25.3.2023

Juttulainat: Hyvin sanottua.


On aika lehdistökatsauksen.
Olin jo joulukuun Koiramme-lehdestä (12/2022) ympyröinyt ja alleviivannut seuraavaa:
Otsikon Esa Kukkonen Kennelliiton hallituksen johtoon, tekstin toimittanut Tapio Eerola alla:
- Koiraharrastuksesta puuttuu nykyisin hauskanpito, totesi valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen. Ja jatkoi:
- Somessa puretaan pahaa oloa. Harrastamisessa meillä on oikeus vaatia hauskaa yhdessäoloa. Ilo ja hyväntuulisuus on jotenkin kadoksissa.

Samaisessa numerossa otsikon Vilkkauden korostamisen sudenkuopat, toim. Noora Valkila, haastatellaan kymmeniä rotuja yli kymmenen vuotta luonnetesteissä tuomaroinutta Palveluskoiraliiton luonnetestityöryhmän vetäjää Anu Hatunpäätä.
- Liiallinen vilkkaus, herkkyys tai ylivilkkaus aiheuttaa koiralle keskittymiskyvyttömyyttä. Mieli tuottaa liikaa materiaalia aivoihin ja koira alkaa kuvitella asioita. Sillä on ikään kuin liikaa tavaraa kuupassa ja koko paketti leviää.
- Vilkkautta suosivassa huumassakin on hyvin aiheellista kellahtaa koiraksi ja kysyä, paljonko ylivilkkaus tuottaa eläimelle stressiä.
- On hyvin vähän, jos ollenkaan koirarotuja, joiden kaikki pennut menisivät työ- ja aktiiviharrastuskäyttöön supertaitaville ohjaajille.
- Parhaiten ja pysyvimmin koira oppii itse pohtimalla, järkeilemällä ja oivaltamalla. Jos ohjaaja lietsoo ja touhuaa jalostettua virettä nostaakseen tai laskeakseen, koiran on hankala keskittyä tehtävään.
- Koira totuttaa oman ihmisensä aina tietynlaiseen käytökseen. Ylipäätään objektiivisuus on omaa rakasta koiraa arvioidessa aina hiukan hakusessa, sillä annamme lemmikeillemme niin paljon anteeksi.

46 vuotta saksanpaimenkoiria kasvattanut Riitta Lapinleimu sanoo:
- En juuri anna alle puolivuotiaan pennun leikkiä muiden koirien kanssa, sillä tuolloin luodaan suhdetta omistajaan. Luottavaisen ja rauhallisen koirasuhteen ansiosta koiran myöhempi ohjaaminen ja kouluttaminen sujuu sittemmin helposti.
- Hyvä tunne ja seesteinen tila välillämme on tila, jossa koira oppii. Saatan hakea myönteistä tunneoppimisen tilaa esimerkiksi kiertelemällä iloisesti koiran kanssa pitkässä liinassa ja sanon "niks naks" - ja koira tahtoo kuunnella minua. Sillä se kasvaa siihen, että yhdessä olemme maailmanvoittajat. Jos sen sijaan huutelisin pahvipökkelönä muiden kanssa leikkivää koiraa aitauksesta pois, kaikki muu paitsi minä olisi jännempää ja koira vain jatkaisi härväämistään eikä oppisi kuuntelemaan minua.
Lapinleimun kuvailema tunne omistajan ja koiran välillä onkin parhaimmillaan kiireetöntä ja kaksisuuntaista, hiljaista huomioimista.

Anu Hatunpää miettiikin - Pidetäänkö nykyään niin paljon ja laajasti koiran touhun tarpeesta, että kieltäydytään tunnustamasta koirien ylivilkkauden lisääntymistä?
- Vilkkaus voi äkkiseltään kuulostaa ihanalta, halutaanhan nyt aktiivisia perhekoiria ja supereita harrastuskoiria. 
Pitää aina erottaa vietti ja temperamentti. Koiran jatkuva liike ja touhotus ei ole edes pentuna tae tai edes ennuste sen vieteistä tai työskentelyominaisuuksista.
- Noin 90 prosenttia kaikista työ- ja kisakoiristakin ovat valtaosan ajasta kotikoiria, joten superhössötys ei saa haitata vapaa-ajan viettoa. Muuten kyläily, matkustaminen ja ylipäätään kaikki oleminen koiran kanssa muuttuu loputtomaksi sirkukseksi.


Tammikuun Koiramme-lehdessä (1-2 2023) otsikon Jokaisella koiralla on itseisarvo, toim. Noora Valkila, on haastateltu Eläinten hyvinvointikeskuksen (EHK) erityisasiantuntijaa Tiina Kauppista. 
- Ihan jokaisella koiralla on oikeus esimerkiksi hyvään kohteluun sekä positiivisiin tuntemuksiin ja kokemuksiin, oikeus lajinmukaiseen käyttäytymiseen ja elinympäristöön ja oikeus hyvään terveyteen ja toimintakykyyn.
- On omistajan velvollisuus sallia vaikkapa persoonallisuutensa näyttäminen, aloitteiden tekeminen ja toisinaan koiramaiset touhut, kuten vaikkapa kaivaminen tai vapaa suunnistaminen.
- Kun omistaja näkee vaivaa tutustua koiraansa yksilönä, hän pystyy kunnioittamaan eläimen tarpeita ja persoonallisuutta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita koiran inhimillistämistä.
- Koirasuhde on aina kaksisuuntainen, myös koira kouluttaa ja manipuloi ihmistä. Koira on ollut kesyyntymishistoriassaan aktiivinen toimija. 
- Tuoreen tutkimuksen mukaan tiedetään, että koira voi käyttäytyä eleettömästi, vaikka sen stressitaso olisi korkea. Sen sijaan koirat, joilla on vahva tunneside omistajaansa, pystyvät omistajansa vuorovaikutuksen avulla rauhoittamaan itseään paremmin.

kuvat KaSin kuvatehdas ja Nina Linnatie 

Ei kommentteja: