että "normaalit lenkit, mutta muutama kerta viikossa ehdottomasti myös irti".

Koirapuistoissakaan emme koskaan "seiso paikoillamme", vaan kävelen koirat vanavedessä puistoa ympäri, ettei homma mene turhanpäiväiseksi seisoskeluksi. Koirapuistoissa tosin käymme harvakseltaan.

Whippetin muoto ja sen lihakset ovat myötäsyntyiset ja jo pientä pentua irtipidettäessä saa huomata "lihasten kasvavan silmissä". Onkin hyvä opettaa whippet olemaan jo pienestä pennusta irti jotta se huomaa, ettei irtiolossa ole mitään "ihmeellistä" ja mm. sen kiinni saaminen jatkossa helpottuu huomattavasti -sensijaan, että koira pääsisi ensimmäistä kertaa rallaamaan "yksivuotissyntymäpäivien kunniaksi" kun omistaja on satavarma, ettei alueella ole ketään muita. Rohkeasti siis irti ja kontaktista palkaten!

Vapaana juokseminen erilaisilla alueilla ja alustoilla kehittää ei vain whippetin lihaksistoa ja sitä kautta sen tasapainoa ja kykyä juosta, vaan myös sen koordinaatiota ja taipumusta juosta vanhempana mm. kilpailuissa. Maastokilpailuissa kun whippetin tulee hallita kroppansa niin suoralla, käännöksissä kuin pysäytyksissäkin. Kuten toki radallakin.


2 kommenttia:

Henni kirjoitti...

Hyvä kirjotus! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen kiinnostunut rodusta. Onko mahdollinen seuraava yhtälö: kerrostalo kaupungissa, kolme lenkkiä päivässä, pari kertaa vkossa koirapuistoon juoksemaan? Lenkit vaihtelisivat varmasti oman jaksamisen mukaan, lillä pidempiä ja välillä vain 15 min..