4.12.2010

Tietolaari - perineaalityrä


Olin (28.10.) Lelun kanssa otattamassa uusintaverinäytettä liittyen Lelun epilepsiaan ja epilepsialääkitykseen. Päätin samassa yhteydessä pyytää ell:ä tyhjentämään kaikkien koirieni anaalit. Ainoastaan Virin ja Hupin kohdalla löytyi "ylimääräistä" tyhjennettävää, mutta Hulan kohdalla ell totesi myös, että anaalissa tuntui ikäänkuin tyrä. Tosin tutkimuksen jälkeen ell ei ollut varma "löydöksestään" ja kotiin lähdettiin sillä olettamuksella, että "kaikki oli hyvin, kuten tähänkin asti".

Neljä päivää tutkimuksen jälkeen Hulan peräpäähän ilmestyi pehmeä paise ns. kankkuun. Piipahdimme lenkillä ell:n pakeilla ihmettelemässä löydöstä ja Hula sai antibioottikuurin anaalirauhastulehdukseen. Diagnoosi oli nimenomaan tällä kertaa tämä.

Hula söi antibiootit ja paise hävisi. Olimme varanneet ell:n muissa asioissa Hulan antibioottikuurin jälkeen ja pyysin ell:iä saman käynnin yhteydessä katsomaan Hulan vaivaa uudelleen. Ell totesi nyt vaivan vaikuttavan perineaalityrältä. Hulan tapauksessa vaiva on ns. lievä, ts. Hulalla ei ole ulostamisvaikeuksia ja sain jatkotoimenpiteeksi Hulalle vinkin syöttää leseitä ulosteen pehmentämiseksi; että se jatkossakin tulisi hyvin ulos. Ell puhui käyntimme yhteydessä myös pahimmasta mahdollisesta tulevaisuuden skenaariosta: kivesten poistosta ja mahdollisesta leikkaushoidosta.
Kotiin tullessa Googletin perineaalityrän ja tässä tiivistelmä: Perineaalityrässä perineaalilihakset löystyvät ja irtaantuvat, eivätkä enää tue peräsuolta. Peräsuoli laajenee. Esiintyy 93%: sti kastroimattomilla uroksilla. Suurin osa potilaista yli 5-vuotiaita.

Aiheesta lisää:

Toivottavasti Hulan kohdalla vaiva on yhtä näkymätön kuin tähänkin asti ja ennuste olisi siltä osin hyvä. Luonnollisesti pahimpaankin tulee varautua, mutta uskon ja toivon, että Hula jakselee vaivansa kanssa jatkossakin vähintään kohtuullisesti. Kovin ruusuisia ennusteita em. linkit eivät asian suhteen anna, toivotaan Hulan olevan poikkeus säännössä!

Ei kommentteja: