21.6.2024

Muuttuuko rotu vai sen ihmiset?


Voi olla, että molemmat.
Tässä iän karttuessa alkaa vanhemmalle väelle tyypillinen muisteleminen. "Ennen kaikki oli paremmin" - ja "Ei ennen vanhaan vaan tommosta".
Näin se menee, nuoriso. 

Nuorena kuuluu olla ehdoton ja mustavalkoinenkin ja paukutella rajoja.
Vanhemmat ihmiset ovat usein last season ja ajatuksiltaan jääkautisia. Nuorison kuuluu olla aallonharjalla ja seurata alati muuttuvia trendejä. 

Koiramaailmassakin trendit muuttuvat ja näkyvät.
Mm. totisuuden tilalle on tullut hauskuutusta. Koirille heitellään aina sopivissa väleissä palloa, niitä halitaan ja hyppyytetään. Riemuisuutta pyritään tuomaan muuten tylsään arkeen ja joskus junnaaviin koiranäyttelypäiviin. Arkeen ujutetaan uintia, peltospiidausta ja metsäilyä - koska kuka nyt enää marssii maanantaista sunnuntaihin samaa raittia koiransa kanssa? 

Joskus näin tehtiin.
Oli asuinalueita, joissa reittivaihtoehtoja oli tasan kolme. Jos vaihtelua halusi, niin kolmesta tuli kuusi, kun vähän oikoi ja oikein luovaksi ryhtyi. 
Silloin, kun minä imeydyin koiraharrasteisiin oikein tosissani, moni asia oli toisin kuin nyt. Eikä pelkästään lenkkeily. 

Minusta ~ 30 vuotta sitten ei oltu niin huolissaan kaikesta kuin nyt.

Koirilla oli silloin - kuten nytkin - erilaisia sairauksia ja vaivoja ja niiden katsottiin kuuluvan elämään. Toki vuosikymmeniä sitten käytiin myös eläinlääkärissä, hierojalla ja fysioterapeutilla. Kuka antoi jotain mikstuuraa, kuka laseria ja linimenttiä. Mutta eipä nuo toimenpiteet olleet tuolloin uutisoinnin arvoisia. Tänä päivänä allekirjoittanutkin somettaa peltoilut, metsäilyt ja punkkipannat. Ettäs tiedätte ja tehkää perässä. Näin nuorten parissa purjehtivana nimenomaan, katsotaan miten teillä sujuu kuusikymppisenä lauman kanssa keekoilu. 

Ja kyllähän se kateus iskee näillä kilometreillä.
Nuoret ovat notkeita ja kauniita. Käyvät useissa erilaisissa treeneissä, väsymättä. Ilman magnesiumia. Kehässä askel nousee ja koirat pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Mutta jos iskee kateus, iskee kyynisyyskin. Vaikka sitä yrittää estää.
Kuuluuko se hemmetin kyynisyys ikään? Siltä vaikuttaa. Ei jaksa enää vaivautua, ei uhriutua ei mennä mukaan kaiken maailman kotkotuksiin ja vääntöihin - ja niitähän koiramaailmassa riittää.

Olen täällä blogissa pohtinut ties mitkä harrastuskulmat ja yksihän oli "tunteet".
Niitä riittää koiraharrasteissa. Tuomari on puusilmä ellei peräti sokea ja painotukset ovat aina väärät. Jos niitä nyt edes on. Oma rakas koira vie meidät voimakkaisiin tunne-elämyksiin ja koitoksiin. Olepa siinä sitten huihai-henkisenä, kun esim. 50,9 cm virallisesti mitattu koirasi mitataan kehässä 54-senttiseksi. Vain jotain mainitakseni. 

Puhumattakaan juoksuharrasteista.
Ilmoitapa tykkisi juoksemaan maastokinkereissä havaitaksesi, että pariksi osuu joku SM-MM-EM- ykkönen, joka on jo maalissa kun oma koirasi on vielä telineissä. Kysyessäsi tuomarilta pisteistä palautetta, saat kuulla jonkin täysin kryptisen selityksen siitä miten "koirasi ei ottanut sitä kulmaa oikein". 

Näillä kilometreillä sitä haluaisi tuoda sitä omaa perspektiiviä nuorten kauhujen keskelle.
Maailma ei lopu. Tai toki se joskus loppuu, mutta ei tässä lähiviikkoina kuitenkaan. Elämä jatkuu. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa - ja mitä näitä kliseitä nyt onkaan. 

Rotu on ja pysyy. Whippet on whippet.
Vastailin tänään 22-sivuiseen rotukyselyyn koskien rotumme käyttäytymistä. Whippetin kuuluu olla avoin ja reipas, utelias ja mukautuva. Mutta näin 14:sta whippetin jälkeen sanoisin, että NYANSSEISSA löytyy. Olkoon isä- ja äitikoira vaikka kuinka reippaita, käsiisi/-ni voi osua koira, joka onkin epäluuloinen. Tai olkoon äiti ja isi pidättyväisiä, niin AVOT käsissäsi on KOKO maailmaa rakastava pomppulinnahenkinen koira. Kun ne geenit tekee mitä lystää, näin se vain on. Vaikka kuinka kiikutat pentuasi ostoskeskuksissa ja metrotunneleissa, niin jos se on sitä mieltä, että "epäilyttää", niin sitten epäilyttää. Joskus on sanottu, että "reipas emäntä, reipas koira", mutta eihän se taas niinkään mene. Mörökölligeeni voi olla tiukassa.

Kaikki kääntyy kuitenkin usein hyväksi.

Tämän lauseen haluaisin jättää perinnöksi teille nuoret. Mustien hetkien jälkeen on onneksi usein luvassa valoa ja mahdolliset epäilykset rotuvalinnan suhteen kristalloituvat. Toki omalla kohdallani ensimmäiseksi whippetiksi osui "ihmisen mieli", jota en sittemmin samassa mittakaavassa ole muissa whippetyksilöissäni tavannut. Kuitenkin whippetin sielu on äärimmäisen kaunis ja joillain yksilöillä se on hieman piilossa ja peittyy joskus villeyden alle, mutta siellä se on. Tullakseen joku päivä esiin!

Minusta whippet ei muutu.
Vaikka olen vuosien varrella nähnyt erilaisia trendejä jo useamman. Olen mm. omistanut useamman ponin! Hei ihan totta, minulla on ollut 54,8 cm ja 55,5 cm kokoiset poniinit, ja olivat muuten mahtavat koirat. SIITÄKIN huolimatta, että Viri oli ääniarka - se oli äärimmäisen sielukas ja ihana koira! Ei koskaan mitään niin pahaa, etteikö paljonkin hyvää! Virin poika, Luxi, taas oli kaikin tavoin upea ja äärimmäisen helppo ja luotettava laumakoira. Ikävöin näitä molempia koiria siinä määrin, että välillä Capri on Luxi ja Maui on Viri. 

Jossain kohtaa Suomessa keksittiin alkaa tutkia haplotyyppejä.
Niitä tutkimuksia sitten muutamat - minäkin - maksoin omista koiristani erikseen. Pelkkien vapaaehtoisten silmä- ja sydänkuunteluiden jälkeen on tultu pitkä tie tähän päivään, jolloin kuulemani mukaan pennunostajat ovat jo kovin valveutuneita ja kysyvät terveystutkimusten perään. Johan eräs kasvattaja vitsaili muutamia vuosia sitten, kun rodusta kiinnostunut oli kysynyt "mitä tämän rodun kanssa voi harrastaa"?
- No, rata- ja maastojuoksua, agilityä, näyttelyitä ja terveystutkimuksia.

Älkää kuitenkaan menkö halpaan.
Ettäkö 0+0 ja A+A olisi avain onneen. Kun ei se ole. Ihaninta koirissa onkin juuri se, että ne ovat KAIKEN summa. Äidin, isän, numeroiden, kirjainten, ympäristön, suvun. Ja geeniloton. Tämä kaikki lyödään syliisi usein 8-viikkoisena pyöriäisenä ja voin vannoa, että "kaiken selville saamiseen" menee keskimäärin noin 3 vuotta!

Aika ja elämä menee eteenpäin.
Koittakaa säilyttää tietty naiivius ja se "syy" miksi hakeuduitte rotuun. Älkää antako periksi. Vaikka ikää tuleekin, niin rodun imu pysyy. Sen tulee pysyä. Yksilöt vaihtuvat - mitä kauemmin olet rodussa, niin niitähän riittää. Ole jokaiselle avoin, anna mahdollisuus. Toiset ovat enemmän lapasia, toiset täpäkämpiä. Jokaisessa on se whippetin ydin, joka saa meidät kerta toisensa jälkeen ottamaan uuden yksilön. 

Rakkaus rotuun siis pysyy, vaikka yksilöt ehkä muuttuvatkin.
Mutta hei, se jästipää voikin olla muutaman vuoden kuluttua itse suloisuus. Ja päinvastoin. Onhan nämä nyt melkoisia virtuooseja ja tekevät meistä omistajista sellaisia myös.

En tiedä, onko rodussamme niinkään "luonnejalostusta", mutta sille lienee tässä ajassa tilaus?
Toki trendit suosivat nyt myös vanhempia rodun yksilöitä (uroksista puhuttaessa) mikä on mielenkiintoinen suuntaus sekin. Itse omistan 11,5-vuotiaan rodun veteraanin, joka on KOVIN erilainen luonteeltaan sitten nuoruusvuosien. Junnuna haukuttiin rotvalliin linnut - ja mahdolliset oksien kahinat - pystyyn ja nyt ollaan niin seesteistä papparaista, että. 
Omistan myös Samui-nimisen kohta 6-vuotiaan whippetin, joka omaa lupsakkuudessaan vertaansa vailla olevan luonteen. Ja haukkui Petotestissä® sitten myös karhun pystyyn siinä määrin, että kehotettiin liittymään paikalliseen karhunmetsästysyhdistykseen. Ja kyseessä on myös koira, joka ei väläytellyt mitään huippumaasto-ominaisuuksia - paitsi omistajan silmissä. 

Antakaa aikaa, luovikaa, ymmärtäkää ja silittäkää myötäkarvaan.

Nauttikaa yhteisestä ajastanne tässä ja nyt koska aika juoksee. Olkaa kiitollisia ja sopivassa määrin kateellisia ja katkeria. Ruokkikaa pitkämielisyyttä ja avoimuutta itsessänne ja ottakaa vastaan. 

Rotu ei mielestäni muutu - mutta ajoittain sen ihmiset kireytyvät.
Löysätkää vähän - kaikki on siten lupsakampaa.

kuvat oma kännykkä/kamera ja Jaana Jyläntö

Ei kommentteja: