1.6.2015

Silmässäni on (oli) lasiaisvuoto.

Jahka Luxin kivekset saatiin pakettiin on aika vihdoin perehtyä HYKSistä saapuneeseen viisisivuiseen tietopakettiin koskien silmääni. 
Odotin tuota eri silmälääkärien kirjoittamaa pumaskaa (= potilaskertomusta) kuin kuuta nousevaa, sillä vihdoin saisin mustaa valkoisella ja LUKEA mitä minulle oikein tehtiin ja miksi. Pettymys olikin melkoinen, sillä potilaskertomusta ei suinkaan ole kirjoitettu potilaalle vaan se on kirjoitettu kollegoille. Niinpäniin. Vai mitä sanotte tästä:
Muutama solu etuosassa todettavissa, lasiaissamentumaa inferiorisesti, Weiss +. Sp: papilla, makula fysiologiset, keskiperiferiassa ei aktuellia, ääriperiferiassa kello 11 todettavissa latticealue, jonka reunalla todetaan kaksiosainen läppämäisesti revennyt verkkokalvo, mahdollista ablaatiota tämän temporaalipuolen. Latticeen liittyen ns. haamusuonia ympäristössä. Muutoin verkkokalvo kontaktissa, ei vuotoja.Nythän on kuitenkin niin, että aika-ajoin sitä ihminen joutuu - varsinkin vuosien saatossa - uudelleen lääkärin pakeille milloin mistäkin syystä. 
Ihan hauskintahan oli, kun olin täällä uudessa asuinpaikassa sairaanhoitajan kuudennen asteen kuulustelussa ja hän kyseli hyvin monta MILLOIN ja MIKSI kysymystä. Kuten "Milloin olet viimeksi saanut jäykkäkouristusrokotuksen". Nojuu, sehän oli 8.9.2007 - no en tietenkään vastannut noin, kuka näitä muistaa? Oikeasti?
Sieluni silmin näen myös tilanteen vaikka lähitulevaisuudessa optikolla, ja optikon kysyessä: "Onko käyntejä silmälääkärillä" kerron olleen ja sitten: "miksi"? Siinähän minä sitten jouhevasti selitän: "No koska lattice-alueella oli kello 11:ssä mahdollista ablaatiota temporaalipuolen".

Kertoessani latinankielisistä lääkärien kirjoittamista potilaskertomuksista niin itseäni kuin KOIRIANIkin koskien, loihe lausui eräs ystäväni: "Googlaa". Tähänkö nyt on sitten tultu? Lääkäri kirjoittaa "Papilla fysiologinen, makula rauhallinen ja kello 11 verkkokalvoruptuura" - ja potilas kiltisti googlaa. Lääkärit varmaan kuitenkin osaavat suomentaa diagnoosinsa (?) - mielestäni kertomuksissa voisikin olla suomeksi edes se muutaman rivin tiivistelmä?

Palauteosioni lääkäreille jatkuu: sinä kouluttautuva silmälääkäri, joka käskit pitää silmää "reippaasti auki" kun tungit lasihökötystä silmää kohti. 
Tiedoksesi kerron, että silmässä on automaattinen räpytysrefleksi. Kun kohtisuoraan silmää tulee jotain, oli se sitten pallo tai lääkärin instrumentti, silmähän räpsähtää kiinni, räps. Jos kuitenkin sanot potilaalle, että katsoo kattoa, toisinsanoen luo katseen ylös, niin instrumentin laitto silmään on huomattavasti helpompaa. Kokeile.

Kuusi käyntiä ja viisi laserointia. Mm. näin: 200 mikronia, 120 milliwattia, 130 laukausta. Spot-koko 200, teho 90 mW, 0.2 s tehnyt 134 applikoita reiän ympärille. Argon-laser teho 0.2 millimetriä x 0.2 sekuntia x 90-100 milliwattia yhteensä 150 applikaattia. Ja niin edelleen. 13.2. täräytettiin oikein 279 applikaatiota (Googlasin: applikaatio = päällikeompelu, sovellusohjelma). Lääkäri kirjoittaa, että "saatiin nyt hyvät laserjäljet", ilmankos, sillä applikaatiot tehtiin quadrasfäärisellä linssillä.

Diagnoosit olivat siis 33.3 ja 33.0 = Verkkokalvon repeämä ilman irtaumaa ja Verkkokalvoreiästä aiheutunut irtauma. Tämäkin nyt hieman hämäävää, kun eikös minulla pitänyt olla lasiaisirtauma(sta johtuva verkkokalvon repeämä)? Lisäksi käynnistä 11.12. on kirjoitettu "Keskusteltiin potilaan kanssa tilanteessa mahdollinen riski ja komplikaatio" - ainoa mitä lääkäri "keskusteli" oli "Mitä kuuluu" ja "Mennään laser".

Kiitollinen pitää olla.
Silmä saatiin kuntoon vaikkakin pienesti kiduttaen. Laseroinnissakin on näköjään erilaisia tapoja, semmoinen LAUKAUS tauko LAUKAUS on huomattavasti miellyttävämpi kuin PAMPAMPAMPAMPAMPAM -sarjatuli. Silmä alkaa valua ja kehittää kaikenmaailman kärvistelyreaktiota, joka tuntuu takaraivossa asti. Hoito oli kuitenkin hyvää, sillä silmähän saatiin kuntoon. Sensijaan lääkäreiden toivoisi joskus olevan ihmislähtöisempiä; tulin itse kysyneeksi pari kertaa lääkäreiltä, että "tiedättekö miltä tämä laserointi tuntuu"? Ei, eivät tienneet. No, minähän kerroin.

Ennuste vasemman silmän osalta (kysyttäessä) oli se, että "sama juttu edessä viiden vuoden sisään". Sitä (kauhulla) odotellessa.

Ei kommentteja: