25.4.2018

Huoltoyhtiön koneet ovat muualla. Odota hetkinen. ( = kuukausi tai pari)

Meillä on ilo asua mukavassa rivariyhtiössä Vantaan Hakunilassa. 
Yhtiö on iso, taloja on peräti 16, joten pihamaatakin on rutkasti.
Meidät otettiin aikoinaan avosylin vastaan, talossa on kivaa yhteisöllisyyttä ja yhteiset tilat, esim. pesutupa ja kerhohuone ovat huomattavan siistit ja kutsuvat. Vuosittain järjestetään erilaisia geimejä matalalla kynnyksellä, joihin on mukava ja helppo mennä mukaan.

Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, että siisteys ylläpitää siisteyttä? 
Kun tienoot on väärällään tupakka-askeja, röökin tumppeja, koiran kakkaa, erilaisia paperikääreitä ja lintattuja juomatölkkejä; se on kuin viesti ympäristölle, että "täällä ei tarvitse välittää, anna mennä vaan sinäkin, heitä pois ja jätä niille sijoilleen".

Reilun parin vuoden asumisen jälkeen alkoi ihmetyttää, että rapistetaanko ympäristöämme ihan tarkoituksella? 
Onko tarkoitus, että kun huoltoyhtiö piipahtaa, se tosiaankin vain piipahtaa ja ehkä tyhjentää pihan roskikset ja sitten lähtee. Onko tarkoitus, että kun myrsky kaataa puut, ne tullaan pilkkomaan ja paloittelemaan ja sitten ne jää niille sijoilleen. Sisältääkö huoltosopimus vain piipahdukset ja pintapuolisen siistimisen? Parhaimmillaan poimin viimekeväänä reilut 100 tupakantumppia taloyhtiön nurmikolta. Hiekanpoiston aloitin maalis-huhtikuun vaihteessa asuntomme edestä edeten roskiksille ja mäkeä siitä ylös, kohti parkkipaikkaa Hiekkakasoja olen haravoinut pois nurmikoilta ja istutusten alta ja tehnyt niistä kekoja asvaltille reilut 20 kpl.

Ei vaan pysty katselemaan. Ei pysty.
On jotenkin kestämätöntä, että taloyhtiön huolto kilpailutetaan ja annetaan halvimman tarjouksen tehneelle yrittäjälle, jonka sijainti on vielä kaukana, kilometrien päässä. Halvimman tarjouksen tehnyt ei usein pysty millään vastaamaan haasteeseen. On kivaa voittaa tarjouskilpailu, mutta kun pitäisi ryhtyä sanoista tekoihin niin ukkoa ja kalustoa ei riitäkään. Kylläkyllä, joojoo, tulemme pian, mutta todellisuudessa hiekanpoistojonossa on satoja taloja ja satoja pihoja... Meidän metsän siimeksessä sijaitseva taloyhtiömme kuulunee Ö-alueeseen, niin verkkaan tänne huoltomiehiä tulee.

Ja jos tuleekin, he usein häviävät kesken kaiken.
Vihdoin puolitoista viikkoa sitten tänne tuli Reiska hiekanpoistohärvelin kanssa, vesisuihkulla hiekkaa nurmikolta poistaen. Lähdin lenkille ja menin epätoivoissani murehtimaan Reiskalle, että "en ole ehtinyt ottaa kaikkia nurmikoita" (ikäänkuin se kuuluisi minulle...) ja Reiska lohdutti; "ei huolta, minä kyllä otan". Tulin puolentoista tunnin kuluttua koirien kanssa kotiin ja Reiska teki lähtöä, about samasta kohdasta kuin 1,5 tuntia sitten; "minun täytyy nyt lopettaa, lähteä toisaalle".
Sen koommin Reiskaa ei näkynyt.

Lumityöt on ihan legenda.
Isolla vempeleellä käydään aamulla pikaisesti. Humps. Lunta jää kenoihin, kasoihin, koholle, viistoon ja vinoon. Sitten ne kaikki kokkareet jäätyy ja kävely on vaivalloista. Hiekkaa syydetään huonosti tehtyjen lumitöiden takia enemmän kuin laki sallii. Kun kevät koittaa, hiekanpoisto on tehty kaikissa muissa kiinteistöissä, kaikilla muilla kaduilla - paitsi täällä.

Jään usein miettimään, että millaista olisikaan elää taloyhtiössä, jossa olisi huoltoyhtiönä firma, jolle pihatyöt olisivat kunnia-asia?
Minusta olisi yksinkertaisesti hienoa jo sekin, että kun tehdään lumityöt, ne tehdään kunnolla. Kun taas hiekkaa tullaan poistamaan, se tehtäisi kerralla.
Entäpä nurmikonhoito sitten. Lukiolainen, joka ei tunne istutettua kasvia, laitetaan alihankintana/kesätyönä tänne nyrhimään nurmikolta kaikki istutukset ja jättämään rikkakasvit. Luulisi Nipan ja Jonin tunnistavan edes pujon, mutta ei. Istutus vedetään matalaksi ja pujoesiintymä jätetään. Toisaalta Facebook, Messenger ja Whatsapp piippaavaat niin tiuhaan, että ei siinä ehdi mitään pujoja varmaan analysoidakaan.
Mutta niin se taitaa olla. Kun lunta tulee, kalustoa on 6 kpl ja taloyhtiön pihoja 600. Ja koska me olemme Hakunilan metsäisimmässä kolkassa, lumiaura tulee tänne viimeisenä.
Roskien keruu on ulkoistettu asukkaille - ei ole miehiä, ei ole aikaa, asukaa slummissa.

Liikaa taloyhtiöitä, liian vähän rahaa - voitot halutaan maksimoida ja kaikki muu minimoida. 
Tämän taloyhtiön kirkkain plussa on yhteisöllisyys. Täällä asuu mukavia ja toimeliaita ihmisiä. Mutta kuinka kauan? Sitä äkkiä luulisi, että kun on nimekäs ja kokenut huoltoyhtiö, siellä olisi riittävä määrä kokeneita kiinteistönhoitajia jotka ajavat erilaisia työtä helpottavia vempaimia? Mutta taitavat ajaa jossain ihan muualla, sillä täällä me käsipelillä lakaisemme, haravoimme ja nostelemme perse pystyssä roskia pihamaalta.



kuvituskuva oma arkisto

(Ai missä tuo kuvassa vasemmassa reunassa oleva hiekkaviiva on? Kämppis on ottanut sen lapiolla ylös ja siirtänyt varastomme takana olevaan "tilaan".)


Ei kommentteja: