2.2.2013

Tietolaari: Koiran siittiölukuja ja pakaste- ja tuoresperman keruusta














Kiitos lukijapalautteesta. 
Tässä tulee toivejuttu koiran siittiöistä; niiden keruuluvuista ja hieman tietoa ja mutuakin mukana kaikesta liittyen sperman keruuseen ja sen käyttöön.

Koiran sperma on yleisesti ottaen melkoinen tietolaari itsessään
Koiran spermasta voidaan nähdä ja mitata sekä arvioida sitä kerättäessä mm. määrää, liikkuvuutta, tiheyttä, pakastuksen jälkeistä liikkuvuutta, sekä siinä olevien viallisten siittiöiden määrä. 
Koiran spermaa voidaan kerätä ns. tuorespermana sekä sitä voidaan keruun jälkeen pakastaa ja käyttää useidenkin vuosien kuluttua sulatuksen jälkeen.

Hieman tuorespermasta
Keruu tapahtuu asian osaavalla ja siihen erikoistuneella klinikalla. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Mäntsälän eläinlääkäriasema on tällainen. Ell Merja Dahlbom toimii Mäntsälässä ja on varsinainen tietopankki mitä koirien siittiöihin ja ylipäätään siementämiseen tulee.

Tuoresperman kanssa toimiminen on hyvin tarkkaa alkaen tilaajan progesteronimittauksista tilaajamaassa. 
Kun aika on oikea on toimittava mielellään 24 tunnin sisällä. Klinikalle uroksen kanssa mentäessä olisi toivottavaa, että oma houkutusnarttu on mukana (houkutusnartun käytön on todettu vaikuttavan sperman tiheyteen) tai jollei sellaista ole, pyrittävä järjestämään se yhdessä klinikan kanssa. Nartun palkkio on 20 euroa. Itse keruu on hyvin nopea toimenpide ja se maksoi vuonna 2008 240 euroa. Muistelisin hinnan nousseen tätä kirjoittaessa n. 350 euroon.

Tuoresperman keruun yhteydessä spermasta mitataan tiheys (Hupi vuonna 2008 690 miljoonaa siittiötä millilitrassa), sen liikkuvuus (Hupi 80%) sekä viallisten siittiöiden määrä (Hupi 10%).
Sperma pakataan klinikalla pakettiin, jonka joko klinikka lähettää kuljetusfirman avulla lentokentälle tai sitten omistaja kiikuttaa sen itse Finnairin Cargoon (tai muun lentoyhtiön cargoon).
Siittiöt elävät liuoksessaan niiden elinvoimasta riippuen päivästä-parista jopa muutamaan päivään. Paketti lähtee yleensä samana päivänä tai seuraavana aamuna lentäen määränpäähän, jossa sitä jo varmasti malttamattomana odotetaan. Usein siemennys tehdään samana päivänä, kun vastaanottaja siemenen on saanut.

Pakastespermasta ja sen käytöstä
Pakastesperman ottaminen - ja sen käyttö- onkin sitten hieman työläämpää sekä lähettäjä- että vastaanottajamaassa. Pakastespermaa otettaessa ei useinkaan ole kiire, ja sitä tilattiinkin omalla kohdallani vuonna 2009 ja käytettiin ensimmäisen kerran vasta 2011 ja sittemmin 2012.

Syytä muistaa ja tietää -osioon.
Kun tilaaja tekee tilauksen, on varmistettava mieluiten jollain "mukavalla tavalla ja keinolla" tilaajan maksuvalmius. Omalla kohdallani kävi niin, että spermaa kerättiin Hulan kohdalla kolmesti ja Hupin kohdalla kahdesti ja tilaus maksettiin vasta vuoden päästä sen otosta niin, että jouduin lopulta itse lunastamaan toisen koiran (Hupin) siemenet tilaajan maksuvaikeuksien vuoksi.
Pääkaupunkiseudun pakastesperman otto- ja säilytyspaikka Opvet onkin siirtynyt käteislaskutukseen.

Opvet "tarjoaa" Opaskoirakoulun yhteydessä toimiessaan houkutusnartun käytön helposti, hinta on 20 euroa, sama kuin Mäntsälässä. Jälleen houkutusnartun käytön on todettu nostavan (ainakin hieman) sperman tiheyttä.

Keruun yhteydessä mitataan nyt keruumäärä: omilla koirillani ollut: 2,0 ml, 3,7 ml, 3,0 ml, 4,2 ml ja 3,0 ml, kuten näemme, määrä voi vaihdella kovastikin. Keruumäärä vaikuttaa osaltaan niistä saataviin olkimääriin.

Miksi ne ovat olkia?
Tämä nimitys johtuu niiden pakkaustavasta. Kts. kuva. Oljet ovat kuin pillejä ja väriltään keltaisia. Olen kuullut myös tablettipakasteesta, mutta tästä minulla ei ole omakohtaista tietoa. Pakkaustapa voi siis vaihdella maittain. Suomessa on käytössä oljet.

Olkien määrät ovat koirillani menneet seuraavasti:
2,0 ml = 8 olkea (Hupi)
3,0 ml = 7 olkea (Hula)
3,0 ml = 4 olkea (Hula)
3,7 ml = 5 olkea (Hupi)
4,2 ml = 5 olkea (Hula)

Hupin  2,0 millilitraa 3.7. 2009 on antanut 8 olkea
Olkimäärään on vaikuttanut niin tiheys kuin muukin sperman laatu. Tiheys on ollut 500 miljoonaa siittiötä/ml, liikkuvuus ennen pakastusta 90% ja progressiivisesti liikkuvia siittiöitä ejakulaatiossa on ollut 900 miljoonaa. Liikkuvuus kontrollissa, eli koepakastus-sulatus on ollut 65 %.
Rajana lähettämiselle tilaajamaahan pidetään 40%:n liikkuvuutta sulatuksen jälkeen. Jokainen 5% lisää liikkuvuudessa lisää myös tiinehtyvyysprosenttia. 65% on jo todella hyvä sulatuksen jälkeinen liikkuvuus.
Siittiöitä per olki on ollut 100 miljoonaa.

Hulan 3,0 millilitraa 3.7.2009 on antanut 4 olkea
Tiheys on ollut 188 miljoonaa, progressiivisesti liikkuvia siittiöitä 500 miljoonaa (tätä eroa en osaa selittää), liikkuvuus ennen pakastusta 90% ja pakastuksen jälkeinen liikkuvuus 65%.
Siittiöitä per olki 100 miljoonaa.

Hulan 3,0 millilitraa 15.7.2009 on antanut 7 olkea
Tiheys on ollut 188 miljoonaa, progressiivisesti liikkuvia siittiöitä on ollut 507 miljoonaa ja liikkuvuus ennen pakastusta 90% ja pakastuksen jälkeen 55%. Siittiöitä per olki 94 miljoonaa.

Hupin 3,7 millilitraa 10.6.2009 on antanut 5 olkea
Tiheys on ollut 328 miljoonaa, progressiivisesti liikkuvia siittiöitä on ollut 571 miljoonaa ja liikkuvuus ennen pakastusta 95% ja pakastuksen jälkeen 70%. Siittiöitä per olki 110 miljoonaa.

Hulan 4,2 millilitraa 10.6.2009 on antanut 5 olkea
Tiheys 121 miljoonaa, progressiivisesti liikkuvia siittiöitä 523 miljoonaa ja liikkuvuus ennen pakastusta 95% ja pakastuksen jälkeen 60%.
Siittiöitä per olki 100 miljoonaa.

Kuten ylläolevista luvuista näemme tiheydet, progressiiviset liikkuvuudet, liikkuvuus ennen pakastusta ja sen jälkeen sekä olkimäärä vaihtelevat paljonkin. 
Kasvattajakurssilla sivuttiin asiaa hieman ja luennoitsija totesi tiheyden vaihtelevan koirilla keskimäärin 300 - ja jopa 1800 miljoonan siittiön välillä. Luonnollisesti isolta koiralta saadaan enemmän spermaa kuin pieneltä ja tämä vaikuttanee osaltaan siittiötiheyteen. Siihen vaikuttaa toki moni muukin seikka. Kuun asento, koiran mieliala, kiihottuneisuus, ikä ja niin edelleen. 

Vertailun vuoksi tutkimusfaktaa Helsingin Sanomista koskien miehiä 
HeSa 27.1.2013 juttu otsikolla B-luokan spermaa. Toimittaja Jussi Konttinen:
Vielä 1990-luvulla miehillä on ollut Suomessa keskimäärin hieman yli 80 miljoonaa siittiötä/millilitra. Nykytutkimuksen valossa HeSan jutussa haastateltu professori Jorma Toppari sanoo: "Mitä nuorempi suomalainen mies, sitä huonompaa spermaa. Kun 1979-1981 syntyneillä tiheys on hieman yli 60 miljoonaa siittiötä/millilitra se on 1987 syntyneillä enää hieman yli 40 miljoonaa."

Toki koira hedelmöittää yleensä useamman munasolun ja saa kerralla kenties 6-8 pentua, kun miehen tehtävänä on hedelmöittää vain yksi munasolu.

Tilaajamaa määrittää vaatimuksia Suomessa
Riippuen tilaajamaasta eri vaatimukset sperman keruun suhteen vaihtelevat. Mm. Australia vaatii voimassa olevan Rabies-rokotuksen, joka tosin lienee vähimmäisvaatimus maahan kuin maahan. Nyt myös Australia on tiukentanut keruuvaatimuksia. Vuonna 2009 koiriltani otettiin keruun yhteydessä myös mm. karvanäytteet mahdollista DNA-tutkimusta varten. Tästä en tosin ole varma, oliko se juuri Australian vaatimus vai vain yleinen vaatimus.
Lisäksi koiralta vaaditaan tietyn ajan jälkeen keruusta tapahtuva terveystutkimus, jonka tilaaja luonnollisesti maksaa. Todistus on oltava liitteenä spermaa lähetettäessä. (Terveystutkimustodistuksessa tutkiva ell vakuuttaa koiran olevan tutkimushetkellä terve. Tutkimus sisältää mm. sydänkuuntelun, limakalvojen tutkimisen ym. päällisin puolin tehtäviä tutkimuksia.)

Viimeisimpänä maana, jonka vaatimuksiin olen päässyt tutustumaan, on Uusi-Seelanti.
Sinne vaaditaan parikin erillistä verikoetta, joissa tutkitaan niin Brucella kuin Leptospirakin. Leptospira otetaan Opvetissa keruun yhteydessä (ensimmäinen keruu) ja Brucella 3-6 viikon aikaikkunassa keruun jälkeen tapahtuvan terveystutkimuksen yhteydessä omalla ell-klinikalla. Vain Evirassa analysoitu näyte hyväksytään.

Paperityötä riittää, oli tilaajamaa mikä tahansa. 
Useimpiin maihin vaaditaan urokselta ns. certified pedigree, jolla tarkoitetaan Suomen Kennelliiton leimalla ja allekirjoituksin varustettua rekisterikirjan kopiota, pelkkä kopio ilman tuota leimaa ei siis riitä.
Lähetyksen mukaan on liitettävä toki paljon muutakin paperia ja todistusta, tässä Opvet - tai muu spermankeruuklinikka auttaa kertoen mitä mikäkin maa vaatii. Lisäksi tilaaja on usein selvittänyt oman maansa Kennelliitosta sen vaatimat paperit ja selvittää näitä usein sangen seikkaperäisesti.

Mikä merkitys milläkin asialla on nartun tiinehtyvyyteen?
Pakastesperman käyttö on suuri mysteeri. Miten sperma voikaan elää - useiden vuosien jälkeenkin- maattuaan nestetyppitankissa -196 asteessa? Jaa'a, kun tietäisin. Eikä sitä osaa selittää varmaan eläinlääkäritkään. Ainakaan kansantajuisesti.
Jokatapauksessa oli astutus sitten luomu, käytettäneen tuore- tai pakastespermaa yksiselitteistä vastausta ei ole. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ajoitus tulee entistä määräävämpään asemaan pakasteen käytössä. 
Nartun progesteronin on oltava pakasteen käytön yhteydessä melkoisen korkea (käsittääkseni yli 20), ja määrityksiä voidaan joutua tekemään useita kertoja jotta oikea "aikaikkuna" löytyy.
Kun tuoresperma/luomuastutus-siittiöt, voivat nartun sisällä iloitella ja elää jopa seitsemänkin vuorokautta odotellessaan munasolujen kypsymistä, pakastesiittiöt eivät tähän pysty. Ne tarvitsevat mahdollisimman oikea-aikaisen siemennyshetken ja pysyvät toimintakykyisinä huomattavasti pienemmän ajan nartun sisällä. Olen kuullut puhuttavan jopa tunneista.

Kuten yllä kerroin, rajana pakastesperman lähetykselle pidetään 40% liikkuvuutta sulatuksen jälkeen. Olen tullut siihen käsitykseen, että Suomessa arvot merkataan hieman alakanttiin, jotta määränpäässä "yllätys" olisi sitten mieluummin positiivisempi kuin negatiivisempi, kun spermaa sulatetaan. Olen kuullut, että Hulan kohdalla lukemat ovat olleet paljon mairittelevampia kuin mitä ne olivat Suomesta lähetettäessä. Minulle on raportoitu jopa lähes 80% liikkuvuudesta Italiasta ja Australiasta.
Jokatapauksessa jokainen +5% lisää tiinehtyvyyttä merkittävästi. Kun liikkuvuus sulatuksen jälkeen on esim. 60% tai jopa yli sen, vastaavasti tiinehtyvyysprosentti on korkeampi ja ylipäätään mitä korkeampi liikkuvuus pakastuksen jälkeen on, sen suurempi on myös tiinehtyvyysprosentti kun siemennys tehdään oikea-aikaisesti.

Pakastesperman keruu, sen pakastaminen ja käyttö tilaajamaassa ovat kaikki tekijöitä, mitkä vaikuttavat osaltaan tiinehtymiseen. 
Suomessa asiat ovat varsin hyvällä tolalla. Eläinlääkäreillä on meillä korkea tietotaito ja osaava laboratoriohenkilöstö on pakastuksessa suuressa roolissa. Kun keruu ja pakastus hoidetaan ammattitaidolla, voidaan likipitäen taata vastaanottajan tyytyväisyys - jopa korkeammat prosentit sulatettaessa ja korkeampi tiinehtyvyysprosentti pelkästään tällä korkealla ammattitaidolla mitä siemenen käsittelyyn tulee. Tätä kaikkea taitoa ja osaamista toki vaaditaan myös vastaanottajamaassa.

Siemennys on siis monen asian summa.
Todella monen. Tiheydeltään "heikko" sperma voi antaa mieleisen tuloksen, jos muut arvot ovat hyviä. Tiheydeltään "vahva" sperma voi antaa heikomman tuloksen, jos pakastuksen jälkeinen prosenttiluku laskee liian alas. Ajoitus on tärkeässä asemassa, nartun hedelmöittymiskyky ja oikea ajankohta samoin, mutta uroksen sperman laadulla on toki vahva tehtävä toivotussa lopputuloksessa. Joskin se ei yksin riitä.

Viimeisimmässä koekeruussa Hupilla raportoitiin 30% epäkelpoja siittiöitä. Jälleen löydöstä voidaan pitää kohtuunormaalina kerättäessä spermaa yli 7-vuotiaalta koiralta (Hupi täytti 8 vuotta viime lokakuussa). Epäkelvot siittiöt (mm. pinnit) eivät kuitenkaan "häiritse" hedelmöittymistä, koska ne eivät yksinkertaisesti "mene perille", eivätkä kykene hedelmöittämään. Terveet, kunnolliset siittiöt, kilpailevat pääsystä munasoluun.
Lähtöliikkuvuutena 28.1.2013 tehdyssä koekeruussa pidettiin 70-80%:a, joka on hyvä arvo tämän ikäiselle koiralle.

Mutta mitä tapahtuu pakastuksessa ja sen jälkeen?
Sperman sielunelämä on mysteeri. Voimme lähinnä arvailla kunkin keruukerran tuloksien johtumisia. Todennäköistä on, että vanhemmilla uroksilla siemen on heikompaa ja harvempaa kuin nuorilla. Kuitenkin laatu ja määrä vaihtelevat riippuen keruukerroista, ajankohdista, lähtötilanteesta. Myös nuori koira voi antaa heikkoa siementä tai arvoiltaan heikompaa siementä. 
Keruut, pakastukset ja siemennykset ja koko prosessi on tietenkin aina "riskiä". Näin on aina eläinten kanssa toimiessa. Oli sitten kyseessä normaali astutus, tuoresperman tai pakastesperman käyttö. 100% tulosta ei voida koskaan luvata tai taata, vaikka sperman tiheys- ym. arvot olisivat "huippuluokkaa".

Pakastesperman hinnoittelusta
Tähän lienee vaikeinta antaa ohjeistusta. Omalla kohdallani hinnoittelu on ollut melkoisen vaihtelevaa, aina tilanteesta ja tilaajan vaatimuksista riippuen. Tilaajamaa, -ehdot ja määrä ovat osiltaan määrääviä tekijöitä. Ylipäätään pakastesperma yleensä myydään "könttähinnalla", ehkä johtuen siitä (?) että tilaaja saattaa käyttää sperman vasta vaikka 10 vuoden kuluttua. Jokatapauksessa käyttö saattaa ajoittua vasta syksyyn, seuraavan vuoden kevääseen tai vuoden-parin päähän. Jos tilaaja kuitenkin haluaa, kuten Hulan tapauksessa, suuren määrän: 12 olkea kerralla käyttöönsä, sen hinnoittelu menee niin vaikeaksi, että on melkeinpä helpompaa myydä se normaalilla "pentuhinnalla"; X euroa/pentu. 12 olkea kun riittää kuuteen siemennykseen. Harvoin kukaan tilaa noin suurta määrää. Yleensä tilataan yksi tai kaksi siemennysannosta; 2 tai 4 olkea.

Miten olkien kanssa kävi?
Olen ollut spermaa myydessäni alkuun sangen skeptinen. Käytin mm. hinnoitteluarviossani alkuun Suomessa kuulemiani tuloksia. 0 pentua, 0 pentua, 8 pentua, 0 pentua, 2 pentua, 1 pentu.....
Hulan pakasteesta syntyi Italiaan 1 pentu 17.2.2012/4 olkea
Hupin pakasteesta syntyi Italiaan 8 pentua 27.3.2011/2 olkea
Hulan pakasteesta syntyi Australiaan 7 pentua 25.7.2012/2 olkea
Hupin pakasteesta syntyi Australiaan 6 pentua 22.9.2012/2 olkea
Hulan pakasteesta syntyi Australiaan 8 pentua 23.1.2013/2 olkea (1 pentu menehtyi)
Hulan pakasteesta syntyi Australiaan 4 pentua 17.3.2013/2 olkea
Hulan pakasteesta syntyi Australiaan 12 pentua 10.10.2015/1 olki (2 pentua menehtyi)
Hupin pakasteesta syntyi Australiaan 8 pentua 18.11.2015/2 olkea (1 kitalakihalkio)
Hupin pakasteesta syntyi Australiaan 7 pentua 20.6.2016/2 olkea

Luontoa on kunnioitettava.
Se tekee mitä tekee. Voimme laskea prosentteja, tiheyksiä ja liikkuvuuksia paperilla ja sanoa, VAU, mitä lukuja. Tulos voi olla 0. Voimme ajatella, että "ei tästä mitään tule" ja syntyy 8 pentua. Voimme toivoa parasta ja pelätä pahinta tai sitten pelätä pahinta ja toivoa parasta. Niin tai näin, tuore- ja pakastesperman käyttö on ensisijaisesti osaavan eläinlääkärihenkilökunnan ja laboranttien käsissä mutta lopulta pennut ja pentueet "luojan suomaa".


Jos sinulle jäi kysyttävää tai epäselvää näiden kaikkien numeroiden jälkeen, kysy!

Tässä vielä muutama linkki:
Mäntsälän eläinlääkäriasema
Opvet
Artikkeli keinosiemmennyksestä
Hupin pennut
Hulan pennut

edit. lisätty pentueita 6.4.2018

Ei kommentteja: