12.6.2014

Juttulaina: Koiramme 6/2014 Koirien pakkohäiriöt jättävät omistajat yksin

Koiramme-lehdestä pisti silmään juttu otsikolla Koirien pakkohäiriöt jättävät omistajat yksin.
Jutun on kirjoittanut Sanna Karppinen ja sen lopussa haastateltiin Kirsi Överstiä jolla on valjakkosafariyritys Koira
Kikka.

- Olen seurannut pitkään erirotuisten koirien käytöstä, myös alkukantaisten huskyjen ja malamuuttien, ja ero niiden ja näiden pakko-oireisten saksanpaimenkoirien välillä on valtava. Kun muut koirat rauhoittuvat meillä treenin tai valjakkoajelun jälkeen, pakko-oireiset jatkavat puuhaamista. Siinä tulee väkisinkin ajatelleeksi miksi jalostuksessa pyritään pois selvästi toimivalta, oikealta reitiltä ja vaaditaan aina vain enemmän toimintakykyä ja saalisviettiä?

Kirsi Överstin mielestä ylivietikkäitä koiria ei pitäisi prässätä koulutuksella liian nuorina. 
- Ne tarvitsevat tasapainoisen ja mahdollisimman konfliktivapaan lapsuuden, jossa koiralle opetetaan selkeitä käyttäytymismalleja mahdollisimman positiivisesti ja koiraa kiihdyttämättä. Epäoikeudenmukaisuus ja kasvatuksen ristiriitaisuudet saattavat aiheuttaa jo nuorelle koiralle niin paljon stressiä, että se johtaa epävarmuuteen ja ongelmakäyttäytymiseen.
- Minusta meidän pitäisi miettiä, mitä haluamme koirien jalostukselta. Tietysti haluamme terveitä ja kauniita koiria, mutta kun haluamme myös koiria, jotka ovat saalisviettisiä, teräviä ja kohtalaisen kovia, pitää miettiä kuinka paljon näitä ominaisuuksia oikeasti tarvitaan.
- Työkoira, joka ei osaa levätä suoritusten välissä, ei pysty tekemään hyvää suoritusta. Korkeaviettisten koirien yhdistäminen on minusta riski. Kukaan ei halua kotiinsa koiraa, joka tyrkyttää taukoamatta palloa tai keppiä, kaivaa kuoppia, rummuttaa kuppeja, hermoilee vieraiden tullessa ja kuulee kaiken. Tämäntyyppiset koirat eivät minusta vastaa kilpa- tai työkoirien ihannetta, mutta asia on monimutkainen ja herättää kaikenlaisia mielipiteitä. Keskusteltavaa ja mietittävää riittää.

kuvituskuva Antti Ruotsalo

1 kommentti:

Anna Mikkonen kirjoitti...

Ihan samaa tekstinpätkää jäin miettimään :)