1.6.2017

Kenzola testaa Platinum -koiranruokaa.

Laumalleni tarjoutui huisi mahdollisuus testata uutta ja erittäin korkealaatuista Platinum-kuivamuonaa. Tosin ruoka on aika kaukana "perinteisestä" kuivamuonasta. 

Eläinruokateollisuus on siitä hauska teollisuudenala, että trendit seuraavat siinäkin toisiaan, nopeassa tahdissa. Kuluttajat ovat valveutuneita ja vaativia ja koiranruokateollisuus yrittää miellyttää kaikkia, yhdessä ja erikseen. Innovaatioita pukkaa ja jokaiseen hintaluokkaan pyritään luomaan ruoka, "joka sopii kaikille". Tai sitten ei sovi, mutta samaan sarjaan luodaan sitten omat sensitive- ja veteran- ja castrated - alalabelit, niin johan sopii.

Useat merkit ovatkin luoneet "täsmäruokia"; jokainen meistä on nähnyt boxeri-, mäyräkoira- ja dobermann-ruoat, muutamia mainitakseni, sekä premium- ja superpremium-käsitteet. Joskin on helppo uskoa, että mäyräkoira syö ihan samaa ruokaa kuin saman sarjan BASIC Adult-ruokaa ostava, mutta mäyräkoiraruoassa saattaa olla yksi ainesosa hieman eri vahvuudella tai sitten mäyräkoiraruokaan on lisätty hippunen jauhettua puolukkaa. 

Vuosikausia on koiranruokasäkin kuin säkin kylkeen läntätty puhtoisen kultaisennoutajan kuva ja sitten, kun ihmiset oppivat lukemaan sisällysluetteloita; ennen: kauraa, maissia, lihajauhoa, nyt: lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, maissia, kauraa - alettiin hyödyntää premium- ja superpremium -käsitteitä. Jotka tosin ovat hämärtyneet. Premiumruoka kun voi olla laadukkaampaa kuin superpremium. Jokatapauksessa säkkien ainesosaluettelot ovat niin vaikeaselkoisia ja pienellä präntillä olevia, että kuluttaja valitsee kaupassa joko sen ruoan, jota myyjä suosittelee, tai sitten sen ruoan, jonka logo ja ulkoasu miellyttävät. Hinnan osuessa haarukkaan.

Koiranomistaja siis ostaa usein  joko suositeltua merkkiä tai sitten tarjouksesta ensimmäistä kertaa merkkiä, joka sopii kuin taikaiskusta koko laumalle. 
Uskollisimmat pysyvät tässä yhdessä ja samassa merkissä, kunnes sitten a) tehdas vaihtuu ja ruoka huononee mystisesti ja/tai b) valmistaja ei enää maksakaan Mustin ja Mirrin hyllymetreistä tai valmistus vain vähin äänin lopetetaan. Ja sitten sama ruoka tulee uuteen säkkiin, uudella logolla ja uusin markkinointiväittein ja näin säkin vanha hinta 40 eur/sk saadaan "oreganon ja vuorenjuurimikstuuran lisäyksen" ansiosta nostettua 55 euroon/sk.

Sitten on meikäläisiä, joka haarukoi ja ostaa kohtuuhyvinä pidettyjä merkkejä, hyvillä proteiini- ja rasvapitoisuuksilla, hyvällä maistuvuudella - ja useista eri vaihtoehdoista sitä, mikä on milloinkin tarjouksessa.
Ostin ennen koiranruoan orjallisesti säkki kerrallaan kaupasta, nykyisin ostan netistä 3-4 säkkiä kerralla, yleensä kaikki eri merkkiä. Voin toki ostaa peräkkäinkin vaikka kaksi satsia samaa, jos sattuvat olemaan edelliset hyviksi koetut merkit jälleen tarjouksessa.

Aika-ajoin lanseerataan näyttävästi suomalaisille markkinoille uutuuksia. Nyt oli Platinumin
vuoro.
Koska pääsimme testaamaan ruokaa, päätin suhtautua tällaiseen De luxe -ruokaan avoimin mielin. Takaraivossani tosin kummitteli alusta alkaen se tosiasia, että ruoka on ison lauman omistajalle erittäin kallista. Jäinkin testin jossain vaiheessa miettimään, että mille rodulle ja millaiselle koiranomistajalle ruoka on oikein tehty ja lanseerattu?
5 kilon säkin hinta huitelee 35 eurossa, näinollen 15 kiloa koiranruokaa - josta nyt maksan n. 40 euroa - maksaisi Platinum-muodossa 105 euroa. Kaikenkaikkiaan 5 whippetiä syö n. 30-40 kiloa ruokaa kuukaudessa. Nykyinen koiranruokakustannus kuukausitasolla (90-100 euroa) nousisi Platinumilla liki kolminkertaiseksi.

Mainonta ja markkinointi luo mielikuvia ja tässä tapauksessa Platinum kosiskelee voimakkaasti koiranomistajaa, joka haluaa syöttää koiraansa selkeästi paremmalla kuivamuonalla, joka pitää sen minkä lupaa. Ja antaa vielä vähän enemmänkin.

Platinum nimittäin on täyttä tavaraa.
Nappula on puolikosteata, vähän kuin pieniä lihaliemikuutioita käsittelisi ja nuuhkuttelisi ja testin alussa koirani vetivät sitä semmoisella intensiteetillä, että kaikki ryystivät, yskivät ja köhivät. Maistuvuus on siis huippuluokkaa. Sittemmin into laantui ja mm. Maui nuuhkaisi jonain aamuna kuppiin siihen malliin, että "en jaksa enää tätä tiukkaa tavaraa". Tästä päästiin nopeasti takaisin normaaliin evästysmoodiin ja Maui ja Huima ovatkin omasta laumastani vetäneet testiä hienosti maaliin.
Sensijaan Luxille eväs aiheutti useamman päivän vesiripulin, joka asettui, kun sille annosteltiin HauHau Championin kanaperunaa kuppiin. Samoin hieman herkkämahaisemmat koirani muutenkin, eli Hupi ja Bali reagoivat löysällä vatsalla, ei sentään vesiripulilla, kuten Luxi.
Aivan testin alussa vatsoilla oli myös kova työ kohdata näin jytyä kuivamuonaa, sillä hajuhaitat omassa huoneessani olivat sitä luokkaa, että jouduin illan mittaan suihkuttamaan 4-5 kertaa huoneeseeni ilmanraikastinta!!! Tästä onneksi päästiin eroon muutamassa päivässä. Onneksi minulla oli omasta takaa silmätippoja, sillä silmiäkin oikein kirvelsi tuo lihaliemikuutioiden "sulaminen" ja koirieni suolistokaasut.

Platinumissa TOSIAAN on vähintään 70% tuoretta lihaa, joka on sisällytetty nappuloihin hellävaraisella keittomenetelmällä. 
Platinum EI sisällä mitään houkutus- tai makuaineita. Niitäkin nimittäin koiranruokateollisuus saattaa nappulaan lisätä. Sain taas uuden, hyvän selityksen siihen, että miksi kakkaa imuroiva koirani voi ohittaa 50 sontakasaa, mutta syöksyy syömään pökälettä numero 51. Koirallahan on tunnetusti hyvä hajuaisti, ja kyllä sen kirsu haistaa pökäleen, joka on marinoitu houkutus- ja makuainein!
Platinumissa ei ole myöskään väriaineita (kakka on ruskeaa, eikä esim. punaista kuten joskus näkee), ei aromivahventeita eikä säilöntäaineita.
Ulosteet ovat olleet testiryhmässäni Huimalla ja Mauilla turbokiinteää ja oikeastaan hajutontakin! Ulosteen määrä on vastannut aika normia.

Voin lämpimästi suositella kuivamuonaa käytettäväksi isoissa laumoissa esim. makupaloina, maistuvuus on varmasti taattu! 
Katselin muuten Moletaissa Liettuassa, että Platinumia myytiin siellä hintaan 11 euroa 1,5 kiloa. Isompia säkkejä ei edes ollut myynnissä. Ja toki sellainen ihminen, jolla on ehkä yksi koira tai kaksi, voisi löytää tästä kuivamuonasta itselleen ja laumalleen osuman ja maalin. Ruokaa ei tietenkään tarvitse antaa niin paljon kuin normaalikuivista, koska Platinum on täyttä tavaraa, eikä sen joukkoon sen puoleen tarvitse sotkea lihojakaan, koska ruoka on - niin, täyttä tavaraa.

Jos kiinnostuit lisää tästä Super Super Premium ruoasta, piipahda Platinumin sivuilta lukemassa lisää: KLIK (Platinumin ja tavallisen kuivaruoan ero) ja KLIK (Platinumin hyödyt).


Ei kommentteja: