18.3.2019

Helposti LTVstä - LTV-alkeita kaikelle kansalle.

En ollut ihan valmistautunut - oikeastaan ollenkaan - kun Mauin kanssa kävimme selkäkuvissa 4.2. Jotenkin lapsellisuuksissani oletin, että kaikki sujuu niks ja naks, ymmärrän "kuvista itse hirveästi" ja eläinlääkäri puhuu selkeitä, ymmärrettäviä lauseita ilman latinaa.

No näinhän ei tietenkään ollut.
Odottaessani odotusaulassa reilun 15-20 minuuttia tein siitä jo rankat ja raskaat johtopäätelmät. Ja kuulin sitten vasta myöhemmin, että jollain klinikalla oli ähisty yli tunti whippetiä pöydälle suoraan. Joten älkää tehkö niin kuin minä vaan niin kuin minä sanon; eli ei johtopäätelmiä jostain odotusajoista. 20 minuuttia ei ole vielä mitään!

Mauilta kuvattiin siis lonkat ja selkä. 
Eläinlääkärin valtavan kokoisen tietokoneruudun äärellä Mauin luusto piirtyi mörököllimäisen näköisenä. Kuin kummitusjunassa olisi ollut ja katsellut hohtavaa luurankoa seinällä, mikä tuijotti suoraan sinuun! Luut olivat VALTAVIA ja ne näyttivät KUMMALLISILTA ja PELOTTAVILTA. Asiaa ei auttanut yhtään se, että ell alkoi otsa rypyssä selittää vakavalla naamalla, että "tämä on LTV3". Hoitaja toi hajusuolaa, sillä olin äimistyksestä pyörtyä siihen paikkaan. Olin tulkinnut, että LTV3 = kuolemantuomio. En voinut ymmärtää, että koira pystyy juoksemaan niin kovaa ja niin hyvin, jos sillä on LTV3. Ell oli sitten kuitenkin sitä mieltä samaan hengenvetoon, että "ei tässä mitään hätää ole, kilpailemaan vain"!?!

LTV oli sittenkin, HAKA-päivän alustuksesta huolimatta, edelleen mörkö mielessäni. 
Kaikki sen muodot olivat lopulta jäsentymättöminä päässäni ja vaadittiin seitsemän konsultaatiopuhelua LTV-alan osaajan kanssa - kiitos Essi - sekä itse ell Anu Lappalaisen kärsivällistä selittämistä ennen kuin asiat alkoivat jäsentyä ja mennä jakeluun.

Osittain - puolustuksekseni - kyse oli käsitteiden jatkuvasta sekoittumisesta.
Minulle koirassa on lanne ja lantio, mutta luuosaajille siellä on ristiluu, risti, lanneristinikama, s4 ja sakralisaatio ja lumbalisaatio. 
Tämähän on kuin Hämeenlinnantie. Joka on myös kolmostie ja Tamperetie. Yksi puhuu yhdellä tapaa, toinen toisella. Silloin, kun minä yritän saada aivoon "jotain tiettyä asiaa" sisäistettyä, tunnun putoavan aina kelkasta kun turvallisen lantio-sanan sijaan käyttöön otetaankin ilman varoitusta risti, lanneristinikama ja ristiluu.

Tein itselleni HELPOT muistiinpanot käymistäni seitsemästä konsultaatiosta. Toivon näistä olevan apua myös Sinulle, jolle LTV-asia on kenties yhä = mörökölli.

LTV:llä tarkoitetaan siis (välimuotoista) lanneristinikamaa. Lanneristinikama on taas SE osa koiran selkää LANNEosassa, joka LIITTÄÄ yhteen koiran selkärangan ja lantion. Tärkeä yhdyskappale, siis.
LTV voi olla vallan 0, kun se on oikein nätti ja on sikiönkehityksen aikana muotoutunut kaikinpuolin normaalisti ja normaalilla tavalla. Nollatuloskaan ei sitten ole tae oireettomuudesta - myös nollaselkäinen whippet voi oireilla. Koira on kokonaisuus ja selässä on paljon muutakin kuin LTV.

Mauilta löytyi s4-tulos, jolla tarkoitetaan ensimmäisen häntänikaman kiinni olemista ristiluussa. 
Tämä löydös on varsin monella ja se voi vaikuttaa hännän nousemiseen liikkeessä - tai sitten ei. S4-löydöksestä käytetään usein selitettä "ensimmäinen häntänikama on luutunut ristiin kiinni" mutta silloin se ei enää ole häntänikama - vaan ristiluu muodostuu neljästä nikamasta, jotka kaikki merkitään s-nikamina (ristinikamina).
Ensimmäinen häntänikama voi siis luutua kiinni ristiluuhun - josta puhutaan s1, s2 ja s3 - siihen ne pitäisikin sitten loppua - mutta s4 tarkoittaa, että yksi nikama ei ole osannut päättää haluaako se olla osa ristiä vai häntää - ja on varmuudeksi molempia! Ja tällöin ristissä on 1 nikama "liikaa".

Kun ristiluu ei ole luutunut kunnolla kiinni - ristiluussa on rako - puhutaan silloin LTV2 - löydöksestä koska ristiluun ensimmäinen nikama "miettii haluaisiko se lähteä seikkailemaan omaksi itsenäiseksi nikamakseen". Jos taas ristiluun keskiharjanteessa on PAINAUMA (eri asia kuin rako!!!) niin silloin tulos on LTV1.

Kun puhutaan VÄLIMUOTOISESTA lanneristinikamasta, lausuntoon kirjataan joko LTV2 tai LTV3 - nämä kaksi erottaa toisistaan vain symmetria. LTV2 = symmetrinen välimuotoinen lanneristinikama, LTV3 = epäsymmetrinen välimuotoinen lanneristinikama. Mauin tuloshan ei sitten lopulta ollut tuo pahin kummitusjunan vaunu LTV3 vaan LTV2. Kahden viikon kuluttua diagnoosista pystyin jo hengittämään normaalisti ja puhumaan muustakin kuin LTV:stä. 1,5 kuukautta kummitusjunadiagnoosista Maui kipaisi SERT-tuloksen Kouvolan talvimaastoista. Elämää on sittenkin LTV-diagnoosin jälkeen!!!

Vinolantioisuuden voidaan usein katsoa liittyvän epäsymmetriseen lanneristinikamatulokseen, tosin jotta se voidaan aukottomasti diagnosoida, koira tulisi magneettikuvata. Älkää tehkö kuten minä tein, vaan kuten minä sanon; älkää diagnosoiko koirallanne vinolantiota yhdessä eläinlääkärin kanssa tai erikseen vaan tehkää se (diagnoosi) yhdessä magneettikuvauksen kanssa, tosin diagnoosin hinta saattaa yllättää! (varautukaa n. 1000 euron lisäkustannuksiin)
LTV-luokittelu koskee vain RANKAA - vinolantioisuus on "sivulöydös". 

Usein LTV-muutoksen (2-4) voi ennustaa jo sivukuvasta lyhyestä ja takana sijaitsevasta viimeisestä lannenikamasta. Aina näin ei kuitenkaan ole.
Jos koiralla on 8 lannenikamaa -> LTV2:ssa viimeinen = välimuotoinen. Jos viimeinen (8:s) lanneristinikama on epäsymmetrinen, niin tulos ei voi olla LTV4 vaan LTV3.
KAIKKI välimuotoiset ( = eivät siis normaalisti kehittyneet) nikamat ovat aina joko 2 tai 3, riippuen siitä, ovatko symmetrisiä.
Ja huom! Kyseessä on synnynnäinen muutos. Koira ei kehitä LTV-muutosta esim. kaatuessaan tai hypätessään piha-aitojen yli.

Kertaus on opintojen äiti =
VÄLImuotoisella nikamalla tarkoitetaan nikamaa, joka ei oikein tiedä haluaako se olla LANNE- vai RISTInikama - siinä on MOLEMPIA piirteitä!

RISTI = RISTILUU muodostuu yhteenluutuneista ristinikamista (s-nikamat, 1, 2, 3) ja RISTILUU on kiinni lantiossa.

Ja muistinvirkistykseksi - VIIMEINEN lannenikama on juuri ennen RISTIluuta.

LANTIO koostuu useista luista, mutta itse selkärankaan se liittyy ristiluun avulla.

Hupista 2017 otettu röntgenkuva

Olisimme lausuneet epävirallisesti Hupin vuonna 2007 kuvatuista lonkkakuvista Hupin LTV:n asiaan perehtyneen raatimme avustuksella - SKL ystävällisesti toimitti kuvat minulle - mutta valitettavasti lonkkakuvissa ei näy riittävästi Hupin LTV-aluetta - kuvalaadun ollessa myös surkea...
Olemmekin siis  voineet vain epävirallisesti tulkita sen YHTÄ sivukuvaa (yllä) lanne-/lantioalueelta - yritin kovasti ko. ell-käynnillä selittää LTV-asiaa ja tarvetta (selkä)kuville, kun Hupi tuolloin oli rauhoitettuna hammasoperaation ajan, mutta ell otti vain tämän yhden kuvan ja senkin ilman tunnisteita! Tämän kuvan perusteella lanne-/lantioalue on siisti(n näköinen) mutta oikein muuta siitä ei sitten voikaan lausua.

LTV-asia voi siis olla MYÖS eläinlääkäreille kummitusjunamysteeri, joten sinä, joka et ymmärtänyt tästä postauksestani hölkäsen pölähtämää - et ole yksin.

Kun nyt kaikesta huolimatta uskaltaudut kuviin koirasi kanssa ÄLÄ anna kuvanneen eläinlääkärin vaikuttaa sinuun (liiaksi) - varustaudu musiikkikuulokkeilla tai esitä puhuvasi puhelimeen, kun ell pyytää sinua noutamaan koirasi takahuoneesta. 
Varustaudu muutenkin iloisella mielellä ja hurtilla huumorilla - ÄLÄ vedä mitään johtopäätöksiä mistään, ennen kuin SKL on lausunut kuvat. Vasta sitten voit alkaa sisäistää LTV-asiaa ja ylipäätään perehtyä juuri OMAN koirasi diagnoosin.

Ja muista, oli diagnoosi lopulta mikä numero vain; kahta samanlaista rankaa ei ole! Sinulla ja kaverin koiralla voi molemmilla olla esim. LTV2-tulos, mutta mitään muuta samaa koirienne rangoissa ei sitten olekaan.

LTV = luulo ei ole tiedon väärti.
Iloisiin ja rentoihin kuvaamisiin!

kuvituskuvassa hevonen säkki päässä - Googlen kuvahaku - rohkeasti vain säkki silmiltä!

Ei kommentteja: