10.10.2009

Tietolaari - Whippetin luonne


Se on jotain se. En aina itse kyllin osaa olla otettu siitä, että laumassani on viisi urosta, ne kun ovat whippettejä. Pidän vallitsevaa sangen mukavaa niin omaa kuin koirieni elämäntapaa selviönä.
Whippet on rotu, jota voit useinkin nähdä ihmisillä useampia. Kaksi on ihan arkea, kolme arkipäivää, neljäkin menee mainiosti, viisi on jo ihanaa luxusta!

Koirahan on laumaeläin (!) mutta se ei tietenkään aina tarkoita sitä, ettäkö laumassa vallitsisi symbioosi ja rauha. Kuitenkin koirarotuja on onneksi moneen lähtöön ja voi hyvinkin äkkiseltään sanoa, että whippet on laumaeläin parhaimmasta päästä! Jotenkin jopa tuntuisi siltä, että mahdollisessa riitatilanteessa whippet jos kuka kääntää toisen poskensa. Siinä missä esim. basenji ottaa toisesta mittaa loppuun asti taistellen voitosta ja asemastaan kalifiksi kalifin paikalle ja on luontaisesti varpaisillaan suhteessa ympäristöönsä, whippet ottaa huomattavasti rennommin. Päämäärätietoisen, järkevän ja johdonmukaisen laumanjohtajan kanssa sen ei yksinkertaisesti tarvitse ruveta haastamaan ympäristöään ja se voi ottaa elämänsä monia lajitovereitaan lungimmin.

Whippet on parhaimmillaan ja jopa pahimmillaan rauhaa rakastava, sopeutuva, kotona alati rauhallinen ja seesteinen, pötköttelyyn taipuvainen koira. Whippetlauman omistajan voi olla vaikeata suhtautua epäilevän naapurin kommenttiin; "Miten te mahdutte teidän kämppään noin monen koiran kanssa"? No, koirahan nyt tyypillisimmillään nukkuu ja lepäilee liki 70% vuorokaudesta, mutta miten selittää koirattomalle äimistelijälle, että aikuinen whippet ei todellakaan roiku jatkuvasti -tai itseasiassa koskaan- kaikilla tassuillaan kattokruunussa ja revi huvikseen verhoja alas olohuoneen verhotangoilta saati juokse 60 km/h pitkin olohuonetta.

Voi olla, että whippet ulvoo yksinäisyyttään ja työssä olevan emäntänsä perään, nakertaa jalkalistoja ja muotoilee saunan lauteet uuteen uskoon, mutta sen suhteen se on kuin kuka tahansa koira ja opetettavissa tavoille siinä missä bichon frise ja kleinspitz.

Whippetin kanssa todellakin mahtuu pieneenkin asuntoon ja viisi whippettiähän vastaa vain kahta greytä tai yhtä tanskandoggia. Ja asunnon koko ei todellakaan ole mikään edellytys pitää whippetlaumaa -tai mitään muutakaan koiralaumaa, oli niitä sitten kaksi, kolme tai enemmän- ennemminkin on kyse rodun ominaisuuksien ja sen taipumuksien ymmärtämisestä.

Nimittäin whippetin luonnehan tulee esiin ja on parhaimmillaan JUURI laumassa ja silloin, kun se tekee sitä, mihin se alunperin on jalostettu; JUOKSEE! Whippetin kanssa ei tarvitse ollenkaan välttämättä jolkotella maratooneja päivästä toiseen tai kilpailla sähköistä ajanottoa vastaan vaan riittää kun sen päästää muutaman kerran viikossa irti spiidailemaan; silloin voi melkeinpä nähdä sen nauravan!

Whippet osaa nauttia siitä, mistä omistajansakin. Lokoisista lenkeistä, töllön tuijottelusta ja hyvästä ruoasta. Se on vähään tyytyväinen ja ilmentää omistajaansa niin sohvalla loikoillessaan kuin seistessään näyttelyssä pöydällä tuomarin kaivellessa sen hampaita tai juostessaan maasto- tai ratakisoissa. Vaikka se ei kävisi ensimmäisissäkään ratakisoissa ollen ensimmäinen tai ryhmänsä viimeinen, se osaa ottaa ilon irti ihan pelkästä oravan tuijottelusta tai ostoskeskukseen suuntautuvasta lenkistä.

Whippet on sopeutuva, leppoisa, lempeä, aina iloinen, sosiaalinen, sydämellinen, mukavuudenhaluinen, rakastettava, huumorintajuinen -melkeinpä ihan mitä vain haluat ja lemmikiltäsi odotat ja toivotkaan. Ehkä se ei ole niin pakkasenkestävä kuin siperianhusky, mutta peittoaa monet lajitoverinsa joviaalilla luonteellaan.

Sen suosiota vinttikoiraharrastajien piireissä EI ole vaikeata ymmärtää ja kun ottaa huomioon sen "kätevän" koon, mukavaakin mukavamman luonteen ja ympäristöönsä leppoisasti suhtautuvan uteliaisuuden, harvoin nähtävän roturasismin ja helpon -jossain määrin opportunistisen asenteen elämään- ei ole vaikeata ymmärtää sen suosiota.

Whippet on hyvinkin Koirien Koira, joka tekee Sinustakin paremman ihmisen! Whippet opettaa omistajansa vähintäänkin yhtä leppoisaksi kuin se itsekin on! Jokainen puhuu tietenkin rotunsa puolesta, mutta whippetin ei tarvitse valjastaa omistajaansa tähän; kun hankit yhden whippetin huomaat niitä olevan pian monta. Niin se vaan menee!


Ei kommentteja: