24.7.2013

Tietolaari: Oppia ikä kaikki. Mikä se hampaidenkalistelukakka on?

Murphyn laki on esittänyt viime aikoina kaikki viheliäiset puolensa Kenzolan laumassa. 
Viimeinen puolivuotinen ajanjakso on ollut kovin raskas erilaisten ikävien sattumusten ja ongelmien esittäydyttyä. Hulan tapaus joulukuussa, sitten yhden koiran osalta syksymmällä lisää dataa mutta väliraporttia tässä Viristä; halusin ehdottomasti tuoda tuoreeltaan tämän episodin esiin:

Viri, joka on ollut aina perusterve koira; muistan sillä yhden varvasvamman (joka kuvattiin; ei mainittavaa) ja vuosien takaisen silmäaksidentin, jolloin Virin silmä osui ruusupuskan piikkiin ja vietin jouluaaton sen kanssa päivystyksessä. Muistini sopukoista ei muuta löydy.

Eilen sitten Viri alkoi oireilla aamuisen pihalla käynnin jälkeen. 
Se vinkui pihalla surkeasti, käveli sisään vaivalloisesti, "kuin kakka housussa" ja kävi suoraan Luxin päälle. Tilanne oli nopeasti ohi eikä siitä aiheutunut mitään sen kummempaa. Lähdimme melkein saman tien lenkille ja sitten näin ja kuulin sellaista, mitä en ennen ole nähnyt saati kuullut.

Hampaidenkalistelukakka.
Viri asettuu ulostamisasentoon ja sen hampaat kalisevat yhteen kuin kauhuelokuvassa konsanaan. Kakkimisesta ei tule mitään, se vinkaisee surkeasti ja kävellä koikkelehtii eteenpäin vaivalloisesti. Hieman vinossa, hieman takapuoli alla ja sen takajalat tuntuvat melkeinpä pettävän.
Jatkamme lenkkiä ja hetken päästä ulostaminen onnistuu surkean vinkaisun jälkeen. En kävellyt kovin pitkää lenkkiä vaan menin suoraan varaamaan Virille ell-aikaa.

Illalla näin uudelleen hampaidenkalistelukakkimisen ja se oli kyllä vertaansa vailla oleva näky. Toivoin hartaasti, että Viri rauhoittuu yöksi, kuten onneksi kävikin.

Metsästin aamulla pissanäytteen, jonka toimitin lenkin aikana ell-asemalle ja kello 14.00 pääsimme vastaanotolle.
Virille tehtiin koko joukko tutkimuksia. Eturauhasvaiva oli ykkösepäily, mutta ONNEKSI siitä ei ollut kyse. Virin eturauhanen ja virtsarakko ultrattiin, eturauhanen oli oikeanlainen ja hyvä muodoltaan ja kooltaan, virtsarakko hieman pieni ja virtsanäyte ok, joskin se menee vielä viljelyyn. Sensijaan; Virin anaalit olivat melkoisen täynnä; joten olkaahan tarkkoina asian suhteen; anaalirauhasten säännöllisellä tutkimisella ja tyhjentämisellä koiran ei tarvitse hampaitaan kalisutella kivusta yrittäessään ulostaa!

Ei tullut siis ihan heti mieleen, että noin "pienestä" vaivasta voi olla kyse, eikä se tullut ihan heti eläinlääkärinkään mieleen; oireet olisivat sopineet "hyvin" yhteen suurentuneen eturauhasen kanssa. Anaalirauhaset voivat täyttyessään olla koiralle todella kivuliaat ja erään klinikkahoitajan mukaan saattavat aiheuttaa liki takapään halvauksen kaltaisia oireita.

Nyt täällä on onneksi rauha maassa, tili tyhjä ja Viri voi olosuhteisiin nähden hyvin. Peräpäätä kyllä ronkittiin koko rahan edestä, mutta hyvä niin, sen verran iso lasku oli. Sydän kuunneltiin myös perusteellisesti ja pumppuäänet olivat kuulema kauniit ja rauhalliset. Sellaisethan ne Virillä kuuluukin olla!


Ei kommentteja: