22.11.2013

Vantaan Sanomat tarjosi lukuelämyksen!

13.11. Vantaan Sanomien mielipideosasto teki sen taas. Tällä kertaa Ilkka
Saarisalon mielipidekirjoitus oli otsikoitu: "Tappeluhurttia juoksutetaan vapaana Kaivokselassa".
Ensin kirjoittaja kiittää Vantaan kaupunkia Kaivokselan urheilukentän modernisoinnista ja heti perään jatkaa näin:
Sen sijaan toinen luvaton laji, jota paikalla on ennenkin harjoitettu, näyttää olevan lisääntymään päin. Isot koirat juoksentelevat kentällä kuin varsat laitumella. Erityisen huolestunut olen erään porukan tavasta juoksuttaa kahta pitbullin näköistä vankkarakenteista koiraa. Ymmärrän kyllä sen, että kun tällainen koira itsetehostukseksi hankitaan, niin täytyyhän sitä vapaana pitää, jotta kaikki näkevät, kuinka on omat säännöt käytössä.
Enää eivät kentälle uskalla iltaisin mennä kaikki aikuisetkaan, enkä päästä sinne iltaisin lapsia leikkimään. Poliisi voisi ottaa rutiinikseen tehdä tarkistuksia kello 18-21. Tämä olisi juuri parasta leikkiaikaa lapsille, jos tilanne olisi turvallinen. Vuosittain sattuu useita koirien hyökkäyksiä. 
Veronmaksajana vaadin saada tietää, mitä Vantaan kaupunki aikoo tehdä taatakseen, että voimme päästää lapsemme jatkossakin iltaisin kentälle tarvitsematta miettiä, onko siellä taistelukoiria vapaana.

Että näin.
Parahin Ilkka. Asun itse Hakunilan urheilupuiston välittömässä läheisyydessä. Alueellamme on useita kenttiä, niin hiekka- kuin nurmipohjaisiakin, enkä ole nähnyt niillä leikkiviä lapsia kertaakaan sinä aikana (4 vuotta) kun olemme täällä asuneet. Ehkä enemmän oleilevia, hyvin harvakseltaan. Poikkeuksen tekee lähikoulujen välitunnit, jolloin lapset kirmaavat oman koulunsa pihoilla kuin varsat laitumella. Olen muutaman kerran erehtynyt oikaisemaan välitunnilla koirineni koulun pihojen poikki ja valtaisa lapsilauma, kuin muurahaisten kevätvaellus, on hyökännyt koirieni kimppuun. Mikäs sen mukavampaa, lapset ovat saaneet hieman muuta välituntiohjelmaa ja voineet silitellä koiriani sydämensä kyllyydestä.
Herää kysymys, oletko mahtanut kirjoittaa juttusi kesäaikaan ja päättänyt lähettää sen julkaistavaksi vasta nyt, sillä klo 18-21 on sysipimeää. Yhtäkaikki, kesäaikaankaan ei lapsia lähikentillä moiseen aikaan juuri leikkimässä näe. Joskus on muutamia nuoria saattanut olla jalkapalloa pelaamassa, lähinnä nurmialueilla istuksii kuitenkin nuorisoa kaljapusseineen ja ovatpa saattaneet ihan bikineissä ja uimahousuissa maata kentillä. Jälkeen onkin sitten jäänyt niin pizzalaatikkoa kuin tyhjiä tupakka-askeja, kaljapulloista puhumattakaan.
Ainiin, ovatpa joskus piipahdelleet kesäiltaisin kertakäyttögrillien kanssa jollain kentistä ja siinä on saattanut sitten (vahingossa) syttyä tuleen hieman koulun omaisuuttakin...

Et mitä ilmeisimmin ole ns. koiraihminen?
Koirien vapaanajuoksuttaminen ei minusta ole itsetehostusta. Päinvastoin, koiralle luonnollinen tapa liikkua on käynnin ja ravin lisäksi myös laukka. Koiralle on syytä ainakin silloin tällöin tarjota myös vapaana liikkumista, toki valvotusti. Uskoisin omistajien myös päästäneen koiransa irti lähinnä siksikin, ettei kentällä muita ole? Minulla - eikä varmasti monella muullakaan koiranomistajalla - ole tapana päästää koiria irti keskelle jalkapallopeliä tai krikettiottelua.

Lisätäänpä tähän ote pitbullien rotumääritelmästä:
Luonteesta se sanoo näin: Rauhallinen, kuitenkin helposti innostuva ja leikkisä. 
Koko: Noin polvenkorkuinen, ~ 50 cm. 

Ja mitkähän säännöt monella lapsella on tänä päivänä käytössä?
Meillä Hakunilassa lapset kiipeilevät koulujen katoilla, potkivat joka viikonloppu jonkun tai useita alueemme bussikatoksia rikki ja harrastavat ajotielle juoksua; onpa muutamia maannut suojatielläkin keskellä kirkasta päivää. Siinä sitä on omien sääntöjen esittelyä kerrassaan. Ainiin,  mutta tämähän on vain lasten leikkiä. Sitä pitää ymmärtää, lapset ovat lapsia. Koirien sensijaan tulee olla hajuttomia, äänettömiä, näkymättömiä ja mielellään myös umpinaisia.
Ikäväkseni joudun kertomaan Sinulle, että esittelen omaa laumaani ~ 1900 kävelykilometrin verran vuodessa. Lisäksi kehtaan juoksuttaa niitä myös aika-ajoin lähistömme kentillä. 

Kuljen usein koirineni mainitsemaasi aikaan ulkosalla. En tiedä minkä ikäisistä lapsista puhut, mutta tuohon kellonaikaan ei meidän lapsipitoisella alueella juuri lapsia näy, liekö ovat syömässä, tietokoneen äärellä tai leikkivät piilosta?

Minä haluaisin myös veronmaksajana kysyä Sinulta Ilkka - sekä Vantaan kaupungilta - että mitä ehdotat/-te jatkuvalle bussipysäkkivandalismille? Voisiko bussipysäkeille saada välille 23-04 valvojia? Hälyttimet? Potkunkestävää lasia?

Tänä päivänä Youtube on mainitsemisen arvoinen media saada näkyvyyttä ja kuuluvuutta. Mitäpä jos menet ja nauhoitat "taistelukoirien" meuhkaamista primetime-aikaan Kaivokselassa. Ehdotan lisäksi, että lähestyt omistajia asiallisesti ja pyydät saada heiltä "rotuesittelyn" omista koiristaan. Teistähän voi tulla vaikka kaverit. Niin kuin minusta sen laumastani ensin pelästyneen vanhemman rouvan kanssa. 
Lisäksi voisit perehtyä useiden eri instanssien tekemiin tutkimuksiin koirien positiivisesta vaikutuksesta ihmisen psyykeen ja fyysiseen kuntoon.

Kuvituskuva oma 1g-kansio. Koirani ja läheisen koulun koululaisia = haliterapiaa puolintoisin.

Ei kommentteja: