3.4.2020

Juttulaina: "Elämme armotonta aikaa".

Pirkka-lehdessä 4/2020 toimittaja Laura Friman haastattelee psykoterapeutti Maaret Kalliota. Olipahan taas hyvin sanottu, monta kohtaa. Tässä tiivistelmä lukuun:

- Elämme armotonta aikaa, jona täysin epärealistinen täydellisyyden tavoittelu on voimissaan. 
Tämä vaatimus liittyy myös ihmismieleen: pitäisi olla kokoajan zen.
(edit. sopii jotenkin tähän meidän koira-arkeen myös, joka on melko tutkimuspainotteinen näinä aikoina.)

- Kaiken tulisi olla virheetöntä. Vähemmästäkin herää epätoivo! Haluan liputtaa epätäydellisyyden puolesta. Kurjat tunteet ja kahnaukset kuuluvat elämään - aina.

- Kyse on siitä, onnistuuko sisällyttämään huonon hyvään. Kaiken ei tarvitse olla ihanasti. Unohda tilulei. Elämää ei voi hallita. (edit. eikä geenejäkään.)

Kaikki ei ole kiinni vain omasta yrittämisestä, asenteesta tai tahdonvoimasta.
- Tässä arjessa korostetaan liikaa sitä, että arjessa pitäisi olla extremeä ja kaikkea ihmeellistä. Tutkitusti aivomme hyötyvät rutiineista. Small is all, pieni on suurta.

- Kun fyysiset tai henkiset voimavarat ovat koetuksella, Kallio kehottaa höllentämään armottomista vaatimuksista. Juuri liian täydellisyyshakuiset vaatimukset monella elämän osa-alueella uuvuttavat ihmistä. Hyvään elämään tarvitaan lopulta aika vähän ja hyvin tavallisia arjen asioita.

----------------------

Kuvassa yllä Maui ja Bali ovat zen. Tällaista katsoessa tuntuu, että on huolettomuuden alkulähteillä.

Ottakaa rennosti. Vesi hanhen selästä. Asettukaa kateellisten yläpuolelle, pahojen puheiden tavoittamattomiin. Älkää antako toivottomuuden vallata mieltä, keskittykää hyviin asioihin. Antakaa koirienne tehdä teidät onnellisiksi. Se onnistuu esimerkiksi ihan vain katsomalla niitä.


Ei kommentteja: