13.4.2009

Double suspension gallop -(vinttikoiralle tyypillinen) laukka


Tuleva muutto pitää kiireisenä. Kaappeja kolutessa, papereita läpikäydessä ja keittiön kaappeja hinkkaillessa meneekin jokainen "joutohetki".

Papereiden joukosta on sitten kaikenlaista mielenkiintoista tullut vastaan. Seuraava kirjoitus olisi aikoinaan pitänyt lukea paremmin (päivätty 7.4.2002) niin en väittäisi ihmisille päinvastaista. ;D

Double suspension gallop on termi, jota yleensä käytetään puhuttaessa vinttikoirille tyypillisestä laukasta. En ole yrityksistäni huolimatta löytänyt sille selvää suomennosta, mutta Hannamari Tapper on kirjoittanut minulle aiheesta seuraavaa:

Termi tarkoittaa sitä, että koira on laukatessaan kahdessa eri vaiheessa irti maakosketuksesta: 1. Ollessaan "kerällä" kaikki jalat rungon alla ja 2. Ollessaan ojentuneena suurimpaan mahdolliseen pituuteensa.

Ihan tarkalleen kyse ei ole vinttikoirien omasta askellajista, vaan double suspension gallop on askellaji, johon koira tavallaan päätyy väkisin, kun vauhti kasvaa riittävän suureksi. Ja vinttikoirilla vauhti on tietenkin keskivertoa kovempaa melko usein, joten usein puhutaan tämän olevan vinttikoirien yksinoikeus. Tällä tavoin voivat laukata kuitenkin myös ainakin dobermannit, pointterit, basenjit ja jopa mäyräkoirat (nämä ovat mainittuina Dog Locomotions -kirjassa), joten termi on siten ihan yleinen koiratermi ja se on aikanaan otettu käyttöön teoksessa, joka käsitteli nisäkkäiden liikuntaa yleisesti.

Termin tarkoituksena on lähinnä tehdä eroa sen ja "tavallisen", eli ns. hitaan laukan välillä. Hidas laukka on se, mitä vinttimme juoksevat lönkytellessään ja mitä raskaat rodut käyttävät normaalilaukkanaan, eli ojentumisvaihetta ei tuolloin juuri ole.

Linkki whippetin laukkakuviin, missä nähtävissä laukan eri vaiheet: tässä.

Luxin laukkakuva yllä: Antti Ruotsalo.

Ei kommentteja: