28.4.2018

Johan heitti jännitysmomentin!

Sillä otimme ja lähdimme Maui Maukkelssonin kanssa Ravijoelle ravei.. eikun maastoihin!

Olipa jännittävää herätä 04.30 ja lähteä suihkun kautta koira kainalossa Pögötillä puksuttamaan. Nimittäin ystävämme TomTom sanoi Ravijoen liittymän kohdalla, että "aja vielä 800 metriä". Oliko joku nyt mennyt siirtämään Ravijoen liittymän kertomatta siitä Tompalle? Nimittäin siinä kun suhailin ylimääräisiä n. 20-30 kilsaa, TomTom sekosi täysin. Käänny vasempaan, oikeaan, vasempaan... valot ja nuolet vaan vilkkuivat. Onneksi soitto paikanpäälle ja rauhallinen toimistoääni neuvoi siirtymään kännykän tarjoamaan navigointijärjestelmään. Googlemaps veikin tuossa tuokiossa perille. Onneksi lähdin ~ 45 minuuttia etuajassa, oli aikaa sekoilla.

Navigaattorit EIVÄT ole satavarmoja, koska uskot sen?
Nohh, jos kisakirjeessä olisi lukenut, että RAVIJOEN liittymästä sinun tulee kääntymän, olisin ohittanut TomTomin haparoivat neuvot. Nyyh.

Olipa mukavatempoinen kisa.
Ja viimeiset kisat Kenzolahan on käynyt 2012, 6 vuotta sitten! Ilmankos ensimmäiset aamun kommentit olivat, että mitä SINÄ täällä teet ja loppupäivästä kun minun piti sanoa "pellon 1 tuomari" sanoin "kehän 1 tuomari".
Kännykän askelmittari kertoo päivän tepastusmatkaksi 20 020 askelta ja 14,29 km. Siinä sitä on lämmittelyä, jäähdyttelyä, peltojen väliä hiihtelyä, autolle, autolta, vessaan, toimistolle, ja sama uudelleen.

Jännitin kovasti sitä, että miten osaan lähettää koiran vallan ilman "kiinnipitovälineitä", mutta hyvinhän tuo sujui. 
Vieläpä kahdesti. Samoin jännitin sitä, että mitä Maukkeli tuumaa kisakaverista, no eipä tuo tuumannut yhtään mitään. Vieläpä olin huolissani miten saan Mauin kiinni, jos minun maalistahaku kestää liian kauan ja kaveri lähtee vaikka mehiläisen perään. No mutta Maui jämähti vieheelle, aivan kuten kuuluu ja tähänkin asti.

Sinänsä mörököllimäistä oli, että useat ihmiset ihmettelivät Mauin alkueräpisteitä.
Tämä on vuosikausien kummallinen totuus, aina sama juttu, vuodesta toiseen. Katsot oman koirasi suoritusta WAU, hitsiko hienosti ja pisteet on 137. Sitten koirasi oikoo, tekee kesken juoksun joogaliikkeitä, haukkuu, syö voikukkia ja nuuhkii peltopyitä ja pisteet on 277.
Tänään sain(mme) ikäväkseni kuulla, että moni whippet "juoksi leveästi", ei ketterästi eikä sähäkästi eikä koirien juoksu edes "näyttänyt whippetiltä". Minulta jäi kysymättä, että miltä eläimeltä sitten, ehkäpä bambeilta hallitsemattomine käännöksineen ja loivine laukkoineen.

Sain kutsun - kuten niin monta kertaa aiemminkin - katsomaan kisasuoritusta paraatipaikalta.
Mutta ei, uskon ehdottomasti, että siellä koirot surffailee, haahuilee, valitsee juoksulinjat typerästi, tekee sekunnin sadasosassa jonkin emätyperän liikkeen ja vedon ja siitä ei hyvä heilu. Omaan silmään Maui oli ihanan vauhdikas, sen juoksu oli lentävää, kevyttä ja hyvin eteenpäinvievää - mutta jotain uusiaperunoita se on jäänyt kaivamaan sillä alueella, mitä me emme lähtöpaikalla nähneet. Maui sai hyvän lähdön peräti kahdesti, juoksukaverit kiittelivät - mutta tuomarit eivät. Näyttävät keulillamenot ja kaulat eivät pistetiliä kartuttaneet.

Uskon ehdottomasti, että juoksusuorituksia on nähtävä sieltä paraatipaikalta ~ 200 kpl, jotta saa lajiin perspektiiviä. 
Tiedän, että tykit tykittävät äänivallit paukkuen, kääntyvät ilmassa 180 astetta ja ovat väkivahvoja lähdöstä maaliin - mutta kerrankin, kun luulin, että NYT lähtee Kenzolastakin taistelutahtoa, niin ei se näkynytkään? Muille kuin mulle. Hah. Tai sitten se oli jäänyt kotiin.
Ja sitäpaitsi kuten näyttelyissä päivän taso ja kattaus määrittää kaveria, niin onhan se sama maastossakin. Nartut kipittää niin maan perusteellisen kevyesti ja ketterästi, vähän niin kuin vasemmalla tassulla. Sitten tulee yykoot urokset ja juoksevat kuin juoksuhiekassa, tahmaisesti ja vain vaivoin taipuen.

Katsotaanpa vuosien saatossa Kenzolan poikien ensikisapisteet tähän väliin:
Poppanen, Taikatassun Noppa (grey) 0 - juoksi 17.8.1996
Pupu, Misakan Barthez Chris (grey) 432 pistettä - juoksi 2.9.2000 
Lelu, Zootsuits Night Flights 0 - juoksi 8.7.2001 (PB 222 points)
Juku, Strippoker's Forbidden Love 223 pistettä - juoksi 15.5.2007 (PB 474)
Hula, Carry On Ramblin'Man 196 pistettä - juoksi 30.9.2007 (PB 453)
Luxi, Monetblue 489 pistettä - juoksi 31.8.2008 (PB 489)
Hupi, Twyborn Philadelphia 205 pistettä - juoksi 28.2.2010 (PB 451)
Huima, Nerejde Helter Skelter 182 pistettä - juoksi 30.9.2012 (juoksi vain yhden kisan)
Maui, Jothryn Alluring Traits 405 pistettä - juoksi 28.4.2018

Maui sijoittuu siis Kenzolan TOP 7:ssä (jos lasketaan vain whippetit) ensikisassaan sijalle 3. Oikeastaan aika hyvä startti sittenkin, kun katsoo näitä nollia ja "muiden huonoa tuuria" ( = eivät ole päässeet finaaliin).


No mikä sua sitten kaivelee?
Ei oikeastaan mikään. Maukkelilla oli hauskaa, se teki kaksi ehjää juoksua, ei häirinnyt kaveria, ei hölmöillyt (ainakaan isommin, mitä nyt alkuerässä kaiveli niitä uusiaperunoita ja leveili ajolinjoillaan? mutua) ja nautti silminnähden. Eli ei siis mikään.
Päinvastoin porukka otti meidät hyvin vastaan, tsemppejä kuului ja kaikui sieltä ja täältä, otettiin osaa, ymmärrettiin, tuettiin - ja tsempattiin.

Lopulta oli siis ihan älyttömän mukavaa olla pitkästä aikaa mukana.
Whippet on luotu juoksemaan ja vaikka se voikin juosta ihan vaan kotipellolla ja nauttii siitä samalla tavalla täysin siemauksin, on kisapäivässä aina jännitysmomenttia vaikka muille jakaa. Yhdessä pähkitään pisteitä, turistaan mukavia, eletään mukana kisatunnelmassa ja kavereiden suorituksissa. Kävellään tuhoton määrä kilsoja pellolta toiselle, ollaan rodun käyttötarkoituksen keskiössä varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan pohtien käännöksiä, lähtöjä, maaliintuloja ja kaiken vaikutusta kaikkeen. Tunnelmahan on kuin formulakisassa konsanaan. Milloin pelto ja radan profiilit sopivat Sauberille milloin käännökset ja biorytmit suosivat Ferraria.

Olen äärettömän iloinen ja kiitollinen Mauista. Miten persoonallinen, monipuolinen, värikäs, hauska ja aina iloinen Maui onkaan. Valmiina kaikkeen - tänäänkin aamulla 04.30: "mihin lähdetään"?!

In English; Kathryn & John Jones; I couldn't be happier and more thankful having this magnificent, versatile, colourful, funny and always happy Jothryn-boy at my pack. You have really fulfilled our lives in Team Kenzongos. Maui is everything I wanted, everything I was looking for. You have no idea how grateful I am. His perfect personality is real icing on the cake!

Ei kommentteja: