28.11.2020

Raikkautta taloon!


Miten ihanaa onkaan törmätä ihmiseen tai tilanteeseen, joka on kuin piristävä ja raikas kevätsade! Nyt kun vuosi on ollut suoraan sanoen ankeahko, on raikkaus ollut kortilla. Mutta kyllä sitäkin on aika-ajoin ollut - onneksi saatavilla.

Ollaan tässä meidän jästipäiden könsikkäiden, urautuneiden, sarkastisten ja kyynisten piireissä pohdittu, että kuinka nuoret tuulettavatkin vulgaarin iloisesti ja puhaltelevat hämähäkinseitit mennessään. Olen kyllä joskus Anna- tai Jaana-lehdestä lukenut, että "millaista on olla 3-kymppinen, 4-kymppinen ja 5-kymppinen". Mutta en ole uskonut lukemaani. Ja jos olenkin 26-vuotiaana lukenut "nelikymppisyydestä" niin en ole ainakaan yhtään osannut eläytyä lukemaani. Vielä vähemmän olen osannut hahmottaa viisikymppisyyttä; kuinka kitisevä ja natiseva minusta on tullutkaan! 

Harrastusvuosia alkaa olla kunnioitettavasti takana, mutta olenko oppinut mitään?
Aika vähän. Kokoajan tulee eteen uutta ja ihmeellistä, joka kyseenalaistaa kaiken eletyn, opitun ja nähdyn. Maailma muuttuu sellaista vauhtia, että ihmettelen kuinka nuoretkaan pysyvät perässä. Sisäistämiskyky on koetuksella, kun infoa ja dataa pursuaa sellaista tahtia, että juuri kun saat vaivoin jonkun kirjainyhdistelmän aivoon, esim. LTV = lumbosacral transitional vertebra niin tulee uusi. MVD, TVD, SAS. Ja tiedättekö, nuoremmat lurittelevat nämä kuin kertotaulua lukisivat. Ulkoa. Sisäistäen. Itselleni tulee SASsista mieleen vain Scandinavian Airlines. Ei muuta.

Onneksi ei nolota. Ahdistaa vain.
Tämä vuosi on pakottanut vaikeiden asioiden eteen. Olen tuntenut jäätävää syyllisyyttä milloin mistäkin, asia, minkä lapsuuteni juurrutti minuun. Furman kirjoittaa, että "Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus" mutta minun mielestäni syyllisyys ja häpeä, nöyryytys ja väheksyntä ei lähde edes juuriharjalla kuuraamalla. Koettua lapsuutta on vaikea "kirjoittaa toisin" jos kuka siihen pystyykään.


Olen monesti ajatellut ja sanonutkin, että vain koirat pitävät minut järjissäni. Tosin nykyaikaan kuuluva debattihenkisyys kukkii kaikkialla, ja varsinkin koiramaailmassa!! Ja vie ajoittain viimeisetkin  järjenrippeet. Harrastusvuodet tuovat syvyyttä ja perspektiiviä - mutta joskus sitä uppoaa juuri näiden monien harrastusvuosien vuoksi todella syviin vesiin! Jokin koiran saama harrastus- tai terveystulos saattaa viedä hyvin synkkien sävyjen äärelle ja sitä joutuu välillä kaivamalla kaivamaan optimistisuutta oikein hohtimilla itsestään, mutta onneksi jotain ilonhiveniä aina löytyy.

Tykkään älyttömästi olla nuorten ja naiivien kirkasotsien kanssa tekemisissä, koska vaikka kanssakäyminen heidän kanssaan on joskus rasittavaa ja haastavaa, kun ei vaan olla samalla sivulla, niin juuri siksi se onkin niin mielekästä. Omat pölyttyneet ajatusmallit tuulettuvat ja raikasta kevätsadetta sataa sisään oikein kuukauden edestä. Oivalluksia, uusia lähestymistapoja ja kyseenalaistamista oikein tulvii ikkunoista ja ovenkarmeista!

Tämä syksy on tuonut muassaan iloisia ja valloittavia tapaamisia Samuin pentujen kanssa.
Uudet ihmiset, uudet koirat. Paljon raikasta kevätsadetta, raikasta tuulta, raikkautta pöytään, päivään ja harrastamiseen! Miten ihana on ollut nähdä, kuinka isäpappa juosta viilettää lastensa kanssa. Lapset ovat olleet iloisia, reippaita, avoimia, mutkattomia. Kukaan ei tärise, vingu, kitise eikä pelkää. Jos voisin laittaa näitä tapaamisia rasiaan ja pulloon, laittaisin. Ja annostelisin aina mikstuurana pitkin viikkoa. Iloisia, ihania uusia ihmisiä rotuun - iloisia ja ihania wipattimen alkuja.


Tässä yksi pätevä pieni. Nyanssin Love You Forever, "Naava".
(Ch Collooney Poker Player x Nyanssin Hayabusa)
© Heta Kantia

Synkkyys on sittenkin vain mielentila, jolle voi ja pitää yrittää antaa valohoitoa ja siedätystä.
Syyllisyyden ja mitättömyyden tunteet kuuluvat nekin elämään - ja niiden kanssa on vain elettävä. Mutta onneksi em. tunteiden kanssa ja läpi saa elää ja mennä whippetin kanssa! Miten loistavaa! 

Ja onneksi saa tavata rodun parissa aina uusia Kevätsateita ja Raikasta riemua - ja kun kyseessä on whippet, niin tarjolla on ajoittain myös Timanttista Tykitystä. Sokka - ei kun - koirat irti ja sielu - ei kun - baana auki ja anna Whippetraikkauden virrata sisääsi!

Ei kommentteja: