4.4.2008

Tietotekniikkaa yli 40-vuotiaille. Osa II


Nyt kun olen vihdoin selvittänyt blogiini liittyen sen, kuinka voin lisätä useita kuvia yhteen ja samaan postaukseen (valitse kuvia liitettäessä sijaintivaihtoehto "ei mitään" ja muista, että blogi laittaa ensin liittämäsi kuvan alimmaksi, seuraavan sen päälle jne -> viimeisimpänä liittämäsi kuvan päällimmäiseksi + tekstejä voi lisätä normaalisti kuvien väleihin tekemällä enterillä kuvien väliin tilaa + kannattaa muistaa myös pikkurivinväli -> shift+enter) OLI AIKA alkaa opetella 1geen kuvanlisäysniksejä.

Yleensä en pahemmin muokkaa kuvia, joita syötän 1geehen. Onhan siellä runsaasti tilaa säilöä kuvia. Alunalkaen tilaa oli tuo 1 giga, sitten se tuplaantui, jossain vaiheessa tilaa taisi olla 3 gigaa ja nyt ruhtinaalliset 50 gigaa.

Kuvia syöttelen sitten ajan kanssa, pepsiä imuroiden ja samalla ehkä jotain muutakin puuhastellen.

Jo jonkun aikaa sitten minulle sanottiin, että "Mikset käytä automaattisyöttöä", "se on kätevää, silloin kun kuvia pitää viedä palvelimelle useita kymmeniä" -> Tosin muistan kuulleeni myös jonkin epämääräisen lauseen; "sulla pitää olla jaava, onks sulla"? Koska en ollut aivan varma kuulemastani saati sisäistänyt tässä yhteydessä "jaavaa", ko. toiminnon kokeileminen on jäänyt.

Nyt maanantaina sitten uskaltauduin testaamaan moista palvelua ja onnistuinkin hienosti naksuttelemaan 1geen tilaan, missä se alkoi imuroida 120:a risteilykuvaa. Välissä otin tunnin mittaisen puhelun ja siihen vielä puoli tuntia päälle, homma oli valmis.

Yhtään kuvaa ei siirtynyt.

Puhelu palveluntarjoajalle ja "Mikä yhteys sulla on, minkäkokoisia ne kuvat oli, onko sulla samalla yhteydellä useampi kone, mitä söit aamiaiseksi ja ei sulla ole äfteepeetä?" Koska palveluntarjoaja tyytyi vain toteamaan "sellaista se on" ja "lataa se äfteepee, se on tosi helppo" aloin syöttää kuvia "käsin", yksi kerrallaan, koska en jaksanut alkaa enää opetella siihen väliin mitään uutta! 120 risteilykuvaa imuroitui siis alun puolentoista tunnin pelleilyn jälkeen + sitten tapahtuneella käsisyötöllä ajassa 3,5-4 tuntia. Ihan kiva.

Palautekin kun kuvista oli, että "kauhee, kun niitä on paljon" ja "kai sä poistat ne kaikki". ;D

Tietotekniikka on iloinen asia. Mutta VAIN jos hallitset esim. termistön. Hiljan kysyin, "miten yhdistyksemme lehti menee nykyään painoon"? "Äfteepeellä" oli vastaus. En kehdannut tehdä lisäkysymyksiä, koska "äfteepee" kuulosti kertakaikkiaan niin häikäisevän mystiseltä sanalta, varsinkin lausuttuna niin letkeästi, kuin lonkalta, tyyliin; "Eksä nyt tiedä?

TERMISTÖ. Sillä ei pitkälle pötki, että saa tietokoneen auki ja osaa tehdä käynnistä-valikon kautta esim. levyn siivouksen. Ehei. On tunnettava tukku ohjelmia, ymmärrettävä, että kun tallennat koneellesi tekstin ja lähetät sen eteenpäin, se ei ehkä näy vastaanottajan koneella. Works, word, .jpg, .wps, .rtf, .doc, .htm, .html, .docx. Valitse näistä. Hyvä kun tiedän, "mikä" tuo .jpg on! Kuvan kokokin kun tulee osata muuttaa riippuen siitä, minne lähetät sen. Teksti pitää osata tallentaa jokaiselle luettavaksi tiedostoksi, tai kuulet; "Mikä se semmoinen works on"? Ja tuonkin tietokoneisiin orientoituneelta ihmiseltä!

Ftp kai "tarjoaa" jotain kuvanpakkausta, siirtoa tai jotain sinne päin? Olen saanut kaksi linkkiä, toinen on Filezilla ja toinen Smart. Kumpaankaan en ole ehtinyt perehtyä, enkä tutkia niitä sen kummemmin.

Toivottavasti äfteepeen lataus ja käyttö ei ole yhtä lystikästä kuin Winzipin. Sekin kun joskus oli koneellani, enkä osannut käyttää sitä alkuunkaan.

Tietokoneen nopeus (joka pitäisi olla täällä ihan "hyvä") ei siis olekaan ainoa autuaaksi tekevä asia. 1geen kaveri kun antoi ymmärtää, että riippuu ihan siitäkin, onko täysikuu; menevätkö kuvat 1geen omalla "jaavapohjaiselle sovelluksella sinne minne pitävät" vai nöyryytetäänkö keskinkertaista kuluttajaa 1,5 tuntia vievällä kuvien imuroinnilla, mikä ei "johda" mihinkään, eikä vie edes yhden yhtä kuvaa sinne, minne on haluttu.

Naisen logiikalla voisi ihmetellä, miksei "jaavapohjainen sovellus" tilttaa heti alkuunsa vaan antaa runksuttaa yhden elokuvan katsomisen verran? Miksei ison kuvaimuroinnin ollessa kyseessä hieno kompuutteri töräytä näyttöön ikkunaa; "Siirrät liian isoa tietomäärää. Lataa .ftp. Kiitos."

Lähden siis selvittämään .ftp:n saloja ja lupaan kirjoittaa siitä pienen tiivistelmän tänne blogiini. Kansantajuisesti.

Tekstini piristeeksi olen valinnut kuvan matemaattisesta kaavasta. Se kuvaa mielestäni oivasti tietotekniikan yksinkertaisuutta ja helppoutta; kuinka kätevää onkaan, kun on tietokone, jolla tehdä "kaikkea"!

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

http://cs.stadia.fi/~lehtk/Internet/ftp.htm

;)
Voisimme suomeksi sanoa, että ftp on tiedonsiirto-ohjelma, jolla siirrellään tavaraa koneelta nettiin ja toisinpäin. FTP-ohjelmassa on kaksi ikkunaa: toinen näyttää koneesi sisältöä, ja toinen avatun palvelimen sisältöä. Niiden välill ävo isitten tiedostoja heitellä puolin ja toisin.

Tosin FTP-ohjelmat on tunnettuja oikkuisuudestaan. Niiden toiminta on kiinni sillä hetkellä vallitsevasta säätilasta, kuun kierrosta ja sen omasta mielialasta. Jos sinulla on erittäin hyvä päivä tai erittäin huono päivä, älä oleta että ftp toimii.