30.7.2021

Juttulainat: Koiramme 7-8 2021 "Julmuutta ei tarvita koskaan".


Toimittaja Birgit Halkio oli haastatellut suojelukoulutusta koskevaan juttuun lajia pitkään harrastaneita Juha Korria ja Esa Tapiota. Jutussa oli monia niin erinomaisia sitaatteja, että ne oli pakko jakaa tännekin ei vain "juttulainat" -taggauksen alle, vaan myös "ajattelemisen aihetta" -merkinnän. Kouluttajien sitaatit sopivat kaikkeen tekemiseen koiran kanssa:

  Juhan mukaan ohjaajalla voi olla iso kiusaus edetä koiran kanssa nopeammin kuin se on valmis ottamaan vastaan koulutusta. Tulokset ja tittelit ovat tällaisissa tapauksissa tärkeämpiä kuin koiran ehdoilla eteneminen ja koiraurheilun harrastaminen.
- Innokas koira on helposti kovin malttamaton, joten ohjaajan on todella maltettava edetä koulutuksessa askel askeleelta, Juha toteaa.
   Koko ajan pitäisi kuitenkin olla koiran toiminnan edellä, jolloin ehtii muuttamaan omaa toimintaa tai käskytystä niin, että koira onnistuu juuri toivotulla tavalla.
- Treeneissä ja koko harrastuksessa on tärkeää, että koira varmasti haluaa tehdä sitä, mitä siltä odotetaan, miehet sanovat.

- Tapanani ei ole suunnitella koiralleni jotain kisauraa tietyin päivämäärin. Minulle tämä on harrastusta, jota teen ilokseni koirani kanssa ja haluan sen myös olevan iloista koiralleni, Juha painottaa.
   Juhan mukaan treenaamaan voi lähteä vain silloin, kun itsellä on rento ja hyvä mieli. - Vain silloin voin toimia koirani kanssa iloisesti ja vapautuneesti. Se on ainoa oikea tapa toimia koiran kanssa, olla sille reilu. 


- Tuntuu kuin mikään ei riitä, vaan koirasta pitäisi saada aina vain enemmän irti. Sitten koulutuksissa yritetään päästä tähän keinolla millä vain, että saataisiin ne parhaat pisteet vaativilta tuomareilta, Esa pahoittelee.

   Juhan mukaan koiraharrastusten vetovoiman keskeisin syy on se, että ohjaaja näkee samalla, miten innostunut oma koira on siitä, mitä se saa tehdä. Tästä tulee positiivinen kierre, halu toimia yhdessä.

   Mikään koira ei voi olla kuukaudessa valmis. Juha ottaa entisenä maratoonarina esimerkiksi juoksuharrastuksen.
- Siinä tehdään monta vuotta pohjatyötä. Kehittyminen tapahtuu ajallaan. Paras lopputulos saadaan maltilla ja suunnitellusti edeten.

   Yhdeksi suojelukokeiden arvostelukriteeriksi, nykyistä enemmän, he toivovat että liikkeet olisi tehtävä ilolla eikä stressiä saisi näkyä.
   Esa toivookin, että vaikka harrastaja olisi miten kilpailuviettinen, niin tuloksia ei saa, ellei koiralla ole mukavaa suorittaa vaadittuja tehtäviä.


   Juha ottaa esimerkin myös näyttelypuolelta, vaikkei näyttelyinnokkaaksi itseään nimeäkään. - Kun on paljon puhuttu terveysongelmista, huonoista rakenteista ja luonteista, niin minä uskon, että jos tällaisia koiria ei palkita lainkaan, niin muutosta tapahtuu.

Ei kommentteja: