24.12.2011

Mitä se on se barwaxani?

Osui surffaillessa niin kuvaava kuva eteen, että piti kopioida se tänne.
Alkuperäisen löysin Stripduke-
blogista.a.
Tämä joulutarinahan menee niin, että vuosia sitten whippetkehän vieressä jossain kesäisessä näyttelyssä oli saksanpaimenkoirakehä. Aikani sitä seurasin ja totesin, että "myös muutama whippet näyttäisi menevän barwaxania".
Sittemmin jossain toisessa näyttelyssä törmäsin Barwaxan kennelin väkeen, ja menin (tietenkin) kertomaan heille, että olen lanseerannut omaan rotuumme "barwaxanin". Taisin ihan kysyä lupaakin moisen termin käyttöön; ettei se vaan ole rekisteröity tavaramerkki?
Barwaxan-väki taitaa naureskella vielä tänäkin päivänä tähän jo muutamien whippetihmisten omaksumaan tapaan kuvata koiransa juoksutyyliä.
Sinänsä saksanpaimenkoirien tapa liikkua kehässä lienee käsitykseni mukaan koiralle opetettava/opetettavissa oleva ravityyli. Kun koira menee barwaxania se siis juoksee edellä, ja sanalla ei niinkään kuvata lennokkuutta tai vauhtia, vaan nimenomaan sitä, että koira pyrkii itse (whippeteille tätä tuskin opetetaan?) menemään eteen, sen minkä hihna antaa myöden ja handleri pysyy perässä. Olen nähnyt vain muutaman whippetin tekevän tätä kehässä ja meno on kyllä sangen näyttävää. Tapa juosta edellä onkin selvästi joillain koirilla myötäsyntyistä ja jo sinällään näyttävä tapa liikkua; irti handlerista.
a.
Tässä isovillakoira Jaseth Satisfaction antaa näytteen siitä, mitä minä tarkoitan "baarwaxanilla".
Kuva: Browndog photography

Ei kommentteja: