14.12.2016

Rennoin rantein Ruotsissa.

Tiedä sitten siitä rentoudesta, mutta rimmasi kivasti otsikossa.
Taas oli saatu älynväläys ja päätetty yhdessätuumin veneillä Ruotsiin ja takaisin. Tuomari saattaisi tykätä Balista, niin luulin. Luulohan ei ole tiedon väärti, mutta tässä tapauksessa toimi liikkeellepanevana voimana.
Vielä kun ylipuhuin assistentti Emmin matkaan, ja sain kämppiksen lainaamaan autoa ja Pirjon tuomaan ystävällisesti häkin autossaan, niin sehän oli jo "puoli matkaa".

Turun satamassa täpötäyttä putkikassia sai raahata hyvän matkaa ja hikoilla satamahallissa pitkän tovin. 
Bali siinä makoili penkeilläkin ja kun kelta-asuinen Reiska lähestyi meitä, oletin ilmanmuuta, että hän käskyttää koiran lattialle. Vaan mitä vielä, Snickers-asuinen Reiska pyysi meitä seuraamaan häntä. "Koiralliset otetaan ensin laivaan".


Mikäs sen mukavampaa.
Hyttiin emme päässeet, sillä koko käytävä oli vielä siivoamatta ennen lähtöä - johon oli enää reilu puolituntinen. SOLlin tiimi pani kuitenkin parastaan ja laivan lähtiessä hytti kiilui ja suklaat pöydällä odottivat imeskelijäänsä.
Joulupukkikin ehdittiin treffata ennen hyttiin pääsyä, jei!


Mutta miten tässä liikkeelle lähdössä nyt näin kävi? 
Hyvä, jos unta tuli kuuppaan parin tunnin verran, yö oli yhtä pyörimistä ja huolissaan oloa siitä, kääntyykö kännykän kello automaattisesti vai ei. Kännykkään oli myös jäänyt ääni, joten Elisa piippaili pitkin yötä, että "Olet nyt Ruotsissa. Haluatko hypätä voltin? Ruåtsalainen voltti 100 kruunua, SuomiRuotsi-yhdistelmävoltti 200 kruunua. Valitse 1, jos hyppäät nyt (älä kuitenkaan laivasta) ja valitse 2, jos haluat että palaamme kohta asiaan?"


Painoin kännykän äänettömälle ja korisin vielä pari tuntia. 
Aamulla painoin sitten 7 ja tulin tilanneeksi ~ 35 euron suuruisen datapaketin. Korjaus ei onnistunut ykköselläkään, mutta Suomessa onneksi Elisa ymmärsi kömmähdykseni ja minulta peritään vain n. 4 euron suuruinen datasiirtomaksu. Tässä huomioitavaa on se, että jollen olisi tuota pakettia ottanut, emme olisi päässeet missään vaiheessa, millään kännykällä nettiin. Nyt kun otin tuon paketin niin kaikki loihe lausuivat iloisesti, että
- Täällä on tosi hyvä verkko. Mä pääsin heti ja kaikki pyörii, kuin vettä vaan. Otit ihan turhaan sen paketin, kun täällä olisi ollut ilmainen wifi.
Taksissa oli ilmainen wifi, vessassa, näyttelyssä - ja joka paikassa. Vaan ei olisi ollut, jos olisin painanut SuomiRuotsi-yhdistelmävoltin.


Miten järjetöntä oli yrittää taksikyytiä satamassa.
8 kymmenestä sanoi NEJ, koska Bali näytti niin kirppuiselta ja siltä, että se juuri oksentaa. Toivon, että kaikki nämä kahdeksan kieltäytynyttä kuskia saivat yöksi ne oikeasti oksentavat ja alleen pissivät känniläiset kyytiinsä.
Ja miten järjetöntä oli kiiruhtaa näyttelypaikalle kello 07 aamulla, kun itse kehä alkoi hyvä jos kello 13. Voivoi, smörsmör.

Heiluimme Emmin kanssa näyttelypaikalla mitenkuten, huomasin kuitenkin jossain vaiheessa aamua, että silmäluomien alta kuului rahinaa. 
Väsymys alkoi painaa ehkä jo kello 10 mutta piti sitkeästi vain jaksaa painaa. Jaksaa, jaksaa!
En ole ihan varma, mitä ajatuksia Balin päässä risteili. Ajoittain se ryskäsi lainaboksissa katto heiluen ja sisään kurkatessa näytti siltä, että se olisi halunnut isomman yksiön.

Ruotsalainen The Kasvattaja oli käynyt ohjeistamassa kehäsihteerit aamulla hyvissä ajoin, siksipä uroskehä seisoi tyhjänä reilun tunnin, ennen kuin pääsimme itse asiaan. The Kasvattajalla nimittäin oli sekä narttuja että uroksia, ja uroskehää ei aloitettu ennen kuin nartut olivat valmiit.


Tiedä sitten kuinka tämä kaikki odottelu ja haahuilu vaikuttivat Rui Valenteen - vai mikä se nimi oli - sillä kehän vihdoin alkaessa tuomari lätkäisi reiluhkosti ylikorkealle junnu-urokselle HYLyn. Nuorten luokan koiran saadessa myös "sakkoa" ylikorkeudesta (EH) oli  show ja soppa valmis. HYLyn saaneen koiran omistaja itki ja kehä oli seis. Näyttelyohjaaja puhui tuomarille pitkän tovin soosoo-henkisesti ja tuomari kaivoi salkustaan paperia paperin perään paremmaksi vakuudeksi. Lopputulema oli se, että HYL muutettiin T:ksi ja tuomari, joka oli rasvannut ja hinkannut mittakeppinsä kiiluvaksi, unohti mittakepin pitkäksi toviksi pöydän kulmalle.
Valioluokassa yksi koira mitattiin ja sille sitten taas T.

Tästä tapahtuneesta käytiin useammalla FB-seinällä kiivastakin keskustelua. 
Olen tyytyväinen omalla seinälläni käytyyn keskusteluun. Minä kuulun niihin, jotka haluavat herättää keskustelua, ei vain puolesta ja vastaan, vaan myös "siltä väliltä". Peilaamme aina tapahtunutta itseemme, käymme sisäistä keskustelua ja arvotamme omia näkökulmiamme suhteessa muiden näkökulmiin.
Omasta mielestäni keskustelu meni ehkä liiaksi siihen suuntaan, että onko "oikein" antaa HYL vai ei. Olisin kaivannut enemmän ajatusten ristitulta ja tuulettelua; mitäpä jos sattuisi omalle kohdalle? MIKSI tuomari toimi näin? Mitkä hänen vaikuttimensa olivat?

Aika pian keskustelu saavutti myös tietyn säkäkorkeuspisteen; ja olimme jälleen lähtöruudussa, kuinka monta senttiä yli rodun ihanteen on ok, kuinka monta senttiä ei. Sentit nähtiin jälleen vain "yhtenä virheenä muiden joukossa" (kuten ne toki ovatkin) mutta eräs toisen rodun ihminen yritti tulla etsimään rajoja. Hänen kysymyksensä otettiin ehkä turhan sana- ja kirjaintarkasti, kun tarkoituksena oli ehkä vain enemmänkin "ravistella ja tuuletella", aika ajoin mieliimme kun tuppaa tulemaan vähän pölyä ja stereotypioita; niitä voi hieman ravistellakin, eikö?

Jäin sitten vain miettimään, että kuinka saada roti tuomareille ympäri maapallon? 
Se lienee mahdottomuus. Yksi näyttelyiden suola onkin se, että kerran kymmeneen vuoteen tulee joku, joka asettaa tiukat/ehdottomat (valitse sopivin) rajat jollekin. Hampaille, silmille, koolle. Näin se on mielestäni aina ollut ja näin se tulee aina olemaan. Mielenkiintoista on aina se, mitä ajatuksia mikäkin tapahtunut kulloinkin kussakin herättää. Ei oikeastaan se, onko jokin "oikein" vai "väärin".
Ihminen pyrkii aina pitämään oman mielensä "järjestyksessä", mutta kuten yllä kirjoitin, omaa mieltäänhän voi välillä tuuletella?


Bali sensijaan töpötti menemään kehässä kuin matkalla teurasautoon, hyvä ettei haukotellut ääneen, verkkaisesti tepastaessaan, pää riipuksissa. 
Pidän melkoisena saavutuksena, että sillä esiintymisellä se kuitenkin jätti NELJÄ sangen voittoisaa urosta taakseen. Balin sijoitus siis kahdeksan valion joukosta neljäs (ERI/4). Koska kukaan muu ei koskaan nosta kissan häntää kuin kissa itse, niin Bali mm. voitti eräänkin kansainvälisen valion, jota on kehuttu kautta vuosien sen hyvästä liikunnasta. Lisäksi taakse jäi Italiasta lennätetty huippu-uros, että ei me ihan huonoja oltu.
Leikimme Balin kanssa kehän jälkeen hippaa, mikä saikin Balin taas iloiseksi omaksi itsekseen.


Kotimatka odotti vääjäämättä, mutta ennen sitä oli aika nakertaa hampurilainen naamaan (kiitos, Pirjo) ja jälkkäriksi imuroida puolikas suklaarasia. Hallin siivoojat saivat mielikseen loput! Jouduimme käkkimään näyttelyalueella melko pitkään, ennen kuin oli aika autoilla takaisin satamaan. Tällä kertaa pääsimme peräti farkun kyytiin, jonka takapaksiin Bali tietenkin hyppäsi tottuneesti.

Vaikka matkaa hieman "varjostikin" jonkunlainen moite ja paine siitä, että "paremminkin olisi voinut mennä" ja "kaikki on koulutettavissa" niin hittovie, annan Balille 10 pistettä ja Whippet-hihamerkin siitä, kuinka vaivaton matkakumppani hän JÄLLEEN oli.
Pissat tehtiin "kaukaloon", maha ei mennyt sekaisin, ruotsalaisiin takseihin ei oksennettu, ruoka maistui, hytissä oltiin siivosti (myös taxfreeostosten ja ruokailun ajan). Kertakaikkiaan oiva matkakumppani, en voisi olla enempää onnellinen - Balin kaikkien muiden ihanien ominaisuuksien lisäksi - tästä sinibrindlestä komistuksesta!!


Vaikka Bali onkin hieman tuuliviiri niin kuin emäntänsä, niin se tekee Balista juuri Balin. Kyseessä on eläin, koira, eikä mikään robotti, jolle opetetaan jokin sataprosenttinen attituudi, jonka en edes usko olevan mahdollista. Ilman lobotomiaa. Jos jotain haluan taas sanoa teille kaikille rakkaille lukijoilleni, niin sen, että ota koira koirana. Tämä nykyinen ei ole se sama, kuin minkä omistit 16-vuotiaana ja tälle nykyiselle ei mene samat opit kuin sille, jonka parissa vietit ikävuodet 20-30. Monet harrastusvuodet jos mitkä ovat opettaneet sen, että jokainen koira tulisi hyväksyä omana itsenään, eikä yrittää survoa ainakaan johonkin "sivullisen tarjoamaan muottiin". Vähän kuin yrittäisit sadalle koiralle sanoa, että "nakilla ne on iloisia, kaikki". Voi olla ettei 70 koiraa edes näe kädessäsi olevaa nakkia. Tuumivat vain, että "kas, kuusi sormea". LOL

Jokatapauksessa antoisa reissu, jälleen kerran. 
Emmi on assistenttina paikkansa ansainnut ja vaikka välillä väsymys allekirjoittanutta mörököllistikin, niin Emmi jaksoi hymyillä ja hiihtää ostoskäytävät näyttelyalueella moneen kertaan. Meikäläisen imiessä Marabou-suklaita.

Takaisin tullessa ostoskoriin löytyi vihdoin (edullista) Pina coladaa ja kysyttäessä PC:tä Amorellan kolmesta eri baarista, neljännestä sitä vihdoin sai myös mukillisen yömyssyksi:


Reissusta alkaa olla parisen viikkoa, ja kaiken väsymyksen, raahaamisen, kantamisen, hikoilemisen ja odottamisen jälkeen huomaa miettivänsä taas seuraavaa reissua. 

KIITOS matkaseuralle Emmille, sekä muulle Suomi-porukalle, kuten Pia, Kipa, Jyyni, Pirjo & co, seura oli mitä mainiointa!

Ei kommentteja: