25.8.2012

Juttulainat: Suomi, perhesuhteiden kehitysmaa

Helsingin Sanomissa 19.8. toimittaja Johanna Pohjola kirjoittaa seuraavaa:
Suomella on pari ongelmaa. Masennuslääkkeet ja alkoholi turruttavat kansalaisia, työntekijät kiusaavat toisiaan, nuori mies ampuu väkijoukkoa ja isä surmaa perheensä.
"Suomalaiset ovat hyviä julkisessa elämässä, mutta eivät yksityisessä. Nepalissa asia on päinvastoin", sanoo nepalilainen Bhola Dahal joka työskenteli pitkään kehitysyhteistyön neuvonantajana Suomen suurlähetystössä Nepalissa.
Mutta kuka auttaa Suomea?
Ei ainakaan Nepal, jolla nähtävästi olisi vinkkejä yksityiseen elämänlaatuun. Eivätkä muutkaan kehitysmaat, koska niiltä ei kysytä.

NYT KYSYTÄÄN.
Miten ratkaisisitte Suomen sosiaaliset ongelmat, herra Dahal?
"Tärkeää on yhteisön harmonia ja perheen tuki. Jakaminen ja välittäminen perheessä, sukupolvien tuki ja isovanhemmat", hän sanoo.
"Isoäitien hoitamista lapsista tulee hyviä ihmisiä. Lapset oppivat huolehtimaan nuoremmistaan. He kuulevat tarinoita, jotka innostavat mutta kertovat myös vaikeuksista".
Suomalaisten kannattaisi syödä ja ulkoilla enemmän yhdessä, neuvoo etiopialainen Tibebu Bogale.
"Kun olet sisällä, olet ongelminesi yksin. Ulkona tapaat ihmisiä ja juttelet. Lakkaat ajattelemasta ongelmia, ja toiset rohkaisevat sinua", Pelastakaa Lapset -järjestön Etiopian maajohtaja Bogale sanoo.
"Etiopiassa jokainen kuuluu ryhmään, kuten naapurustoon tai työyhteisöön. Ihmiset tietävät, että he eivät ole ongelmineen yksin".
"Kehittyneissä maissa ihmisiä rohkaistaan itsenäisyyteen. Me rohkaisemme auttamaan toisia. Yhteiskunta auttaa taloudellisesti, mutta kaikki ongelmat eivät ole taloudellisia", Bogale sanoo.

Suomen kehityspoliittiseen toimenpideohjelmaan kirjattiin helmikuussa:
Lisäksi kehitysyhteistyössä toteutetaan vastavuoroisuutta ja yhteistä oppimista, joka hyödyttää niin etelän kuin pohjoisenkin kehitystä.
Toimenpideohjelmaa koonnut Iina Soiri ulkoministeriöstä kertoo, että virke viestii lähinnä periaatteista. Suomeen ei toistaiseksi olla tuomassa kehitysmaiden konsultteja yhteisöllisyyden opettajiksi.

Helsingin Diakonissalaitoksen ohjelmajohtaja Antti Elenius pitää afrikkalaisesta sanonnasta:
Jos haluat kulkea kovaa, mene yksin. Jos haluat kulkea kauas, mene yhdessä.

"Yhteisöllisyydessä on kyse ihmisten ja erilaisuuden sietämisestä, eikä se ole helppoa. Se rakentuu kunnioittamalla vanhempia".

Kuvituskuva oma 1g
Jutun lyhentäminen, kursivoinnit ja boldaukset allekirjoittaneen

Ei kommentteja: