21.8.2008

Kohinat kohdillaan!

Onpas taas vierähtänyt aikaa viimeisimmästä postauksesta. Olen ehtinyt saada useammastakin suunnasta toiveita uusien tekstien pikaisesta toimittamisesta sivuille. Jostain syystä aikaa ei vain ole riittänyt tänne blogiin asti. Nyt päätin ryhdistäytyä. Semminkin, että vaikka juttuidea -ideoita olisikin, on oma päänvaivansa miettiä liitettäviä kuvia ja saada idea kuvineen tänne asti... ;D
Canon S5 IS on pitänyt minut puuhakkaana. Kuvia tulee räpsittyä reilusti yli tarpeen ja kuvien muokkaukseen, käsittelyyn ja siirtelyyn menee uskomattoman paljon aikaa. Jonkinasteinen ongelma on se, että käyttämäni 3 (kolme!) kuvankäsittelyohjelmaa osaavat kukin vain jonkun tai joitakin asioita hyvin. Imurointi ja allekirjoitus Canonin omalla ohjelmalla, kääntäminen HP:n ohjelmalla ja kuvakoon muuttaminen Irfanilla. Noin lyhykäisyydessään.



Koko kööri; vas. Viri, Lelu, Hula, Hupi, Luxi ja Juku.


Käänsin sitten Canonin vivut kaakkoon ja löysin ohjelmakiekosta jamaicalaisen maailmanennätysmiehen Usain Boltin kuvan. Ja eikun Havukosken koirapuistoon. Tarkkasilmäisimmät voinevat havaita, että oheisessa kuvapläjäyksessä onkin kohinat ja valkotasapainot kaukana toivotusta. Jonkin (??) määritelmän mukaan tietenkin kohdillaan!
Mutta mitä mieltä olette rakeisuudesta, tarkennuksesta, värilämpötilasta, pikselisyydestä, ISO-herkkyydestä, valotusajasta ja -aukosta ja vallitsevasta aika- ja aukkoautomatiikasta. Hehheh. En ymmärrä em. sanoista hölkäsen pölähtämää, mutta poimin ne joltain digikuvaukseen erikoistuneelta sivulta... ;D
Väittäisin, että kaikki nuo em. asiat ja Usain Bolt -asetukset ovat kuvissa kuitenkin enemmän jossain kukkakuvauksessa?
Ehkäpä tuo Bolt-asento tarkoitti S5 IS:sä enemmänkin sitä, että kamera on nopeasti valmis uuteen kuvaan, minkä kuvatessani toki huomasin. Vihreät tarkennusruudut vain olivat järjestään keltaisia ja koirat olivat kuvasta jo joko vartti sitten menneet tai suurella suhruprosentilla itse kuvassa. Vekkulia.
Koska koirat myös sinkoilevat -ikävä kyllä- jatkuvasti eri etäisyyksillä, tsuumaaminen ja osittainenkin tarkennus on liki mahdotonta. No, pääasia, että koirilla oli hauskaa. Noin 160 kuvaa tuli räpsittyä ja taisin tallentaa kokonaista kolmekymmentä.


Mielenkiintoisen kuvan sain kuitenkin aikaiseksi Virin kintereen joustavuudesta!


Luxin venymisestä saa tästä kuvasta kuitenkin jonkunlaisen käsityksen?!


Jukun piehtarointi stimuloi Hupin leikkiin.


Hupi pyytämässä Luxia riehuntaan.


Kun ei Jukusta ja Luxista ollut konnankoukkuihin, Hupi lähtee itse takaa-ajettavaksi.


Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti.
Ja pakollinen FAQ-osio:
"Kohteen liikahtamisesta johtuva kuvan epäselvyys johtuu joko siitä, että kamera liikkuu tai kohde liikkuu sinä aikana kun kuva valottuu". Älä!?!

Hupi innostamassa Jukua ja Luxia.



Ilma oli harmaa ja tihkusateinen, silläkin oli varmasti osavaikutuksensa kuvien kohinoihin?
Tähän yhteyteen sopii hauska sattumus joitakin viikkoja takaperin. Kuvasin Canonillani jossain näyttelyssä yrittäen saada kehässä juosseesta koirasta liikekuvaa. Kun oma kamerani sanoi kerran RÄPS sanoi viereisen kuvaajan kamera kolmenkymmenen sentin päässä RÄPSRÄPSRÄPSRÄPSRÄPSRÄPS...


Räpsymisiin,
Anita ja Canon S5IS.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja ryhmä kuvia:).
Mulla on kanssa S5 IS ollut vuoden päivät.
Aikamoista taiteilua yrittää kuvata liikkuvia koiria:)).
Tietenkin parhaat kuvat saa mitä valoisempaa on.
Kaikki aukot sun muut on olleet mullekkin puuta heinää. Mutta nyt jotain on tullut opittua vain kokeilemalla, tuntuu ettei lukemisella jäänyt mitään päähän:)).
Aluksi kokeilin urheilu asetusta juoksukuviin. Mutta parhaiten kuvia on saatu M asetuksella muuttamalla "lukuja".
Ootko Anita kokeillut sarja kuvausta? Se pieni nappi zoomin takana. Sillä saa naps-naps-naps-naps kuvia kun pitää nappia pohjassa:).
Terveisin toinen samalla kameralla kuvausta harjoitteleva.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja seunohtui sanoa, että ainakin tiedän että ISO lukua kun nostaa , saa kuvasta valoisemman vaikka pilvisellä säällä. Mutta samoin kuvasta tulee heikkolaatuisempi rakeisuuden takia.
Mutta kuvia piennenettäessä se ei välttämättä näy.