10.11.2011

Katselemme kuvia yhdessä whippetin kanssa.

Lue ja katsele tämä postaus yhdessä whippetin kanssa. Kirjoitus ja kuvat on tarkoitettu pentuikäisen whippetin kanssa katsottavaksi, mutta myös nuoret ja kokemattomat whippetit, joille allaolevia asioita ei ole näytetty ja kerrottu oppii varmasti näiden kuvien kautta monta uutta asiaa.
Ota aikaa jutun lukemiseen ja kuvien katseluun yhdessä koirasi kanssa. Koirasi saattaa esittää sinulle lisäkysymyksiä ja ihmisen tehtävänä on ratkoa yhdessä koiran kanssa mieltä askarruttamaan jäävät asiat.

Tämä tässä on pahka. Pahkoja esiintyy yleensä puiden puolivälissä. Niitä on erikokoisia ja hieman erivärisiäkin. Yleisin pahkan väri on oravanruskea. Niillä ei kuitenkaan ole oravalle ominaista häntää. Eikä oikein karvojakaan. Kaukaa katsottuna ne voivat kuitenkin muistuttaa oravaa ja saada pienen -ja miksei isommankin- whippetin pään sekaisin.
Katsokaa koiran kanssa pahkan ja oravan kuvia ja etsikää yhdessä eroavaisuuksia.
Tämä on orava. Sille on ominaista karvoitus, jota esiintyy koko eläimen alueella. Pahkalla karvoitusta ei ole. Oravalla on myös verrattain pitkä häntä, jota se heiluttaa ylös ja alas mennessään ylös ja alas puunrungolla. Pahka saattaa olla paikoillaan vuosikausia.
Tämä on päältäajettava nurmikonleikkuri. Se on äänetön seisoessaan paikallaan. Kun se laitetaan käyntiin, siitä lähtee kova pärinä. Asiaa tuntematon whippet voi luulla sitä silloin vieheeksi. Onkin hyvä katsoa tätä kuvaa esimerkiksi päivää ennen maasto- tai ratakisoja ja palauttaa mieliin laitteen perimmäinen tarkoitus, joka on ajaa nurmikko lyhyeksi. Tällaisen laitteen voi nähdä esimerkiksi Tuomarinkartanolla ja se ajetaankin usein näyttävästi riehumaan alueella palkintojenjakoa odotellessa.
Tässä on whippet vieheellä.
Viehe muodostuu yleensä muovisuikaleista. Niitä on iso nippu sidottuna kimpuksi (kyseessä ei kuitenkaan ole kukkakimppu) ja myös viehe pitää liikkuessaan pörinää.
Se eroaa muodoltaan kuitenkin jonkin verran päältäajettavasta nurmikonleikkurista.
Kun oikein tarkkaan katsoo huomaa sen olevan esim. matalampi.
Tämä taasen on mönkijä. Se muistuttaa jonkin verran päältäajettavaa nurmikonleikkuria, mutta tällä vain ajetaan, tämä laite ei leikkaa nurmikkoa.
Mönkijä eroaa vieheestä mm. siten, että siinä on yleensä ihminen päällä (ajamassa). Vieheen päällä harvoin on ihmistä. Tietysti on mahdollista, että ihminen kompastuu vieheeseen, mutta silloin hän yleensä kaatuu mahalleen eikä ole tällä tavalla pystyasennossa, kuten kuvassa.
Näitäkin laitteita löytyy esim. Tuomarinkartanolta ja ne ajetaan usein näyttävästi riehumaan alueella palkintojenjakoa odotellessa.
Tässä näkee hieman mönkijän ja vieheen eroa. Viehe on kuin onkin selvästi matalampi kuin mönkijä. Viehe myös muodostuu pitkähköistä muovisuikaleista, kun mönkijä on kompaktimpi kooltaan ja se on jonkinlaista kovikemuovia, metallia ja siinä on lisäksi neljä isoa pyörää.
Vieheessä ei myöskään ole valoja, kuten mönkijässä. (vertaile kuvia yhdessä koirasi kanssa)
Tämä on kuollut pakasteorava. Sen maku on usein tässä vaiheessa jo sangen eltaantunut ja luotaantyöntävä. Tämän kuvan avulla on hyvä kertoa koirallesi luonnon kiertokulusta ja siitä, mikä on elävän (tuoreen) ja kuolleen (liiskaantuneen) eläimen ero.
Nämä taas ovat jäätelötuutteja. Nekin ovat pakasteita, mutta maistuvat huomattavan paljon paremmalle, kuin talvella luonnossa tavattavat kuolleet (ja liiskaantuneet) pakasteoravat.
Nämä ovat liikennekartioita. Näitä näkee usein tietyömailla ja myös Vantaan kaupungin unohtamina ympäri metsiköitä. Ne saattavat nopeasti katsottuna muistuttaa pitkäkaulaista eläintä. (kerro koirallesi, että kirahvi ei kuulu Suomen luontoon!)
Tämä on varis. Sillä ei ole niin pitkä kaula kuin liikennekartiolla, mutta tässä kuvassa sen olemus muistuttaa hyvin paljon liikennekartiota.
Whippetin on kuitenkin hyvä tietää ja muistaa, ettei varis -niin kuin ei liikennekartiokaan- kuulu whippetin luontaiseen ruokavalioon.
Tässä kuvassa näkyy eri-ikäisiä ja -kokoisia maratonjuoksijoita.
Ihmiset ovat siitä hulluja, että he voivat juosta useita kymmeniä kilometrejä yhteen menoon. Maratoonari kuitenkin juo suorituksensa aikana energiajuomaa ja natustaa energiapatukoita. Ja oksentelee.
Koiramaailmassa ei juurikaan ole päivän aikana 40 km taittavia rotuja.
Nämä ovat sprinttereitä. Katso kuvaa koirasi kanssa tarkkaan, jotta se ymmärtäisi olevansa samanlainen.
Whippet -kuten moni muukin vinttikoira- on siis sprintteri ja se on luotu juoksemaan lyhyitä matkoja nopeasti. Whippetin ei kuulu juosta kuten maratoonari koska se ei ole maratoonari. Sen elimistö ei ole luotu pitkänmatkan suoritusta silmälläpitäen. (kerro koirallesi mm. verenkierrosta, aineenvaihdunnasta keuhkokapasiteetista, myoglobiinista, lihaskrampeista ja maitohapoista. Vältä turhaa pelottelua.)
Loppuun muutama selventävä lisäkuva.
Tämä on traktori. Myös se pitää liikkuessaan pörinää.
Sen ilmiasu on aika kaukana vieheestä, mutta jollei koirasi ole esim. kotimaassaan nähnyt tällaista konetta, se voi luulla sitä vaikka avaruusalukseksi.
Kerro koirallesi, mitä traktorilla tehdään.
Tämä on aurinkotuoli.
Jos koirasi on tullut sinulle ulkomailta ja esim. jostain huomattavan paljon aurinkoisemmasta ja lämpimämmästä maasta kuin mitä Suomi on, kerro, että myös meillä on tällaisia (nekin on yleensä ulkomailta tuotettuja). Näitä esiintyy kuitenkin vain kesäaikaan (Suomessa n. 2-3 kuukauden mittainen ajanjakso) ja silloin kun tällainen levitetään pihamaalle sen päälle ei tule pissiä.
Tämä tässä on Kesämies. Näitä esiintyy Suomessa kesäaikaan. Yleensä muissa EU-maissa kesämiehillä on shortsit ja t-paita. Suomalaisilla kesämiehillä on vain sandaalit ja mahan alle tiukkaan vyötetyt farkut -eikä paitaa.
Kesämiehet ovat yleensä leppoisia -paitsi ollessaan pahalla tuulella.Kuvat: Irene Vinha, Antti Ruotsalo, Googlen kuvahaku  ja allekirjoittanut.

2 kommenttia:

Cilla kirjoitti...

Olips tosi hauska juttu! Nauroin katketakseni.... Lisää tämäntapaista, toivoo Cilla

Anonyymi kirjoitti...

Erkkikin tykkäsi, heh heh! Hienoa ja hauskaa tekstiä. Terkut. E.