21.4.2015

Muu maa mustikka, Manta mansikka.

Ihan äkkiä en olisi uskonut tekeväni blogiini englanninbulldoggiaiheista postausta. 
Rotu kun ei edusta ulkomuotonsa puolesta koiraa, joka on "tyyppiseni" ja viimeaikainen rodun ympärillä vellonut terveyskeskustelu on osaltaan synkentänyt rotukuvaa mielessäni. Yritän kuitenkin olla ja elää avoimin mielin ja katsoa kulloistakin rotua ja sen yksilöä "tapauskohtaisesti". Ja kuinka ollakaan, muuttaessamme tänne Heurekan kupeeseen minulle avautui ilo tutustua "naapurin Mantaan", reilu 10-vuotiaaseen englanninbulldoggineitoon, joka lenkkeilee, riehuu, leikkii kepeillä, juoksee (!!), on iloinen ja toimintatarmoinen. Poikkeus vahvistaa säännön, kuten aina.

Mantan omistaja kertoi koiransa olleen vuosia sitten jossain tilaisuudessa, missä rodun ihmisten oli tarkoitus tutkia ja nähdä terverakenteinen, hyvin voiva rodun yksilö. 
Ymmärsin, että Manta oli saanut täysteilauksen. Väärä tyyppi ja väärä rakenne, liian kevyt ja ilmava. Korkearaajainen.
Minun silmään Manta on nimenomaan ihanan kevyt ja ilmava - ja ihan selvästi kuitenkin raskas englanninbulldog. Sillä on ihanat, suorat raajat. Sitä näkee lenkillä! Jo se, että se on elänyt terveenä yli 10-vuotiaaksi luulisi merkitsevän rotua harrastaville ja sitä jalostaville - paljon. Myös edellisessä asuinpaikassamme oli englanninbulldog - sitä ei nähnyt lenkillä. Vain kaupan kulmalla, saman kaupan, jonka vieressä se myös asui.

Vietin tämän aamun tutkien englanninbulldoggiaiheisia sivuja. Koirarodut-sivustolla kerrottu oli aika kylmäävää luettavaa rodun osalta. Todennäköisyys, että rotu elää 0-5 vuotiaaksi on 50,4%, 0-7 67,7% ja 8-9 21,1%. Whippetin osalta prosenttilukemat menevät vuosien 8-9 osalta 11,1% ja 10-18 63,7%. Rotuja ei tietenkään voi verrata, mutta sivustolla tehdyt rotukohtaiset elinajan odotteet sattuivat vain pistämään silmään.
Toinen linkki: Suomen englanninbulldoggiyhdistys ja vielä englanninbulldogin rotumääritelmä jossa sanotaan virheistä ja hylkäävistä virheistä seuraavasti:
VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
Tuomareiden tulee tiukasti noudattaa tätä rotumääritelmää ja kiinnittää huomiota seuraaviin virheisiin:
VIRHEET: Kirsun osittain tai kokonaan peittävä nenäpoimu.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Hengitysvaikeudet, sisäänkasvanut häntä.
Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

Toivon omalta osaltani rotua vietävän eteenpäin allaolevan kaltaisten yksilöiden toimesta. Ei niiden äärimmilleen jalostettujen, joista kaikki koiraihmiset muistavat vielä Evirassa avatun nartun kuolinsyyn; "tukehtunut tiineyteen".

Mantalle pitkää ikää toivottaen ja naapurin Riittaa kiittäen rotuun perehdyttämisestä:






 
kaikki kuvat © Anita Sandqvist

Ei kommentteja: