8.7.2017

Virin avaustulos.

Kesä on jo pitkällä ja ihan tässä pari päivää sitten tunsin taas voimakkaasti, kuinka Viri oli mukanamme lenkillä. Puhun Virille yhä, toistelen sen Pirreliini Niini -hellittelynimeä, siinä missä juttelen välillä Hyttipytillekin. Uskomatonta, kuinka voimakkaasti rakkaat lemmikkimme vaikuttavat meihin ja jättävät jälkeensä "lämpövanan", jonka vielä tuntee ja aistii.

Viri avattiin 15.3., heti eutanasian jälkeisenä päivänä ja obduktiolausunto tuli Yliopistollisesta eläinsairaalasta noin viikko sitten.

Löydökset olivat pitkälti "vanhan koiran tyypillisiä löydöksiä", mutta voimakkaan kipukohtauksen aiheutti haiman kuolioituminen. Kysyessäni eläinlääkäriltä, että "kuinka nopeasti haima kuolioituu" sain vastaukseksi; - muutamissa minuuteissa.

Virin siis vei haimanekroosi ja muita löydöksiä olivat hyvänlaatuinen kilpirauhaskasvain sekä wallerianin rappeuma (nähtävissä multifokaalisesti selkäytimen alueella), joka aiheuttaa mm. takaraajojen laahaamista.

Patologin loppuarvio: 
Ruumiinavauksen päälöydöksenä ja lopetukseen johtaneen oireilun syynä todettiin voimakas akuutti haimakuolio (haimanekroosi). Päälöydökseen liittyvänä muutoksena todettiin voimakas rasvakudoskuolio haimaa ympäröivässä rasvakudoksessa.

Nekroosin eteneminen haimarauhaslobulusten reunoilta kohti keskustaa viittaa nimenomaan haimanekroosiin, erotuksena nekrotisoivasta pankreatiitista. Haimanekroosin syy on usein epäselvä, mutta se voi liittyä hypoperfyysioon ( = tavallista vähäisempi, mahdollisesti riittämätön verenvirtaus elimen läpi, Google) (ja mahdollisesti reperfuusioon = läpivirtauksen palautuminen, Google).
Altistavina tekijöinä voivat olla myös ravinto (korkea rasvapitoisuus), ikä (keski-ikäiset ja vanhat), paino (ylipaino, lihavuus), rotu (kääpiösnautseri, yorkshiren- ja silkkiterrieri) ja lisämunuaisen kuorikerroksen liikatoiminta sekä kilpirauhasen vajaatoiminta.

Sivulöydäksenä koiralla todettiin toisessa kilpirauhasessa hyvänlaatuinen kasvain, kilpirauhasadenooma, selkäytimessä kaularangan alueella lieviä, mahdollisesti ikään liittyviä rappeumamuutoksia sekä munuaisissa lieviä, pitkäaikaisia tulehdusmuutoksia.


Viri on poissa. Jäi vain kaipaus ja ikävä ja Suurenmoisen koiran jättämät Suurenmoiset muistot. Kiitos, että olit minun.
Kiitos Jarmo ihanasta koirasta.

Kursivoidut tekstit Virin ruumiinavauslausunto, ELT Ilona KareinenEi kommentteja: