12.6.2010

Suojatiesäännöt hakusessa (naiskuljettajilla)?


Olen tässä poikain kanssa käppäillessä miettinyt useampaan otteeseen, että onko erityisesti naiskuljettajilla ns. suojatiesäännöt päässeet unohtumaan vai ovatko peräti viettäneet autokoulussa hyppytuntia suojatiesäännöistä puhuttaessa?

Sen verran vekkuleita tilanteita on kohdalle osunut:

Korson Metsolassa asustaessa ihan parhaimmasta päästä oli seuraava rouva:
- ylitin koirineni Kulomäentietä Siilitien-Kulomäentien t-risteyksessä. Näin kyllä, että auto tulla töröttää Kulomäentietä, mutta arvelin sen kuitenkin noudattavan a) nopeusrajoituksia ja b) suojatiesääntöjä, niinpä lähdin muun liikenteen ollessa olemattomissa ylittämään rohkeasti SUOJAtietä. Naiskuski päättikin painaa kaasua ja kaikenkukkuraksi vielä TÖÖTTIÄKIN! Ihan rouva tosiaan painoi TÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖTT, koska näin vulgaaristi menin ja kävelin hänen autonsa editse.

Pidemmän aikaa olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kun seison koirineni suojatien edessä nimenomaan MIESkuskit tarjoavat tietä. Ne, jotka kiitävät täysillä vain eteenpäin -ja putkinäköisesti katsoen- ovat naisia!?! En muista, että koskaan nainen olisi tarjonnut tietä?

Käppäilimme poikain kanssa pari päivää sitten Hakunilantietä ja lähdimme ylittämään suojatietä ostoskeskuksen suuntaan. Olin päässyt jo ns. keskikorokkeelle ja ohitsemme oli huristanut sen kolmisen autoa. Nyt oli sopiva väli ja lähdin ylittämään suojatietä. Kas, naiskuski se sieltä porhaltaa väkivahvalla farkullaan ja teki erittäin dramaattisen väistöliikkeen, pui nyrkkiään ja suu kävi ratin takana. Heilautin hänelle kättäni iloisesti ja jäin sitten miettimään, että eikö ihminen (+ 5 koiraa) suojatiellä ennemminkin laukaisisi suuvärkin sijaan jarrutusefektin? Sensijaan, että tekisi dramaattisen elokuvakurvauksen liki rotvallia voisi ihan vain kevyesti painaa sitä jarrua, kun ihminen koirineen nyt suojatiellä lyllertää?

Olen tässä yrittänyt päästä sellaisen ihmisen "pääkopan sisään", joka tööttiin nojaa ja nyrkkiään pui ohjauspyörän takana, kun suojatiellä ihminen kehtaakin tukkia esteettömän ajon. Ei onnistu. Sen verran on takaraivossa ja reflekseissä itsellä painaa jarrua, kun ihminen haluaa tien yli. Niin kiire ei saa olla, etteikö jalankulkijalle ehdi tietä antaa! Jotenkin on niin hyvin jäänyt autokoulusta muutenkin mieleen lause; "Nopeammin kulkeva väistää aina hitaammin kulkevaa".

Liikenneturvan sivuilta kopioitua:

"32 §. Kuljettajan suojatiesäännöt. Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. "

Ja Wikipediakin opastaa ihan suomenkielellä sekin:

"Tieliikennelaki määrää ajoneuvon kuljettajan antamaan esteettömän kulun jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on sovitettava nopeutensa siten, että hän pystyy pysähtymään ennen suojatietä."

Ei kommentteja: