7.12.2010

Väitös: Perheessä oleva koira parantaa vauvan sietokykyä


Helsingin Sanomat/STT:

Perheessä oleva koira parantaa vauvojen sietokykyä mikrobialtistuksia vastaan, ilmenee Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa perjantaina 3.12. tarkastetusta väitöskirjasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan Mikko Lappalaisen selvityksessä oli mukana runsaat 200 äiti-lapsi -paria, joista yli 80:llä oli koira. Lapsista otettiin näytteet kolmen kuukauden ja yhden vuoden ikäisinä.

Tulokset viittasivat siihen, että koiraperheissä lasten elimistön sietokyky ympäristön vierasaineita vastaan kasvoi verrattuna koirattomien kotien lapsiin. Koira on paitsi allergeenien myös mikrobien lähde. Näin vauvan immuunijärjestelmä tottuu mikrobikuormaan.

"Ensimmäisten elinvuosien aikana, jopa ennen syntymää, lapsen immuunijärjestelmä käy läpi valtavan kypsymisprosessin. Tuolloin se oppii reagoimaan vierasaineita vastaan", Lappalainen toteaa.

Tuloksista ei suoraan voida päätellä, onko koiran omistaminen tai voimakas altistuminen kodin mikrobiympäristölle hyödyllistä vai haitallista allergioiden kehittymisen kannalta myöhemmin lapsen varttuessa.

- Tulokset kuitenkin viittaavat allergioilta suojaavaan suuntaan, Lappalainen sanoi STT:lle.
Ennen ajateltiin, että raskauden aikana ei saisi olla kosketuksissa eläinten kanssa. Nyt näkemys on muuttunut.

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että maaseudulla eläinten lähellä kasvaneilla lapsilla on vähemmän allergioita kuin kaupunkilaislapsilla.

Ei kommentteja: