10.12.2009

Koiramme-lehti; Luonnetestin osa-alueet


Luonneasiat puhututtavat ja mietityttävät aika-ajoin useilla whippetaiheisillakin foorumeilla. Vaikka whippet on pääsääntöisesti erittäin mukava ja leppoisa rotu ja omassa, sangen toimivassa laumassani on 5 uroswhippettiä, pysäytti Koiramme-lehden artikkeli paikkapaikoin kovastikin! Eritoten hermorakenteesta ja kovuudesta kertovat kohdat avasivat silmiäni taas paljon lisää.

Kiitos hyvästä ja selventävästä artikkelista, Jorma Lankinen.

Luonnetestin osa-alueet

Toimintakyky kuvaa koiran kykyä tehdä ratkaisuja erilaisissa sille uusissa tilanteissa. Toimintakykyä ilmentää niin puolustautuminen kuin pakokin. Toimintakyvyttömyyttä taas koiran pyrkimys tilanteen mitätöintiin ja hyytyminen mitään tekemättömäksi.

Terävyydellä tarkoitetaan koiran taipumusta reagoida aggressiivisesti sitä uhkaavaan ihmiseen. Mitä terävämpi koira on, sitä pienemmästä ärsykkeestä se käyttäytyy aggressiivisesti. Terävyyden erikoiskokeessa koira kiinnitetään lyhyellä taluttimella seinään, ja ohjaaja poistuu näkyvistä. Koiran rauhoituttua toinen testituomareista lähestyy koiraa ensin epäröiden ja lopuksi uhkaavasti. Saavuttuaan koiran luo tuomari lopettaa uhkaamisen ja puhuu koiralle ystävällisesti. Koiran aggression, tai pelon, tulee muuttua luoksepäästävyydeksi.

Puolustushalu
Koiralla on perinnöllinen halu puolustaa laumansa toista jäsentä ja nimenomaan halua pyritään luonnetestissä arvioimaan, ei koiralle opetettua suojeluharrastuksen puruliikkeiden osaamista.

Taisteluhalu
On koiran perinnöllinen halu fyysiseen voimiensa käyttöön ja leikkimieliseen tai todelliseen taisteluun saavuttaakseen jotain. Väsyessään fyysisesti koira pystyy jatkamaan toimintaansa nimenomaan taisteluhalunsa avulla. (Anita: Tämä oli myös mielenkiintoinen kohta. Whippettien kohdalla puhutaan yleisesti vain ajovietistä ja siitä kuinka voimakas se on tai jos ajamisessa on puutteita - tulkitaan automaattisesti ajovietissä olevan puutteita ja/tai koiran kunnon olevan huono. Taisteluhalulla on sijansa varmasti ajamisessakin!)

Hermorakenne
Koiran kaikista ominaisuuksista sen hermojen vahvuus on tärkeimpiä jokapäiväiseen elämään vaikuttavia ominaisuuksia. Koiran omistaja ei pysty mitenkään vaikuttamaan koiransa hermorakenteeseen. Perimältään hyvähermoinen koira kestää kaikenlaisia elämän kolhuja antamatta niiden vaikuttaa sen käyttäytymiseen. Hermorakennetta tarkkaillaan koko luonnetestin ajan.

Temperamentti
Temperamentilla ei tarkoiteta vain koiran reagointinopeutta ympäristöönsä, vaan kykyä havainnoida kaikki ympäristön tapahtumat ilman viivettä ja reagoida niihin järkevästi. Temperamentin ollessa liian korkealla ympäristön tapahtumat häiritsevät koiraa niin, ettei se enää kykene keskittymään oikein mihinkään.

Kovuus
Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa sille epämiellyttäviä kokemuksia ja välttää niiden kohtaamista uudelleen. Perimältään pehmeän koiran käyttäytyminen muuttuu paljonkin koiran kokemuksien ja omistajan toimien perusteella. Kova koira ei yhtä helposti anna vaikuttaa käytökseensä.

Luoksepäästävyys
Luoksepäästävyyttä mitataan koiran suhtautumisella vieraaseen, ystävällisesti käyttäytyvään ihmiseen. Koiran tulisi antaa luonnetestituomarin ottaa kontaktia ja koskea itseensä.

Suhtautuminen ampumiseen
Luonnetestiin kuuluu aina kaksi 9 mm pistoolilla ammuttua laukausta. Koiran tulisi kestää laukaukset ja säilyttää toimintakykynsä. Kullekin koiralle ammutaan aina vasta testin lopuksi, jotta laukauksiin reagoivien koirien muut ominaisuudet saadaan arvioitua ilman ampumisen aiheuttamaa stressiä.

Tekstin kursivointi allekirjoittaneen.

Ei kommentteja: