31.7.2011

Tietolaari: Whippetin häntä poikki!

Olen onnistunut hoitamaan kaksi katkennutta whippetin häntää vuosien varrella teippaamalla. Ensimmäisen onnettomuuden sattuessa ell suositti välittömästi amputaatiota. Kysyin toisen ell:n mielipiteen. Hänen mukaansa kannatti kokeilla hännän tukemista/teippaamista. Oli puhe kaikenmaailman jäätelötikuista ja kipsivanuista sun muista, mutta koirieni lääkekaapin vakiosisällöllä olen onnistunut kahdesti teippaamaan hännän jos ei nyt entiselleen niin ainakin liki. Kuitenkin 99%:sti suoraksi.
a.
Korostan, että tämän jutun kuvat ja teippausohjeet ovat toimineet OMILLA koirillani ja murtumat eivät tietenkään ole yksiyhteen; se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella.
Toisen whippetini häntä jäi oven väliin ja toisen hännän murtumatapaturmaa en tiedä. Kummatkin hännät kuvattiin ja ne olivat selkeästi "katkenneet" nikaman kohdalta (Hupin tapauksessa 5. viimeisen nikaman murtuma); ei kuitenkaan niin, että olisivat menneet millekään 90 asteen mutkalle tai siten, että katkennut häntäosa roikkuisi "kuoliossa" hännän päässä.
a.
Vuosien varrella minuun on ollut kolme whippetharrastajaa yhteydessä teippauksen tiimoilta. Olen auttanut meilitse ja puhelimitse minuun yhteyttä ottaneita ja nyt kuvasin "vaatimattoman" kuvasarjan sellaisesta teippauksesta, jonka tein molemmissa tapauksissa, auttaakseni Tietolaariosiossani vastaisuudessa asiain kanssa painivia.
Vaatimaton on sitaateissa siksi, että allekirjoittanutta ainakin ärsyttää kakkuohjeet, joissa ensimmäisessä kuvassa on kasa jauhoja, toisessa kuvassa aprikoosipurkki ja kolmannessa kuvassa mieletön kohokas pursotuksineen ja hehkeine koristuksineen; ehei, Kenzolassa otettiin 17 kuvaa hännän teippauksesta ja julkaisen ne KAIKKI.
a.
Jos siis whippetisi häntä katkeaa, älä nyt ainakaan ihan heti anna amputoida sitä ja jos ja kun ryhdyt teippaukseen, niin näillä ohjeilla Sinulla on hyvä mahdollisuus saada häntä lähes entiselleen.
Häntään usein jää jonkunlainen "mollukka" pitkäksi aikaa (häntä paranee todella hitaasti; ei hätää, mollukka laskee kuukausien kuluessa kyllä) ja muistutan tässä yhteydessä myös, että teipatessa pidä "tuntuma" paketin tiukkuudesta näpeissäsi; EI liian kireä paketti (verenkierto estyy) EIKÄ liian löysä; teippaus ei pysy.
Ja sitten ohjeisiin; 1,2,3 jne:
a.
Kuva 1
Tarvitset Mesoft-haavataitoksia.
Koko 5x5 cm on hyvä.
Kuva 2
Hypafix-teippi, ottaa karvaan kiinni, on hengittävää kangasteippiä.
Myydään 10 cm x 10 m pakkauksessa.
Kuva 3
Leukofix, ns. kirurginteippi.
Kuva 4
Ota 2 kpl Mesoft-haavataitoksia ja avaa ne näin. Osittain toistensa päälle.
Kuva 5
Leikkaa Hypafix-teipistä paloja. Tässä kuvassa 2 ylimääräistä. Häntäteippiin riittää kolme. Yksi ylös, yksi keskelle, yksi alas.
Käytä ruudukkoa leikkausapuna; neljän ruudun paloja pari, yksi kolmeruutuinen.
Kuva 6
Aseta haavataitokset murtumakohdalle.
Kuva 7
Leikkaa valmiiksi Leukofix-teipistä pari palaa työskentelypöydälle.
Näillä kiinnität haavataitokset murtumakohdan ympärille.
Kuva 8
Aloita teippaus.
Kuvassa haavataitokset on kiinnitetty kahdella palalla Leukofix-teippiä hännän ympärille.
Kuva 9
Aloita Hypafix-teippaus. Ensin ylhäältä.
Kuva 10
Jatka Hypafixillä. Tässä ensimmäinen yläosaan laitettu teippi on kiinnitetty hännän ympärille kiinni.
Kuva 11
Seuraava Hypafix-teippi keskelle, ja kolmas alas, jälleen siten, että se ottaa häntäkarvoihin kiinni.
Kuva 12
Valmis häntäteippi.
Kuva 13
Valmis häntäteippi kuvattuna sivulta. Tämän jytympää teippausta et tarvitse. Tällaisella teippauksella olen hoitanut kaksi murtumaa.
Kuva 14
Kuuden viikon jälkeen poistat teipin aloittamalla sen leikkaamisen ohutteräisillä saksilla (kuvassa pöydällä) teipin alaosasta.
Kuva 15
Teipin poisto/leikkaaminen etenee.
Kuva 16
Teippi on jo lähes kokonaan leikattu auki.
Kuva 17
Teippi on täysin auki ja irtoaa nyt tervehtyneestä hännästä.

Kiitos Hupille kuvausavusta! :)

Ei kommentteja: