20.6.2014

"Tiedättekö mikä kameran DISP-painike on"?

Kysyi ystävämme JAS-tekniikan edustaja.
Vaihdoin reilu kolme vuotta sitten kamerani "parempaan", Powershotin silloiseen uusimpaan versioon, SX20 IS:ään.
Turha kai mainita, että se vanha toimii edelleen uudessa kodissaan kuin junan vessa, mutta kolmen vuoden aikana uudesta kamerastani on korjattu mm. optiikka, sulake ja virtapiiri. Niinpä kun näyttö pimeni, pidin sitä melkolailla automaattisesti "vikana".

Painelin kyllä kameran takana olevia pienenpieniä nappeja, mutta näyttö pysyi mustana. Taisin siinä erkkarilauantainakin parin kuvaajan kanssa marmattaa, että peijooni, kun näyttö on musta. Sain vastaus- ja toimintaehdotuksiksi: "Vaihda kameraa", "Vaihda kameran valmistajaa" ja "Canonin tyyppivika".

Kamera on ollut nyt noin viikon korjausreissussa. 
Eräällä lenkillä kun pitelin koirien kanssa sadetta suuren kuusen alla JAS-tekniikasta soitettiin. Anteeksi, mutta ääni oli kyllä niin Pertti Perusinsinöörin kuin vain olla ja voi: "Tiedättekö mikä kameran DISP-painike on"? Häkellyin kuusen alla neulasten pistellessä ohimoitani.... Jotain örvelsin vastaukseksi ja ihmettelin Naisellisimmista Naisellisimmalla Naisen Logiikalla, että "Mikä siinä on, että kun kameran sulkee ja avaa, se ei voisi olla perusasetuksissa"? Juu, Canon ei kuulema toimi siten. No ei näköjään. En missään nimessä tunnusta, ja minut voi laittaa vaikka valheenpaljastuskoneeseen, että olisin MUKA itse painellut DISP-nappia hamaan tappiin saadakseni näytön mustaksi.
Pertti Perusinsinöörin mukaan nimittäin tarvitaan huomattavan useita painalluksia, että sen saa mustaksi. Muutoin sieltä DISP-napin takaa tulee kaikenlaista mahdollista näyttöinfoa; varmaan kertoo kohinat, säätyypin, asentaa horisonttiapuverkkoa sun muuta sun muuta. Ja vie näyttötilan mustaksi, jotta kuulema "vanhemmat kuvaajat voivat halutessaan tihrustaa etsimen läpi". Mikähän siinä muuten on, että minäKIN lukeudun näihin vanhempiin kuvaajiin, ja hyvä kun edes näen onnettoman pienen etsimen läpi kuvattavan kohteen....

Iltani ratoksi menin ja googletin: Canon DISP-painike ja meinasin naurunrytkeeltäni pudota tuolilta tavatessani seuraavaa sivua (tämä oli ensimmäinen hitti noin kuuden englantia puhuvan sivun jälkeen suomeksi):
LINKKI
että Canon, JAS-tekniikka ja Pertti Perusinsinööri voivat jatkossakin valmistautua soittamaan näitä puheluita:
"Tiedättekö mikä kameran DISP-painike on"
ja saada vastaajat kiemurtelemaan häpeän, nolouden ja suuttumuksen tiimoilta. Minullahan tämä SX20 on ollut vasta 3,5 vuotta. Näyttö on käväissyt aiemminkin mustana, mutta nyt sitä DISPiä on painanut kassissani (?) Seija Salainen ja kyseistä nappia olisi pitänyt painaa ilmeisesti sen seitsemän(toista) kertaa, että "vanhempien ihmisten toivoma" etsinnäkymä olisi saatu poistettua.

Kun tuota Canon-"tuen" sivua kelaa alaspäin reiluhkosti, löytyyhän sieltä yksi rivi:

  • Kun painat -painiketta, voit vaihtaa näyttömuotoa. 

Kiitän kuitenkin Canonia mukavasta synttäriylläristä: näyttö oli sen verran kärsinyt ja naarmuinen että se vaihdetaan veloituksetta.
kuvituskuva Googlen kuvahaku "How to make symbols with keyboard"

Ei kommentteja: