2.12.2008

Mielenkiintoista mietittävää.


Lukiessani Helsingin Sanomia silmiini osui mielenkiintoisia kirjoituksia. Niin mielenkiintoisia, että päätin kirjata niitä blogiini. Eivät kyllä liity whippettiin mitenkään, mutta omalta osaltani allekirjoitan nämä:

Noora Mattila kirjoitti Tove Janssonin "Viesti" -kirjasta seuraavaa;

"Nuuskamuikkunen sanoi kerran: "Ikinä ei tule aivan vapaaksi, jos ihailee toista liikaa". Tovejanssonistuminen ei siis merkitse muuttumista Tove Janssoniksi vaan tulemista omaksi itsekseen. Ihmisen ainoa hyväksyttävä muutos on itsensä hyväksyminen, se on vapautta."

HS 1.12.2008


Sosiologi Arto Selkälä kirjoitti Mielipidesivulle:

"Tämän yhteiskunnan perimmäiseksi kysymykseksi nousee yksilöllistymisen pakon ja elämänhallinnan välinen ristiriita.

Koska yksilöllistyvässä yhteiskunnassa pärjäävät parhaiten ne, joilla on taitoa luoda itse omat yhteisönsä ja elämänmuotonsa, on yksi ratkaisu postmodernin yhteiskunnan ongelmaan yksilön kasvattaminen itsestään tietoisemmaksi toimijaksi.

Postmodernissa yhteiskunnassa ei toimi normatiivinen tapakasvatus, jossa yksilö kasvatetaan kuuliaiseksi koululle, uskonnolle ja isänmaalle.

Tällaisen kasvatuksen kautta yksilö joutuu vain yhteisön armoille, joka ei kuitenkaan enää tue yksilön valintojen ja arvomaailman kehitystä samalla tavoin kuin aiemmin.

Koska on selvää, että kaikki yksilölliset valinnat eivät kuitenkaan johda kilpailuyhteiskunnassa henkilökohtaiseen menestykseen, olisi kasvatukseen ujutettava käsitys yhteiskunnasta pelinä tai leikkinä, johon ei kannata suhtautua liian vakavasti.

Uupumus ja masennus seuraavat vallitsevien vaatimusten ja oman täydellistä suoriutumista edellyttävän minäkuvan välisestä ristiriidasta.

Mitä enemmän ihminen voi kokea olevansa arvokas sellaisenaan, sitä vähemmän hänen minuudelleen koituu uhaksi esimerkiksi työelämän kilpailussa häviäminen. "

HS 1.12.2008


Ei kommentteja: