18.10.2014

Juttulaina: Onko meistä tullut jo kontrollifriikkejä?

Vantaan Sanomat 11-12.10. otsikon Näkökulma alla on haastateltu taloussosiologian professori
Pekka Räsästä - toimittajana Ossi Kurki-Suonio:

Kun parkkipaikalla näkee valtavan katumaasturin, ajatellaan ilkeästi, että sillä paikataan jotain.
- Tunnemme epävarmuutta erilaisista asioista, olivat ne sitten todellisia tai ei.

Nämä epävarmuutta aiheuttavat asiat ovat Räsäsen mukaan niitä, joita ei kyetä hallitsemaan, sillä juuri hallinnan tunne tuottaa turvallisuutta.

Eniten riskejä synnyttää Räsäsen mukaan ihminen itse.
- Jos ei tarvitse miettiä, kuoleeko tänään nälkään, niin ihminen on aika tehokas keksimään muita ongelmia. Siihen kun lisätään päälle tämä teknologiavälitteinen hallinnan tarve, niin tätä kautta riskit syntyvät.
Myös tieto lisää tuskaa. Uutinen murtovarkaudesta voi saada pohtimaan murtohälyttimen hankintaa. Räsänen huomauttaa myös, että sosiaalinen media on kymmenessä vuodessa mullistanut tiedonvälitystä niin, että nyt myös vanhat uutiset voidaan lukea uutena.
- Yksittäiset tapahtumat elävät aina uudestaan ja uudestaan. Voidaan kokea, että erilaiset epämiellyttävät asiat ovat aina läsnä.
Professorin mukaan kokemus ja rutiinit auttavat rauhoittamaan mieltä. Esimerkiksi liikenteessä usein ajava kuljettaja huomaa harvemmin pelkäävänsä kuin uusi kuljettaja vaikka altistuukin useammin vaaralle.

Myös koulutus antaa usein asioille mittasuhteet. Räsänen korostaa, ettei halu hallita omaa elämää ole sinänsä turmiollista. Se on päinvastoin mielenterveyden peruskivi.
- Mutta mikä sitten on elämänhallintaa ja kuinka pitkälle se ulottuu, on jo toinen kysymys. Voimme mennä aivan liian pitkälle ja tuijottaa kännykkäsovelluksella missä lapsemme kulkee ja soittaa viiden minuutin välein teini-ikäisille. Tällaistakin on.

Alkuperäisen jutun tiivisti Anita
Kuvituskuva Molly ja Milli/Erica Ryysy

Ei kommentteja: