9.3.2023

Iloa päivään - petoa pöytään!


Kävipä kerrankin niin, että Facebookin uutisvirrassa tuli vastaan jotain oikeinkin mielenkiintoista, nimittäin Petotesti®-tapahtumasivu.
Testaus olisi verrattain lähelläkin, Mäntsälässä. Kotvan tuumittuani ja pian innostuttuani, kun kaverikin ilmoittautui - ilmoitin Mauin mukaan!

Maui on laumastani ehkä (?) innokkain metsästäjä, toki Samui on sellainen myös, mutta niiden metsästystavat poikkeavat. Innokkuus on samanlaista, kaikki liikkuva kiinnostaa. Mutta siinä missä Maui jahtaa pienet kärpäsetkin suuhunsa, kesken esim. sen hierontasession (!), Samui bongaa alati lintuja ja oravia puissa ja ottaa ohimennen ilmavainua. Pienet öttiäiset ei niin kiinnosta. Vieheeseen molemmilla on kova palo. 

Sensijaan Maui antaa erilaisia hälytyksiä mielellään.
Ihan jo TV-ruudussa nähty (kuultu) haukkuva koira saa sen ilmoittamaan, että "sieltä ruudusta ei sitten kannata tänne tulla". Lisäksi jos kotimme pihaovi on auki ja naapurin pitbull tai mäyris ovat omilla pihoillaan tepastamassa, käy Maui niskakarvat puuhkassa haukkumassa; "pysykäähän sitten omilla pihoillanne". Puhumattakaan sen istumisesta jääkaapin oven edessä ja hälyttäessä kimeällä haukullaan: "nälkä!!". Hyvin persoonallinen ja melko äänekäskin kaveri toisinaan, siis.

Huomasin Petotestin® lähestyessä, että itseäni jännitti.
Vaikka kuinka ajattelisit, että tunnet omat koirasi ja vaikkapa sen paineensietokyvyn, ei koirastaan voi koskaan mennä takuuseen. Mietin, että "onko minulla oikea koira" ja "jähmettyykö se vastoin oletuksiani suolapatsaaksi".

Tulta päin - Maui turvanani - lähdimme 4.3. Mäntsälään.
Olimme paikalla hyvissä ajoin ja sainkin seurata, osin liikuttuneena, muiden koirakoiden suorituksia. Testaaja, Asko Sorvo, teki jokaiselle etukäteishaastattelun, jossa kysyttiin omistajan käsityksiä koiransa tavoista toimia. Näin hyvinkin erilaisia suorituksia ennen omaa vuoroamme. Koirat käyttäytyvät kuin käyttäytyvätkin hyvin eri tavoin karhun kohdatessaan. Osa syöksyy omistajan hämmästykseksi (?) suoraan karhua kohti kovaa ja matalalta haukkuen. Osa nuuskii ympäristöä ja "herää" karhun tuloon vasta tuokion kuluttua. Osa lähtee hätyytyksen jälkeen aivojen nollaus-kierrokselle ja palaa hetken kuluttua takaisin haukkumaan. 

Mauin vuoron tullessa sain kehua sen tietysti ensin maasta taivaaseen.
Kuinka se on maastovalio, juoksee radalla ja on yli-innokas vieheen retuuttaja. Sain kuulla, että whippetejä on testattu useita ja reaktiot vaihtelevat laidasta laitaan. Osa seisoo omistajan jalkojen takana, eikä päästä pihaustakaan. Osa komentaa karhun sinne mistä se oli tullutkin.

En ollut ollenkaan enää varma, mihin Mauin reaktiot asettuvat...

Testipaikalle mentäessä, koira ottaa ensin nuuhkun karhun papanoista.
Näin teki Mauikin. Jaaha, täällä on karhu, näin sen tuumivan. Mennäänpäs Anita tarkemmin katsomaan. Päättäväisesti kävelimme lähemmäs itse testipaikkaa, papanoiden ja konekarhun välissä kun oli useita kymmeniä metrejä. Maui oli reipas oma itsensä ja suorastaan RÄJÄHTI haukkuun, kun karhu tuli esiin. 


Maui teki myös runsaasti omia, erilaisia koreografioita, käyden koko 10 metrin liinan verran milloin vasemmalla puolellani, milloin oikealla.
Se kävi myös jaloissani, ikään kuin sanoen, että "mitä hemmettiä sä siinä seisot, täällä on karhu"!!!! Koska seisoin edelleen suolapatsaana, annoin Mauin jatkaa itsenäisesti karhun karkotusta. Mielestäni se oli HYVIN pätevä, vaikka Askon tiukassa tulkinnassa se oli HYVÄÄ keskitasoa. Asko on tietysti testannut miljoona koiraa, joten otin ylpeänä vastaan tuon saamamme palautteen. Testaajan mukaan Maui ei antaisi karhun syödä itseään. Minut kyllä. Testissä on osuus, missä karhu käy aivan minussa kiinni - Maui haukkui karhua, mutta sopivan/järkevän matkan päässä.


Jälkeenpäin joku on miettinyt huikean Maui&Karhu-videon nähtyään, että olisikohan Maui pyrkinyt motittamaan karhua, halunnut mennä sen taakse, kun se veti "liinat suoraksi" milloin kaakkoon milloin länteen?

Päivä oli huikea.
Uskon ehdottomasti Mauin NAUTTINEEN karhun komentamisesta. Ja kun koira nauttii, nauttii omistajakin. Ja päivä oli minulle yhdessä Mauin kanssa ainutlaatuinen kokemuskokonaisuus! 
Kotimatkalla pähkin muiden koirieni suhtautumista. Sillä jäi vähän nälkä. Mitähän Samui tekisi? Entä Bali?


Suosittelen testiä kaikille.

Kun koiran kanssa ei pääse Linnanmäelle - aina voi mennä yhdessä Petotestiin® ja nauttia huikeista ja ehkä jopa taianomaisista minuuteista yhdessä! Ja aina voi oppia koirastaan kenties jotain lisää. Eli ei muuta kuin iloa päivään ja petoa pöytään - sanoi Maui kun Petotestiin® lähti.

Kaikki päivän kuvat ja video: KLIK

Huikeat kuvat Petotesti®-tiimi.

Ei kommentteja: