1.12.2012

Kenzolan lehdistökatsaus 1.12.2012 - osa II

Toimittaja Kaisa Halonen on haastatellut Vantaan Laurissa 11.10.2012 kirjailija Virpi Hämeen-Anttilaa.
Upea ja ajatuksia herättävä haastattelu, jota osin lainaan seuraavassa:
- Isä ei sietänyt pienintäkään merkkiä siitä, että jollakulla hänen lähellään olisi ollut omia tunteita tai ajatuksia. Tai persoonallisuutta ylipäätään. Hän halusi kitkeä sen kaiken pois ja suuttui tolkuttomasti, jos joku ilmaisi mielipiteitään. Se typisti.
Itsensä ilmaisemisesta tuli Virpille niin vaikeaa, ettei hän osannut käyttää sanaa minä. Hän pakeni muiden ihmisten ajatusten taakse niitä siteeraamalla.

- Olen ihan pienestä pitäen uskonut itsekasvatukseen ja harjoittanut sitä. Olen ollut itselleni aika ankarakin. Tulokset ovat vakuuttaneet minut siitä, että itseään pystyy muuttamaan. Ihmisessä on sisäänrakennettuna keinoja, joilla hän pystyy terapoimaan, lohduttamaan ja eheyttämään itseään.
- Toki se on pitkä prosessi, lapsuudessa tulleet haavat ovat syviä ja niiden korjaaminen kestää kauan. Kaikki vaatii työtä: hyvä parisuhde, hyvä vanhemmuus, hyvä elämä.

Hämeen-Anttila sanoo, että häntä pidetään usein positiivisena ja onnellisena ihmisenä. Ja miksi ei pidettäisi? Hän tekee kolmea kiinnostavaa uraa kääntäjänä, tutkijana ja kirjailijana. Ei ihme, että se saa jotkut kadehtimaan.
- Monet eivät tajua, mitä positiivisuuden takana voi olla. Ei siellä välttämättä ole helppo elämä. Siksi en itse haluaisi sanoa kenestäkään mitään lopullista enkä kadehtia ketään. Minä en voi tietää.

Hämeen-Anttilalle on myöhemmin selvinnyt dissosiaation merkitys. Se on traumatisoituneille ihmisille tyypillinen sopeutumiskeino.
- Lapsi pitää normaalina sitä, mitä hänellä on. Ja lapset ovat salailevia. He haluavat antaa ulospäin normaalin kuvan. Henkinen terrori ei myöskään näy uhreista päällepäin niin selvästi kuin fyysinen väkivalta. Se näkyy vain siinä, että lapsesta tulee omituinen - niin kuin minusta tuli.

- Koin lopultakin tulevani hyväksytyksi. Vähän kerrassaan olen oppinut rakastamaan yhtä isompaa joukkoa ihmisiä, kehä on kasvanut.
Aloin kirjoittaa kirjoja ja asetuin esille ja alttiiksi kritiikille. Toivon vain saavani lisää avautumisen, oivalluksen ja ilmestyksen kokemuksia.

Kuvituskuva Kenzongos.1g 

Ei kommentteja: