13.3.2010

Istu! a la Stillwell


Niinhän siinä sitten kävi, että innostuin kokeilemaan It´s me or the dog -ohjelmassa nähtyä käsiohjattua istumista ja laumastani sen sisäisti ainoana n. viidellä treenikerralla: VIRI!
Istu-sanan käyttö ei itseasiassa mennyt lainkaan jakeluun ruotsalaisilta; Hulaa ja Hupia en saanut istumaan millään. Aika pian keskityinkin vain Viriin, kun sen kanssa nyt on muutenkin hieman treenattu istumista, odottamista ja rauhoittumista.

Virin huutamisesta ei ole sitten viime kerran tullut naapurilta enää palautetta, ilmeisesti tilanne on rauhoittunut. Sitä en osaa sanoa, että mikä tai mitkä keinot lopulta tepsivät. Sen verran useita niitä otettiin samanaikaisesti käyttöön; tilan rajaaminen (koirat työpäivän ajan alakerrassa, oma huoneeni + kylpyhuone suljettuna), koirien käytössä on kämppikseni huone sekä alakerran aula. Yläkertaan pääseminen on estetty portaiden päässä olevalla portilla. Virillä oli myös käytössään DAP-panta sekä DAP-hauhdutin seinässä. Kukkatippakuuri käytettiin myös hyväksi ja lisäksi jätän koirilleni luita ja kongeja ollessani päivällä poissa. Yläkerrassa on myös TV seurana. Eiväthän koirat sitä tietenkään näe, mutta YLE pitää puheellaan muuten seuraa.

Virillä on ollut tapana kiihtyä kovasti lähestyvästä ruoka-ajasta. Se saattaa riehaantua melkoisestikin, ja mm. haukkua voimakkaasti. Tämän vuoksi otin pienet sulkeiset käyttöön. Ennen ruokaa Virin tulee istua ja ISTU-komennon lisäksi se saa kuulla ODOTTAA-kehoitteen. Tämä on selvästi vähentänyt riehaantumista, lähestulkoon lopettanut haukkumisen ja sulkeisilla on ollut näin toivottava ja rauhoittava vaikutus. Kotoa lähtiessähän myös toistan tuota odottaa-sanaa.

"Istu" oli siis Virillä jo hyvin hanskassa ennen kuin aloin opettaa sille sanatonta viestintää, eli Stillwellin käyttämää pelkkää namikäden kääntämistä ylös. Viri oivalsi sen todella nopeasti ja istua napottaa mieluusti Frolic-käden kääntyessä ilman, että minun tarvitsee sanoa sanaakaan!

Nokkela poika -ja kuten 5,5 -vuotias Hupi osoitti ensimmäisissä maastokisoissaan 2 vkoa sitten, osoittaa nyt Viri 6,5-vuotiaana, että vanha koira oppii kuin oppiikin uusia temppuja!

Ei kommentteja: